Kostencalculatie

  1. Routing voor het artikel bepalen

    Om de kostprijs van een artikel te berekenen, moet eerst de routing van het artikel worden bepaald. LN kan aan de hand daarvan bepalen welke bewerkingen nodig zijn om het artikel te produceren. Verder moet worden vastgesteld wat de juiste orderhoeveelheid is voor de productie van het artikel.

    Aangezien de productieorderhoeveelheid nog niet is vastgesteld wanneer u de kostprijs berekent, wordt de routing geselecteerd op basis van het aantal op het veld Vaste orderhoeveelheid of het veld Optimale seriegrootte in de sessie Artikel - bestelgegevens (tcibd2100m000). Indien het selectievakje Hoeveelheidsafhankelijke routing is uitgeschakeld, wordt de standaard routing gebruikt. Zie Routing selecteren voor kostenberekening voor meer informatie.

    Bij klantspecifieke artikelen bepaalt LN het aantal eindproducten door de eindproducten van alle projectdelen op te tellen (zie de sessie Projectdelen (tipcs2111m000)). Verder wordt dezelfde procedure gevolgd als voor standaardartikelen, behalve dat een klantspecifiek artikel slechts één hoeveelheidsafhankelijke routing kan hebben.

  2. Netto-uitvoer en bruto-uitvoer berekenen voor de bewerkingen

    Voor elke bewerking worden de netto-uitvoer en de bruto-uitvoer berekend. Op basis van de netto-uitvoer en de bruto-uitvoer worden de materiaalkosten en bewerkingskosten van een bewerking berekend.

    De uitvoer van de laatste bewerking zijn eindproducten. De uitvoer van eerdere bewerkingen bestaat uit tussenproducten. Er wordt rekening gehouden met het afval en de opbrengst van de bewerkingen om de bruto-uitvoer van elke bewerking te berekenen.

    Voor de berekening van de kostprijs wordt allereerst de uitvoer van de laatste bewerking bepaald. Bij de laatste bewerking is de netto uitvoer gelijk aan de orderhoeveelheid die bij stap 1 is bepaald. U kunt de bruto uitvoer van de laatste bewerking berekenen op basis van de netto uitvoer met behulp van het afval en de opbrengst van de bewerking:

    Bruto-uitvoer = [netto-uitvoer x 100 / opbrengst% op bewerking] + hoeveelheid afval op bewerking

    De bruto-uitvoer van de laatste bewerking is gelijk aan de netto-uitvoer van de vorige bewerking. Door afval en opbrengst van de vorige bewerking mee te nemen, kunt u de bruto-uitvoer van die bewerking berekenen. Op dezelfde wijze worden de bruto- en netto-uitvoer van de andere vorige bewerkingen één voor één berekend.

    Alle hoeveelheden en aantallen worden opnieuw berekend naar één eindproduct door de hoeveelheden en aantallen te delen door het aantal eindproducten dat is vastgesteld in stap 1.

  3. Bewerkingskosten berekenen

    LN moet de manuren en machine-uren vaststellen die aan een bewerking zijn besteed. De manier waarop de manuren en machine-uren worden berekend door LN, is verschillend voor bewerkingen met en zonder vaste duur. Zie Man/machine-uren berekenen voor meer informatie.

    Voor de berekening van bewerkingskosten worden de berekende uren voor een bewerking vermenigvuldigd met de bewerkingstarieven. Bewerkingstarieven worden gedefinieerd in de sessie Bewerkingstarieven (ticpr1151m000) en kunnen van toepassing zijn op loonkosten, machines en overhead. De bewerkingstarieven zijn gekoppeld aan een bewerkingstariefcode (gedefinieerd in de sessie Bewerkingstariefcodes (ticpr0150m000)).

