Betaalkalenders gebruiken

Desgewenst kunt u betaalkalenders gebruiken om de vervaldatums voor verkoopfacturen en inkoopfacturen te bepalen. Op de betaalkalender kunt u de feestdagen aangeven en andere perioden dat uw bedrijf of een betalen-door relatie geen betalingen kan doen.

Als u een betaalkalender gebruikt en de berekende vervaldatum valt op een dag die in de betaalkalender is gemarkeerd als Niet-beschikbare dag, wijzigt LN de vervaldatum in de voorafgaande werkdag of, in sommige situaties, in de volgende werkdag.

NB

Om te bepalen of een betaalkalender wordt gebruikt, controleert LN of het veld Beschikbaarheidssoort in de sessie Parameters ACR (tfacr0100s000) of de sessie Parameters ACP (tfacp0100m000) is ingevuld.

De vervaldatum bepalen via de betaalkalender

Nadat de vervaldatum is berekend op de manier die staat beschreven in Due date calculation, gebruikt LN het volgende algoritme om de betaaldag te bepalen:

  • Als er geen betaalkalender wordt gebruikt, is de berekende vervaldatum de werkelijke vervaldatum.
  • Als een betaalkalender wordt gebruikt, wordt gecontroleerd of de berekende vervaldatum beschikbaar is voor betalingen. Als dat het geval is, is de berekende vervaldatum de werkelijke vervaldatum.
  • Als de berekende vervaldatum niet beschikbaar is voor betalingen, wordt gezocht naar de voorafgaande dag op de kalender die wel beschikbaar is voor betalingen. Als het aantal dagen tussen de berekende vervaldatum en de dag die wordt gevonden op de kalender, binnen de marges voor de vervaldatum van de betalingscondities blijft, is de dag die is gevonden op de kalender de werkelijke vervaldatum.
  • Als het aantal dagen tussen de berekende vervaldatum en de dag die wordt gevonden op de kalender, niet binnen de marges voor de vervaldatum van de betalingscondities blijft, is de werkelijke vervaldatum de eerste dag op de kalender die volgt op de berekende vervaldatum en die beschikbaar is voor betalingen.