Logistieke eenheden

Een logistieke eenheid is een uniek te identificeren fysieke eenheid die bestaat uit emballage en inhoud. Een logistieke eenheid kan artikelen bevatten die zijn geregistreerd in Magazijnbeheer en andere logistieke eenheden.

Structuur

Een logistieke eenheid heeft een structuur van emballagematerialen en -artikelen. Een structuur voor een logistieke eenheid kan variƫren van een eenvoudige doos die een bepaald aantal artikelen bevat, tot een meer complexe structuur zoals een pallet met een aantal dozen, waarin weer kleinere dozen zitten die een aantal artikelen bevatten. Structuren voor logistieke eenheden kunnen bestaan uit diverse logistieke eenheden die in een parent/child-relatie aan elkaar zijn gekoppeld. U kunt een structuur voor een logistieke eenheid handmatig aanmaken voor een bepaald aantal artikelen. U kunt ook een emballagedefinitie vastleggen met een sjabloon waarmee de structuur voor een logistieke eenheid wordt bepaald voor specifieke artikelsoorten. Zie Emballagedefinities en Structuren voor logistieke eenheden voor meer informatie.

Het gebruik van logistieke eenheden

Een logistieke eenheid is een afzonderlijke entiteit waarmee goederen in het magazijn worden verwerkt. Met een logistieke eenheid kunt u dus goederen ontvangen, opslaan en afgeven.

Als u een logistieke eenheid voor de magazijnverwerking wilt gebruiken, moet u de logistieke eenheid koppelen aan de entiteit die staat voor de desbetreffende magazijnverplaatsing:

  • Magazijnorderregel voor inslag of uitslag
  • Ontvangstkop of ontvangstregel
  • Inspectieregel
  • Inslag- of uitslagadviesregel
  • Zendingskop of zendingregel

Door logistieke eenheden aan magazijnorderregels, ontvangstregels, enzovoort te koppelen, bevatten de logistieke eenheden zowel administratieve gegevens als fysieke informatie over de inhoud. Zie voor meer informatieInslagprocedures en logistieke eenheden en uitslag- en zendingsprocedures voor logistieke eenheden.

Als u een logistieke eenheid wilt koppelen aan een van deze soorten koppen of regels, moet u een logistieke eenheid voor deze regel genereren. Als u bijvoorbeeld een logistieke eenheid genereert voor een zendingsregel, brengt u een koppeling tot stand tussen de logistieke eenheid en de zendingsregel. Zie Logistieke eenheden muteren voor meer informatie.

Omdat gebruikers artikelverplaatsingen met zo min mogelijk toetsaanslagen moeten kunnen besturen, is automatische identificatie van logistieke eenheden mogelijk. Daartoe kunt u een etiket aan een logistieke eenheid bevestigen. Door structuren voor logistieke eenheden te definiƫren en etiketten te scannen kunt u magazijnactiviteiten bij het ontvangen en verzenden in hoge mate geautomatiseerd uitvoeren.

Magazijnverwerking is zowel mogelijk op basis van logistieke eenheden als op basis van orderregels.

Status

De status van een logistieke eenheid geeft de voortgang aan van een logistieke eenheid in de inslag-, opslag- of uitslaggoederenstroom van het magazijn. Logistieke eenheden maken vaak deel uit van structuren voor logistieke eenheden waarin de logistieke eenheden in een parent/child-relatie aan elkaar zijn gekoppeld. De status van een logistieke eenheid wordt op deze manier bepaald:

  • Als een knooppunt van een logistieke eenheid geen children heeft, wordt de status ervan bepaald door de voortgang van de logistieke eenheid in het magazijnproces.
  • Heeft de logistieke eenheid wel children, dan wordt de status van de bovenste logistieke eenheid ingesteld op de status van de logistieke child-eenheid met de vroegste status. Zie voor meer informatie Inslagprocedures en logistieke eenheden, Uitslagprocedures voor logistieke eenheden en De zendingsprocedure voor logistieke eenheden.