Optiecombinaties definiëren

Deze sessie kunt u gebruiken om optiecombinatiecodes en de omschrijvingen ervan op te vragen. Een optiecombinatie is een bepaalde groepering van productopties, zoals kleur en stijl, die aan een assemblageorder gerelateerd is. Elke optiecombinatie is een afzonderlijke combinatie of een combinatie van andere optiecombinaties.

Voer de volgende stappen uit om optiecombinaties en lijsten van optiecombinaties vast te leggen in de sessie Optiecombinaties (tiasl1510m000):

  1. Definieer een optiecombinatie Voor optiecombinaties gelden de volgende regels:

    • Blokkeerregels

      Een optiecombinatielijst kan worden gebruikt als blokkeerregel. Blokkeerregels bepalen welke opties niet mogen volgen op bepaalde andere opties.

    • Clusterregels

      Een optiecombinatielijst kan worden gebruikt als clusterregel. Met behulp van clusterregels kunt u meerdere optiecombinaties voor een cluster definiëren en deze combinaties samenvoegen tot clusters. LN koppelt aan elke optiecombinatie een volgnummer.

  2. Optiecombinatielijsten kunt u vastleggen in de sessie Optiecombinatielijsten (tiasl1511m000).

    Selecteer de gedefinieerde optiecombinatie. Klik op Expressies in het betreffende menu. De sessie Optiecombinatie - expressies (tiasl1560m000) wordt gestart. Definieer de expressie.

Logische operator Omschrijving
( ) Met haakjes kunt u expressies nesten. Expressies tussen haakjes worden beschouwd als afzonderlijke clausules die als eerste moeten worden berekend. U moet zowel aan het begin als aan het einde van de expressie haakjes gebruiken.
or, and, not Normale Booleaanse operators.
- Leeg.

Voor het opbouwen van de logische structuur van de expressie kunt u gebruikmaken van de onderstaande logische operators.

U kunt relationele operators gebruiken om de logische structuur van de expressie op te bouwen. Met relationele operators wordt de relatie vastgelegd tussen het kenmerk en de Optie.

Voor het opbouwen van de logische structuur van de expressie kunt u gebruikmaken van de onderstaande logische operators:

= gelijk aan
> groter dan
< kleiner dan
>= groter dan of gelijk aan
<= kleiner dan of gelijk aan
<> ongelijk aan
NB

Klik op Geldigheid controleren in het betreffende menu van de sessie Optiecombinatie - expressies (tiasl1560m000) om de geldigheid van de gedefinieerde expressie(s) te controleren.

Voorbeeld

(CarrosserieKleur = ROOD) Hiermee selecteert u alle rode auto's.
(CarrosserieKleur = ROOD and WielKleur = GROEN) Hiermee selecteert u alleen rode auto's die groene wielen hebben.
(CarrosserieKleur = ROOD or WielKleur = GROEN) Hiermee selecteert u alle rode auto's plus alle auto's met groene wielen ('or' betekent dus en/of).

Optiecombinatielijst definiëren

Start Productie > Assemblagebeheer > Lijnsegmenten > Optiecombinatielijsten (tiasl1511m000).

Deze sessie kunt u gebruiken om lijsten met optiecombinaties weer te geven. Met deze lijsten kunt u in de sessie Lijnregels (tiasl1570m000) regels definiëren om aan te geven dat bepaalde optiecombinaties na elkaar op volgorde moeten worden gezet (clusteren) of om te bepalen dat dit juist niet moet gebeuren (blokkeren). U kunt vastleggen welke optiecombinaties voorkomen in elke lijst in de sessie Optiecombinatielijst - optiecombinaties (tiasl1565m000).

In deze sessie moet u de kleuren opgeven die moeten worden gegroepeerd en de volgorde van de groepen, bijvoorbeeld eerst groep Rood, dan Blauw en tot slot Wit. Dit vormt dan de invoer voor het definiëren van de regels voor het mechanisme voor volgordebepaling.

  1. Definieer de optiecombinatielijst.
  2. Selecteer de optiecombinatielijst die u in de vorige stap hebt gedefinieerd. Navigeer vanuit het betreffende menu naar Optiecombinaties.
  3. Voeg de gewenste optiecombinaties toe.

Lijnregel aanmaken

Start Productie > Assemblagebeheer > Lijnsegmenten > Lijnregels (tiasl1570m000).

Deze sessie kunt u gebruiken om volgordebepalingsregels weer te geven of vast te leggen die u wilt toepassen op assemblagelijnen. Op basis van deze regels worden de boetekosten berekend in de sessie Lijnvolgorden simuleren en aanmaken (tiasl4200m000).

De definitie van een lijnregel is gebaseerd op kenmerken en opties die aan uw generieke artikel zijn gekoppeld. Er kunnen meerdere lijnregels worden gekoppeld aan één lijnsegment.

Zie voor meer informatieLijnvolgordebepaling en regelsoorten in Assemblagebeheer.

Lijnregel koppelen aan lijnsegment

Start Productie > Assemblagebeheer > Lijnsegmenten > Lijnsegmenten (tiasl1540m000).

Wanneer de lijnregel is aangemaakt, moet deze worden gekoppeld aan een lijnsegment. Voor dit segment genereert het mechanisme voor de volgordebepaling een geoptimaliseerde volgorde van assemblageorders.

  1. Selecteer het lijnsegment. Klik op Lijnregels in het betreffende menu. De sessie Lijnsegment - lijnregels (tiasl1571m000) wordt gestart.

  2. Selecteer Nieuw op de werkbalk en koppel de lijnregels aan het lijnsegment. Stel de ingangsdatum en de vervaldatum in.

    U kunt verschillende regels koppelen die elk geldig zijn voor een andere datumreeks. U kunt ook meerdere regels koppelen aan hetzelfde segment voor dezelfde datumreeks. Als er in dat geval sprake is van een tegenstrijdigheid, wordt voorrang gegeven aan de regel met de hoogste prioriteit.