Kenmerken van het integratieschema

In dit onderwerp vindt u een beschrijving van de belangrijkste kenmerken van het integratieschema van LN.

Flexibiliteit en consistentie

De volgende kenmerken waarborgen de consistentie en flexibiliteit van het integratieschema:

  • Een groot aantal van de kenmerken van logistieke mutaties zijn beschikbaar voor de toewijzing, bijvoorbeeld de relatie, de artikelgroep, het artikel, het magazijn en het verkoopbureau.
  • Voor de toewijzing aan grootboekrekeningen en de toewijzing aan dimensies zijn dezelfde mutatiekenmerken beschikbaar.
  • Als u de toewijzing van elementgroepen aan grootboekrekeningen en dimensies definieert, kunt u niveaus met een afnemende prioriteit toepassen. Als LN een mutatie niet kan toewijzen op basis van de toewijzing met prioriteit één, gebruikt LN de toewijzing met prioriteit twee, enzovoort.
  • Voor elke integratiemutatiesoort definieert u de toewijzing voor de debetzijde en voor de creditzijde op dezelfde manier.
  • Voordat het integratieschema geldig wordt, controleert LN de consistentie van het schema. U kunt een versie van het integratieschema alleen activeren als er geen blokkeringsfouten optreden.
  • Nieuwe soorten integratiemutaties kunnen op relatief eenvoudige wijze aan het integratieschema worden toegevoegd. Het integratieschema kan zodoende worden uitgebreid met de standaardsoftware en -aanpassingen van LN en met applicaties van derden.

Afstemmingsondersteuning

Bij het afstemmingsproces worden de financiële mutaties toegekend aan de bijbehorende gegevens van logistieke mutaties om te controleren of de financiële boekingen juist en volledig zijn en om eventuele aangetroffen verschillen te corrigeren. De manier waarop het integratieschema is opgezet, bepaalt ook gedeeltelijk de mate waarin afstemming mogelijk is.

De volgende kenmerken van een integratieschema bieden ondersteuning voor uitgebreide afstemming:

  • Consistente toewijzing van debet- en creditmutaties op een grootboekrekening.
  • Consistent gebruik van het type valutakoers voor de gerelateerde debet- en creditmutaties op een grootboekrekening.
  • Scheiding van koersresultaten en de werkelijke integratiemutaties
  • Verbeterde afhandeling van de afronding van hoeveelheden en de omrekening van eenheden.
  • Verbeterde afhandeling van de afronding van bedragen.
  • Behoud van de koppeling tussen een financiële mutatie en de logistieke mutatie die hiervan de herkomst vormt.

Versiecontrole

LN voert een versiecontrole van de integratieschema's uit. Er kunnen meerdere integratieschemaversies naast elkaar bestaan, maar slechts één versie is de actieve versie met behulp waarvan de integratiemutaties worden toegewezen.

U kunt geen wijzigingen aanbrengen in de actieve versie van het integratieschema. U kunt handmatig afzonderlijke geantidateerde mutaties toewijzen volgens een versie van het integratieschema die eerder actief was. Zo kunt u bijvoorbeeld geantidateerde mutaties toewijzen volgens de versie van het integratieschema die geldig was op het moment van de mutatie.

Als de toewijzingsvereisten in uw bedrijf veranderen, kunt u op voorhand een nieuwe versie van het integratieschema aanmaken en de wijzigingen aanbrengen zonder dat dit gevolgen heeft voor de huidige integratiemutaties.

De volgende onderdelen van een integratieschema zijn exclusief van toepassing op één combinatie van een code en versie van een integratieschema:

  • Elementgroepen per integratiedocumentsoort
  • Toewijzingelementen per elementgroep
  • Toewijzing van de elementen aan grootboeken en dimensies
  • Opties voor nummering/verdichting van documenten

LN kan een vergelijking afdrukken van de verschillen tussen twee versies van een integratieschema.

Aan elke versie van een integratieschema wordt een revisietekst gekoppeld, die u kunt gebruiken om de reden voor de nieuwe versie aan te geven. Als u een nieuwe versie van een integratieschema activeert, blijven de eerdere versies bewaard.

De versie van het integratieschema maakt deel uit van de loggegevens van de integratiemutatie, zodat u altijd kunt controleren waarom een specifieke integratiemutatie op een bepaalde manier is geboekt.

Open voor uitbreidingen

Het integratieschema is open, wat inhoudt dat nieuwe soorten integratiemutaties die worden gemaakt met toekomstige uitbreidingen van Logistiek en geïntegreerde applicaties van derden, op eenvoudige wijze kunnen worden toegevoegd aan het integratieschema, zonder dat er wijzigingen in het datamodel moeten worden aangebracht.

Voor dit doel worden geen door de gebruiker gedefinieerde codes maar generieke en unieke codes gegenereerd voor de verschillende onderdelen van het integratieschema, op basis van voorgedefinieerde interne codes. Integratiedocumentsoorten hebben bijvoorbeeld codes zoals 10001024 en 10072089, en toewijzingselementen hebben codes zoals 014505000000 en 014505495600. Het gevolg is dat in verschillende LN-installaties dezelfde integratiedocumentsoorten en toewijzingselementen dezelfde codes hebben.

Onderdelen van integratieschema's

Het integratieschema bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Integratiedocumentsoorten

    Staan voor de verschillende soorten integratiemutaties
  • Toewijzingselementen

    Gegevens over logistieke mutaties, zoals het artikel, het project en het magazijn, die u kunt gebruiken om soortgelijke integratiemutaties van elkaar te onderscheiden
  • Elementgroepen

    Een methode om toewijzingselementen te groeperen

De basisprocedure voor het instellen van het integratieschema bestaat uit de volgende stappen:

  1. Integratiedocumentsoorten toevoegen aan het integratieschema.
  2. Elementgroepen aanmaken en koppelen aan de integratiedocumentsoorten.
  3. Toewijzingselementen koppelen aan elementgroepen.
  4. De toewijzing aan grootboekrekeningen en/of dimensies definiëren voor de toewijzingselementen.