Productvarianten weergeven

Een productvariant in de module Assemblagebeheer is een unieke configuratie van een generiek artikel of standaardartikel. Deze unieke configuratie is gebaseerd op de gegevens uit het configuratieproces, zoals kenmerkopties, bedrijf en assemblagelijn.

Start Productie > Assemblageplanning > Configuration > Productvarianten (assemblage) (tiapl3500m000).

Deze sessie kunt u gebruiken om de configuratie, referentie, prijs en statusgegevens op te vragen of te muteren van de productvarianten die vanuit verkooporders zijn aangemaakt of handmatig zijn ingevoerd.

Een productvariant bevat de gegevens van een geconfigureerd artikel of van meerdere geconfigureerde artikelen die tot dezelfde productstructuur behoren. De gegevens die worden opgeslagen zijn bijvoorbeeld de roll-off lijn voor de assemblageorder en de gevraagde en geplande afleverdatum, enzovoort. De productvariant staat voor alle geconfigureerde artikelen die samen een geconfigureerde productstructuur vormen. Als verwijzing naar een geconfigureerd artikel wordt altijd de productvariant gebruikt.

Omdat productvarianten gegevens uit productie en verkoop bevatten, wordt de productvariant bijgewerkt (voor zover de voortgang van het productieproces dit toestaat) wanneer deze gegevens worden gewijzigd. U kunt de gegevens in de huidige sessie Productvarianten (assemblage) (tiapl3500m000) alleen wijzigen als uw huidige bedrijf is gedefinieerd als basisbedrijf en als u werkt in de testmodus die is gedefinieerd in de sessie Parameters assemblageplanning (tiapl0500m000).

Behoeften aan assemblagedelen berekenen

Start Productie > Assemblageplanning > Configuratie > Behoeften assemblagedelen berekenen (tiapl2221m000).

Deze sessie kunt u gebruiken om de behoefte aan assemblagedelen te berekenen voor productvarianten waarvan de assemblagedelen nog niet zijn gereserveerd. Als de productvarianten en productvariantstructuren worden gegenereerd, kunnen de behoeften aan assemblagedelen worden berekend en assemblageorders worden aangemaakt. De behoeften aan assemblagedelen worden berekend op basis van de productvariantstructuren en de platgeslagen assemblagedelen. De benodigde assemblagedelen worden berekend voor productvarianten waarvan de geplande afleverdatum valt in de time fence van de vraag. De time fence van de vraag wordt vastgelegd in de detailgegevens van de sessie Parameters assemblageplanning (tiapl0500m000). De berekening is gebaseerd op Segmentplanningen die aangeven op welke datum de assemblagedelen per segment nodig zijn. Dit wordt bepaald op basis van de afleverdatum van de assemblageorder. Segmentplanningen worden weergegeven in de sessie Segmentplanningen (tiapl4500m000). Tijdens de berekening van de behoeften assemblagedelen, worden deze gegevens overgezet naar Planning.

De behoeften aan assemblagedelen worden berekend voor productvarianten die aan de volgende criteria voldoen:

  • De aangevraagde afleverdatum valt binnen de time fence voor de vraag, die is gedefinieerd in de sessie Parameters assemblageplanning (tiapl0100s000).
  • Het selectievakje Gereserveerde assemblagedelen is uitgeschakeld.
  • Het selectievakje Te verwijderen is uitgeschakeld.
  • De Assemblagestatus is Openstaand, Gepland of Bevroren.
NB
  • Indien u een Datum buiten de time fence van de vraag intoetst, wordt een waarschuwing weergegeven.
  • Productvarianten die binnen de time fence voor de vraag vallen, kunnen ook binnen de time fence voor reservering vallen. De assemblagedelen zijn dan waarschijnlijk al gereserveerd vanuit Assemblagebeheer, d.w.z. met behulp van de sessie Reservering assemblagedelen opbouwen (tiasc7240m000). Wanneer de delen niet of slechts gedeeltelijk zijn gereserveerd, worden de assemblagelijnen waarvoor de delen niet zijn gereserveerd meegenomen in de huidige sessie. Zie de sessie Productvariant - assemblagelijnen (tiapl3520m000) voor de reserveringsstatus per assemblagelijn.
  • In de huidige sessie wordt geen rekening gehouden met assemblagedelen waarvoor het selectievakje Grijpvoorraad is ingeschakeld in de sessie Assemblagestuklijsten en -bewerkingen (tiapl2520m000).
  • In de huidige sessie worden de behoeften aan assemblagedelen berekend op basis van segmentplanningen. Dit is een ruwe calculatie die geschikt is voor grote volumes. De segmentplanningen worden weergegeven in de sessie Segmentplanningen (tiapl4500m000).
  • In tegenstelling tot de reservering van assemblagedelen die wordt uitgevoerd in de module Assemblagebeheer, berekent de huidige sessie tegerlijkertijd de behoeften voor alle geselecteerde bedrijven en assemblagedelen.

Om te zorgen dat de behoeften aan assemblagedelen volgens de laatste gegevens worden berekend, worden in de huidige sessie eerst de volgende stappen uitgevoerd:

  • Segmentplanningen bijwerken. De segmentplanningen worden bijgewerkt als er wijzigingen zijn gesignaleerd die van invloed zijn op de planning, of als u het selectievakje Segmentplanningen bijwerken hebt ingeschakeld.
  • Reserveringsstatus bijwerken. De reserveringsstatus wordt overgenomen uit Assemblagebeheer en gekopieerd naar Assemblageplanning. De reserveringsstatus wordt weergegeven in Assemblageplanning in de sessie Productvariant - assemblagelijnen (tiapl3520m000) en in de detailgegevens van de sessie Productvarianten (assemblage) (tiapl3500m000).
  • Productvariantstructuren genereren van de productvarianten die aan de eerder beschreven selectiecriteria voldoen. Nadat de productvariantstructuur is aangemaakt, wordt het selectievakje Productvariantstructuur gegenereerd in de detailgegevens van de sessie Productvarianten (assemblage) (tiapl3500m000) ingeschakeld. De productvariantstructuur wordt alleen gegenereerd als het selectievakje Externe productvariantstructuur in de sessie Parameters assemblageplanning (tiapl0100s000) is uitgeschakeld.

Na deze voorbereidende stappen worden de behoeften aan assemblagedelen voor de geselecteerde productvarianten berekend en voor alle gerelateerde bedrijven overgezet naar Assemblageplanning. De behoeften worden overgezet met behulp van bestanden waarin de behoeften per bedrijf zijn opgeslagen op datum. De directory waarnaar deze bestanden worden geschreven, wordt ingevuld op het veld Directory behoeften assemblagedelen in de detailgegevens van de sessie Parameters assemblageplanning (tiapl0100s000).

Nadat de behoeften aan assemblagedelen zijn berekend en overgezet, wordt een gereedmeldingsverslag aangemaakt.

Indien fouten zijn opgetreden, is de knop Meldingen ingeschakeld. Klik op deze knop om de foutmeldingen weer te geven.