Betalingsschema's – overzicht

Met een betalingsschema worden overeenkomsten gedefinieerd over de bedragen die per betalingstermijn worden betaald. U kunt een betalingsschema aan de betalingscondities koppelen. Elke regel van het betalingsschema definieert het deel van het factuurbedrag dat moet worden betaald binnen een specifieke periode, de betaalwijze die wordt gebruikt voor de betaling en de kortingscondities die van toepassing zijn op de betaling.

U kunt betalingsschema's onafhankelijk van de betalingscondities definiëren en u kunt een betalingsschema hergebruiken voor meerdere betalingscondities.

Ontvangstschema's

In de module Debiteurenadministratie worden met betalingsschema's de bedragen en vervaldatums voor te ontvangen bedragen gedefinieerd. Daarom worden betalingsschema's in Debiteurenadministratie ontvangstschema's genoemd.

NB

Het verschil tussen betalingsschema's en verkooptermijnen is dat met een betalingsschema een aantal betalingen voor één factuur wordt gedefinieerd, terwijl in het geval van verkooptermijnen een afzonderlijke factuur wordt aangemaakt voor elke termijn.

Betalingsschema's

Een betalingsschema bestaat uit een kop en regels. In de kop van het betalingsschema wordt aangegeven of de bedragen zijn opgegeven als een percentage of via een factor en wat de periodesoort (Dagen, Maanden of Boekingsperioden) is.

Met de betalingsschemaregels wordt het deel van een factuurbedrag opgegeven dat moet worden betaald binnen een specifieke periode. De betalingsschemaregels zijn onafhankelijk van elkaar. U kunt voor elke regel een afzonderlijke betaalwijze of ontvangstwijze opgeven. Voor elke schemaregel kunt u drie kortingsperioden en kortingspercentages opgeven. Betalingsschemaregels worden geïdentificeerd met het factuurnummer, gevolgd door het regelnummer.

Facturen met een betalingsschema resulteren in een openstaande post in Crediteurenadministratie of Debiteurenadministratie voor elke betalingsschemaregel. De betalingsschemaregels komen in de plaats van de factuur, bijvoorbeeld voor aanmaningen, herinneringen, kredietbeperkingen, betaaladvies en incassoadvies, openstaande saldi, ouderdomsanalyse, de verschillende methoden voor het fiatteren van inkoopfacturen en het afboeken van koersverschillen.

U kunt de berekening van de vervaldatum baseren op de betalingscondities of een betaalkalender gebruiken. Zie voor meer informatie het onderwerp Betaalkalenders gebruiken

In Facturering drukt LN het betalingsschema af op facturen en proeffacturen om de relatie op de hoogte te stellen van de vervaldatums en de kortingscondities.

NB

LN ondersteunt ook betalingsschema's voor periodieke facturen.

LN biedt geen ondersteuning voor het gebruik van betalingsschema's voor onderaannemingsfacturen.

Betalingscondities

U koppelt betalingsschema's met de betalingscondities aan inkoop- en verkoopfacturen.

Voor elke regel van het betalingsschema gebruikt LN de berekening van de vervaldatum die is gedefinieerd voor de betalingscondities waaraan u het betalingsschema koppelt. Verschillende betalingsschemaregels kunnen dezelfde vervaldatum hebben. Als u facturen selecteert voor betaling of incasso, selecteert LN de facturen en betalingsschemaregels die moeten worden betaald, op basis van de vervaldatums.

Ontvangsten ten opzichte van zendingen

De functionaliteit voor betalingsschema's wordt ook gebruikt voor de implementatie van de functionaliteit van ontvangsten voor zendingen. Als u gebruik maakt van ontvangsten voor zendingen, genereert LN een ontvangstschemaregel voor elke zending.