Routegebaseerde afvlakking en planning van de werklast - regeneratief

Wanneer de afvlakking van de werklast op geografische basis wordt uitgevoerd, berekent het algoritme de lengte van de route voor elke groep.

Het doel van het op geografische basis verdelen van het werk is de kaart eerst te verdelen in geografische 'clusters' en dan een route voor het schema uit te zetten binnen het cluster.

Wanneer de volgorde van het tijdsschema wordt gerespecteerd bij de routeplanning, zijn de tijdgebaseerde en routegebaseerde planning niet van toepassing. De routeplanning gaat daarom verder in de modus 'Volgorde vasthouden'. De afstand tussen de activiteiten wordt berekend door de routeplanning, maar het volgnummer wordt NIET geoptimaliseerd om de afstand te minimaliseren.

Jobs clusteren op geografische basis

Alle activiteiten waarvoor werk moet worden uitgevoerd, worden gegroepeerd in een cluster waaraan de medewerkers worden toegewezen.

LN berekent het cluster op dynamische wijze. De geografische verdeling van de werklast bepaalt daarbij de samenstelling van het cluster. Het planningsalgoritme dat het cluster berekent, wordt al gebruikt voor de gebiedsplanning en is beschikbaar voor groepsplanning. In de afbeelding links wordt de werklast voor woensdag weergegeven en in de afbeelding rechts de werklast voor donderdag. Het algoritme berekent de verschillende geografische clusters.

Toewijzen aan dichtstbijzijnde medewerker versus afvlakking werklast - gemiddelde beschikbare capaciteit zoeken voor clusterbewerkingen

In de bovenstaande afbeelding is de werklast ideaal verdeeld over de verschillende groepen. Het algoritme probeert echter altijd de beschikbare capaciteit en de minimale reistijd uit te balanceren. Wanneer de capaciteit onbegrensd is, wordt bij het clusteren een activiteit toegewezen aan de medewerker die in geografisch opzicht het dichtst bij is. Wanneer onvoldoende capaciteit beschikbaar is, wordt een aantal activiteiten niet toegewezen. Deze twee scenario's leveren niet de gewenste oplossing. Daarom moet de gebruiker de toewijzing handmatig instellen en de distributie beïnvloeden.

Wanneer er meer capaciteit is (afbeelding links), kunnen meer activiteiten worden toegewezen aan één groep (1) en minder activiteiten aan de andere groepen (2, 3). Aan de andere kant kunnen groepen 1, 2 en 3 volgeboekt zijn terwijl er activiteiten niet toegewezen zijn.

Om een redelijke distributie te realiseren houdt het algoritme rekening met de factor reis/duur. De reistijd wordt vergeleken met de werktijd (dat wil zeggen de som van de duurwaarden). Het algoritme gebruikt een groepsinstelling om een resource toe te wijzen op basis van de voorgecalculeerde reistijd. Dit kan resulteren in over- of ondercapaciteit. In het geval van overcapaciteit vermindert het algoritme de factor reisduur met behulp van de volgende formule: (verhouding ingevoerde reisduur) + (verhouding resulterende reisduur)/2. In het geval van ondercapaciteit wordt de resulterende verhouding van de resulterende reisduur gebruikt als de volgende optie. U kunt het Aantal iteraties instellen in de sessie Parameters resourceplanning (tsspc0101m000) om het effect op de prestaties te beperken.