Laad- en losdatums berekenen

In de sessie Geplande ladingen/zendingen (whinh4180m000) kunt u de opdrachten Berekenen gebruiken om de laad- en losdatums te berekenen voor een geplande lading of zending.

Laaddatums berekenen

Als de laaddatum door LN wordt bepaald en de doorlooptijden in uren worden uitgedrukt, houdt LN rekening met alle tijd die volgens de actuele kalender op een dag beschikbaar is. Als de doorlooptijden echter worden uitgedrukt in dagen, beschouwt LN een dag als een hele dag als de actuele kalender aangeeft dat op die dag tijd beschikbaar is.

In het volgende voorbeeld zijn de doorlooptijden uitgedrukt in uren:

Systeemdatum/-tijd (= datum en tijd van aanmaken order): woensdag 7:00:00.

Doorlooptijd uitslag: 2 uur.

De actuele kalender is elke week van maandag tot en met vrijdag beschikbaar en heeft een starttijd van 8:00:00 en een eindtijd van 18:00:00.

Volgens de actuele kalender moet een kalendercorrectie worden opgeteld: de actuele tijd waarbij de doorlooptijd uitslag wordt opgeteld, is woensdag 8:00:00. De laaddatum is dus 10:00:00 op woensdag.

In het volgende voorbeeld zijn de doorlooptijden uitgedrukt in dagen:

Systeemdatum/-tijd (= datum en tijd van aanmaken order): woensdag 17:45:00.

Doorlooptijd uitslag: 1 dag.

De actuele kalender is elke week van maandag tot en met vrijdag beschikbaar en heeft een starttijd van 8:00:00 en een eindtijd van 18:00:00.

Volgens de actuele kalender wordt geen kalendercorrectie opgeteld. Als er volgens de actuele kalender tijd beschikbaar is op een dag, wordt de dag als een hele dag beschouwd. Woensdag wordt dus als een hele dag beschouwd omdat er 15 minuten over zijn. De laaddatum is de starttijd van de volgende dag, in dit voorbeeld 8:00:00 op donderdag.

Losdatums berekenen

De losdatum wordt als volgt berekend:

Losdatum = GLD + TT + KC
PDD Geplande leverdatum
TT Transporttijd
CC Kalendercorrectie (verzenden-aan)

LN houdt geen rekening met de transporttijd als de magazijnorder afkomstig is uit een productieorder.

Als de losdatum door LN wordt bepaald en de doorlooptijden in uren worden uitgedrukt, houdt LN rekening met alle tijd die volgens de actuele kalender op een dag beschikbaar is. Als de doorlooptijden echter worden uitgedrukt in dagen, beschouwt LN een dag als een hele dag als de actuele kalender aangeeft dat op die dag tijd beschikbaar is.

Het volgende voorbeeld illustreert dit:

Geplande leverdatum: Woensdag 10:00:00

Transporttijd: 8 uur

De actuele kalender van de vervoerder heeft een starttijd van 7:00:00 en een eindtijd van 17:00:00. De actuele kalender van de verzenden-aan relatie heeft een starttijd van 08:30:00 en een eindtijd van 18:00:00. Beide actuele kalenders zijn elke week van maandag tot en met vrijdag beschikbaar.

De vervoerder transporteert de goederen gedurende zeven uur op woensdag (van 10:00:00 tot 17:00:00) en gedurende één uur op donderdag (van 7:00:00 tot 8:00:00). De geplande ontvangstdatum is volgens de kalender van de vervoerder dus donderdag om 8:00:00. Als u echter ook rekening houdt met de actuele kalender van de verzenden-aan relatie, is de default geplande ontvangstdatum donderdag 8:30:00.

NB

Deze formule wordt ook gebruikt om de geplande ontvangst- en leverdatum te berekenen met de opdrachten Berekenen en Berekenen in de sessie Magazijnorders (whinh2100m000). In de sessie Magazijnorders (whinh2100m000) is de losdatum de ontvangstdatum en is de laaddatum de leverdatum.

Vrachtbeheer

Als Transport is geïmplementeerd, maakt het Transport voor ladingopbouw gebruik van routeplannenstandaardroutes en doorlooptijden voor adressen die zijn gedefinieerd voor de laad- en losadressen om de laad- en losdatums te berekenen.