Een calculatie definiëren

Tijdens het calculatieproces wordt een voorstel, offerte of bieding voorbereid. Een calculatie bestaat uit de verkoopprijs en informatie over de voorgestelde scope, de projectplanning en het contract.

  1. Voorwaarde

    Maak een project aan in de sessie Projecten (tppdm6100m000). U kunt een activiteiten- of elementenstructuur gebruiken.

  2. Een calculatieversie vastleggen

    Maak een calculatieversie aan met de sessie Calculatieversies (tpest1100m000). Als u verschillende calculatieversies gebruikt, kunt u meerdere calculaties aanmaken. Op die manier kunt u bijvoorbeeld alternatieve calculaties vergelijken, contractverrekenposten aanmaken of een eventuele extra scope van de calculatie verwerken. Elke calculatieversie is uniek en niet gerelateerd aan of afgeleid van andere versies.

  3. Structuren kopiëren uit Project

    U kunt structuren aan de calculatieversie koppelen. U kunt echter ook een calculatie aanmaken zonder gebruik te maken van een structuur. Als u een structuurcode wilt aanmaken, selecteert u in het menu Specifiek in de sessie Calculatieversies (tpest1100m000) Calculatiestructuren (NB: Voor een nieuwe structuurcode zijn structuurelementen nodig). Kies Structuurelementen genereren in het menu Specifiek.

    In de sessie Structuurelementen genereren (tpest1220m000) kunt u de structuurelementen kopiëren van de projectspecifieke activiteiten, structuurdelen, lijsten met verrekenposten of kostencomponenten. U kunt de nieuwe structuurdelen bekijken in de sessie Calculatiestructuren (tpest1110m000). U kunt maximaal acht structuren aan een calculatieversie koppelen. Een calculatie met meerdere structuren kunt u classificeren zoals dat vereist is.

    Een opdrachtgever stuurt bijvoorbeeld een offerteaanvraag voor tien schepen. Het calculatieproject is gebaseerd op activiteiten. In de versie gebruikt u een activiteitenstructuur met activiteiten zoals Systeemengineering en Componentproductie. Als u niet wilt dat de opdrachtgever dit detailniveau in de offerte kan bekijken, koppelt u ook een minder gedetailleerde elementenstructuur aan de calculatieregels. Wanneer u de offerte voorbereidt, gebruikt u alleen de gekoppelde structuurdelen zoals Ruim, Dekhuis en Navigatie. Als gevolg hiervan worden in de offerte alleen de items weergeven die de opdrachtgever mag bekijken.

  4. Calculatieregels vastleggen

    De sessie Calculatieregels (tpest2100m000) is van cruciaal belang voor de calculatiefunctie. Selecteer in het menu Specifiek in de sessie Calculatieversies (tpest1100m000) Calculatieregels. Geef de regels voor de calculatieversie op. Een calculatieregel bevat de werkelijke kost- of verkoopprijs. U kunt ook een combinatie van verkopen en werkelijke kosten per eenheid gebruiken.

    U kunt een verkoopcalculatie definiëren op basis van een kostencalculatie of de verschillende calculatieversies gebruiken. De calculatieregels kunnen top-down of bottom-up zijn (of een combinatie van beide calculatiesoorten). Bottom-up calculatieregels worden opgeteld om de totale calculatie weer te geven. Top-down calculatieregels zijn altijd gerelateerd aan een primaire structuur. Als u calculatieregels gebruikt, wordt de totale calculatiewaarde over de calculatieversiestructuur verdeeld.

    NB: Met de calculatiesessies kunt u de calculatie voor een project uitvoeren. U kunt echter ook Microsoft Excel-integratie gebruiken om de calculatie uit te voeren.

  5. De calculaties plannen

    U kunt de start- en einddatum van de activiteit naar de gerelateerde calculatieregels exporteren. Klik in het menu Specifiek op Hulpprogramma's wijzigen en selecteer de sessie Datums calculatieregels vanuit activiteiten bijwerken (tpest2204m000). De datum van de gemaakte kosten en de verwachte verkoop wordt bijgewerkt.

  6. Calculatie starten

    Gebruik de sessie Calculatie naar begroting overzetten (tpest2200m000) om uw calculatie over te zetten naar de module Begroting. U doet dit bijvoorbeeld als de offerte is geaccepteerd door de opdrachtgever of (een gedeelte van) het werk moet worden gestart.

    Voor het calculatieproces mogen de structuren leeg zijn. Als u de calculatie overzet naar een projectbegroting, moet u een default structuurdeel, activiteit, verrekenpost of kostencomponent opgeven waar u de regels naartoe wilt kopiëren. U kunt de status van de versie en/of calculatieregels instellen op Definitief om te zorgen dat de calculaties op tijd worden overgezet.

    Als de offerte is geaccepteerd, zijn de volgende opties beschikbaar:

    • U kunt de calculatie overzetten als een project.
    • U kunt een nieuw project starten door het calculatieproject te kopiëren met de sessie Project kopiëren (tppdm7840m000). Als gevolg hiervan wordt de Projectstatus in de module Calculeren ingesteld op Geblokkeerd. Door van dit proces gebruik te maken, kunt u een onderscheid maken tussen calculatieprojecten en projecten waarvoor een contract met een opdrachtgever is afgesloten. In het nieuwe project kunt u de gekopieerde calculatie naar een begroting overzetten. U kunt een calculatieproject afsluiten door de status ervan te wijzigen van Vrij in Afgesloten.