    De bewerkingstariefcode wordt gekoppeld aan een afdeling in de sessie Afdelingen (tirou0101m000) en/of aan een afdeling/referentiebewerking in de sessie Referentiebewerking (tirou4650m000). Of voor de kostencalculatie gebruik wordt gemaakt van de bewerkingstarieven die zijn gekoppeld aan de afdeling of van de bewerkingstarieven die zijn gekoppeld aan de afdeling/referentiebewerking, is afhankelijk van de instelling van het veld Soort bewerkingstarieven in de sessie Parameters kostprijscalculatie (ticpr0100m000).

    Als voor de kostencalculatie de bewerkingstarieven van de afdeling worden gebruikt, moet LN de afdelingssoort vaststellen van de afdeling die de bewerking uitvoert.

    Als de afdeling een hoofdafdeling of een gewone afdeling is, zoekt LN de bewerkingstarieven. Vervolgens worden deze gebruikt om de bewerkingskosten te berekenen. Als de afdeling een uitbestedingsafdeling is, stelt LN de uitbestedingsmethode en uitbestedingstarieven vast.

    Alle hoeveelheden en aantallen worden opnieuw berekend naar één eindproduct door de hoeveelheden en aantallen te delen door het aantal eindproducten dat is vastgesteld in stap 1.

  4. Materiaalkosten voor de bewerking berekenen

    Voor het berekenen van de materiaalkosten voor een bewerking moet de materiaalinvoer in LN bekend zijn. Materiaalinvoer wordt netto-invoer genoemd als afval niet worden meegenomen in de berekening. Netto-invoer wordt als volgt berekend:

    Netto-invoer materiaal = bruto-uitvoer artikelen voorgaande bewerking x nettohoeveelheid in stuklijst 

    De bruto-uitvoer van eindproducten van de laatste bewerking is gelijk is aan de orderhoeveelheid die is bepaald in stap 1.

    LN Moet echter de bruto-invoer van materialen voor elke bewerking kennen. De bruto-invoer is gebaseerd op de netto-invoer, waarbij het afval op de stuklijstregel wordt opgeteld:

    Bruto-invoer = [(percentage afval van de stuklijstregel/100 + 1) x netto-invoer] + hoeveelheid afval op stuklijstregel

    De invoer heeft betrekking op componentmaterialen. De uitvoer heeft betrekking op tussenproducten en eindproducten en wordt berekend zoals beschreven bij stap 2.

    LN Berekent de materiaalkosten van een bewerking door de bruto-invoer van de materialen van een bewerking te vermenigvuldigen met de materiaalprijzen. Als het materiaal een inkoopartikel is, wordt de inkoopprijs gebruikt. Als het materiaal een (maak)artikel is dat zelf weer uit materialen bestaat, wordt de kostprijs van het artikel gebruikt. De berekening van de kostprijs van materialen is afhankelijk van de multi-level calculatiemethode die is geselecteerd in de sessie Kostprijzen berekenen (ticpr2210m000). Zie Methoden voor kostprijsberekening voor meer informatie.

    In de kostprijs van het materiaal zijn de toeslagen verwerkt van het magazijn waar het materiaal ligt opgeslagen. De magazijntoeslagen worden echter niet geaggregeerd naar de kosten van het hoofdartikel. De toeslagen van het magazijn in de stuklijst worden wel naar de kosten van het hoofdartikel geaggregeerd.

    In de kostencalculatie worden phantoms door LN als normale artikelen behandeld.

    Alle hoeveelheden en aantallen worden opnieuw berekend naar één eindproduct door de hoeveelheden en aantallen te delen door het aantal eindproducten dat is vastgesteld in stap 1.

  5. Naar vorige bewerkingen zoeken

    In vorige stappen van deze procedure voor kostencalculatie, worden de kosten voor de laatste bewerking in de routing berekend. Als een andere voorgaande bewerking aanwezig is, wordt de kostencalculatie vanaf stap 3 herhaald. Als er geen voorgaande bewerking aanwezig is, wordt de procedure voortgezet met stap 6.

    Bij de kostencalculatie houdt LN geen rekening met de netwerkrouting als deze voor een phantom is aangemaakt. LN verwerkt de kosten van de routing van de phantom in de materiaalkosten van het phantom-artikel.

