Over deze handleiding

Dit document beschrijft de implementatie van valuta-initialisatie ( CRI ) in een generiek conversieframework in LN.

Doelen

Doelgroep

Dit document is bestemd voor medewerkers die zich bezighouden van het instellen en uitvoeren van valuta-initialisatie.

In dit document wordt ervan uitgegaan dat de lezer bekend is met de LN-software en de algemene structuur van de pakketten, modules en sessies in de LN-software. Algemene kennis van Financiële administratie is aanbevolen.

Documentoverzicht

Dit document beschrijft de implementatie van Valuta-initialisatie in LN. Valuta-initialisatie is een generieke conversieomgeving.

Met CRI kunt u het volgende doen:

  • Uw valutasysteem wijzigen
  • Overgaan op de aanbevolen standaard voor multi-currency implementatie: het standaard valutasysteem (vanaf LN FP5)
  • De gebruikte eigen valuta's wijzigen of uitbreiden
  • Mutatievaluta's wijzigen in euro's
  • Uw systeem euro-conform maken
  • Meerdere functionele valuta's inschakelen voor een standaard valutasysteem (vanaf LN 10.2.1)

Afkortingen en acroniemen

In dit document worden de volgende afkortingen en acroniemen gebruikt:

Crediteurenadministratie Crediteurenadministratie
Debiteurenadministratie Debiteurenadministratie
BP Relatie
CI Valuta-initialisatie
COP Colombiaanse peso
CRI Valuta-initialisatie
DKK Deense kroon
DLL Dynamic-Link Library
EMU Economische en Monetaire Unie
EUR Euro
FST Rapporten
GBP Britse pond
Grootboekadministratie Grootboekadministratie
INR Indiase rupee
NZD Nieuw-Zeelandse dollar
USD Amerikaanse dollar

Leeswijzer

Deze handleiding bevat de volgende hoofdstukken:

  1. Hoofdstuk 1, "Valuta-initialisatie", legt in het kort uit wat valuta-initialisatie is en hoe u valuta-initialisatie kunt gebruiken om uw systeem euro-conform te maken.
  2. Hoofdstuk 2, "De omgeving voor valuta-initialisatie instellen", beschrijft hoe u CRI-tabellen kunt delen tussen bedrijven van een conversiecluster en hoe u deze tabellen initialiseert met de juiste informatie.
  3. Hoofdstuk 3, "Valutasystemen en bedrijvenstructuren", beschrijft de valutasoorten en -systemen die u kunt gebruiken in LN en de valutasysteemvereisten voor bedrijven die aan elkaar zijn gekoppeld.
  4. Hoofdstuk 4, "Scenario's voor valuta-initialisatie", beschrijft hoe u valutasystemen kunt wijzigen met behulp van CRI.
  5. Hoofdstuk 5, "Proces voor valuta-initialisatie", beschrijft hoe u verschillende soorten valuta-initialisatie kunt uitvoeren met behulp van CRI-sessies.
  6. Hoofdstuk 6, "Koersverschillen", beschrijft hoe u koersverschillen kunt boeken die het gevolg zijn van verschillende valutakoersen vóór en na de interne valuta-initialisatie.
  7. Hoofdstuk 7, "Euro-initialisatie", beschrijft hoe u één van uw eigen valuta's en (EMU-)mutatievaluta's kunt omrekenen naar euro's met behulp van CRI-sessies.
  8. Hoofdstuk 8, "Omrekeningsregels", beschrijft de standaardconversieregels die worden gebruikt om de bedragen en valutakoersen te converteren en opnieuw te berekenen tijdens het valuta-initialisatieproces.
  9. Bijlage A, "Velden voor Financiële administratie controleren", bevat de velden die u kunt controleren en corrigeren na interne valuta-initialisatie.
  10. Bijlage B, "Instellingen voor parallelle verwerking", beschrijft de extra instellingen dat zijn vereist voor parallelle verwerking.
  11. Bijlage C, "Prestatieafstemming voor parallelle verwerking", beschrijft de prestatieafstemming die nodig kan zijn wanneer u de sessie Verwerken (tccri7203m000) uitvoert met parallelle verwerking.
  12. Bijlage D, "Woordenlijst", bevat de definities van de termen die in dit document worden gebruikt.