  6. Materiaalkosten berekenen voor niet-gekoppelde materialen

    Als er geen bewerkingen voor een artikel bestaan, is er geen sprake van bewerkingskosten. Daarom zijn de vorige stappen niet van toepassing. Aangezien voor de productie van het artikel materiaal nodig is, berekent LN bij deze stap de kosten van deze zogenaamde niet-gekoppelde materialen. De berekening voor niet-gekoppelde materialen is gelijk aan de berekening die bij stap 4 wordt beschreven.

    Merk op dat wanneer er bewerkingen aanwezig zijn, maar voor (sommige) materialen de waarde 0 (nul) is ingesteld op het veld Positie in de detailsessie Jobshop-materialenlijst (tibom3610m000) of in de sessie Stuklijstregel - materiaal/routing-relaties (tibom0140m000), LN zal aannemen dat deze materialen zijn vereist in de eerste bewerking van de routing.

  7. Toeslagen berekenen

    De laatste stap in de procedure voor kostencalculatie is het berekenen van de toeslagen. Bij de berekening van de kostprijs wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten toeslagen, bijvoorbeeld toeslagen voor artikelen, voor artikelgroepen, voor artikel/magazijncombinaties en voor algemene magazijnen. Verder kunt u onderscheid maken tussen toeslagen die van kracht zijn bij de ontvangst van het artikel in het magazijn of bij afgifte door het magazijn. Toeslagen worden gedefinieerd in de sessie Artikeltoeslagen (ticpr1110m000). Toeslagen worden in een bepaalde volgorde berekend. Deze volgorde is van belang omdat toeslagen bovenop andere toeslagen kunnen worden berekend. In de kostprijscalculatie worden toeslagen in onderstaande volgorde berekend:

    • Artikeltoeslagen (ontvangsten)
    • Artikelgroeptoeslagen (ontvangsten)
    • Artikel/magazijntoeslagen (ontvangsten)
    • Artikelgroep/magazijntoeslagen (ontvangsten)
    • Algemene magazijntoeslagen (ontvangsten)
    • Artikeltoeslagen (afgiften)
    • Artikelgroeptoeslagen (afgiften)
    • Artikel/magazijntoeslagen (afgiften)
    • Artikelgroep/magazijntoeslagen (afgiften)
    • Algemene magazijntoeslagen (afgiften)

    Let op:

    • Het algemene magazijn is het magazijn dat u voor het artikel hebt gedefinieerd in de sessie Artikel - bestelgegevens (tcibd2100m000). U kunt toeslagen voor het algemene magazijn definiëren in de sessie Artikeltoeslagen (ticpr1110m000). Hiervoor laat u het veld Artikel en het veld Artikelgroep leeg en selecteert u het algemene magazijn waarvoor u de toeslag wilt definiëren.
    • De artikel-/magazijntoeslagen worden alleen meegenomen in de kostencalculatie als het magazijn gelijk is aan het algemene magazijn dat is gedefinieerd in de sessie Artikel - bestelgegevens (tcibd2100m000).

    In de kostprijscalculatie worden artikel- en magazijntoeslagen wel meegenomen, ongeacht het moment waarop ontvangst of afgifte plaatsvindt. Als er meerdere toeslagen van dezelfde soort zijn vastgelegd, worden deze op basis van het volgnummer verwerkt. Het laagste nummer wordt het eerst verwerkt.

  8. Geaggregeerde of gedetailleerde kosten

    In LN kunt u vastleggen hoe de kostprijs moet worden uitgesplitst: geaggregeerd op de kostencomponenten die zijn gedefinieerd in de sessie Artikelen - kosten (ticpr0107m000), of meer of minder gedetailleerd. Als u de kostprijs gedetailleerd wilt uitsplitsen, moet u een schema met een bijbehorende gedetailleerde kostencomponentstructuur invoeren in de sessie Artikelen - kosten (ticpr0107m000). Zie voor meer informatie Kostencomponentschema in Productie.