Verkoopfactuurregels (tdsls4106m100)

Deze sessie kunt u gebruiken om verkoopfactuurregels op te vragen, in te voeren, te muteren en vrij te geven.

Factuurregels die worden aangemaakt vanuit gewone of kitverkooporderregels worden direct goedgekeurd. Daarom kunt u de Factuurhoeveelheid niet bijwerken.

Factuurregels die voor verkooporderregels voor verbruik of goedkeuring door de klant worden aangemaakt, hebben de status Vrij. Bij het verwerken van een verbruik of het goedkeuren van een verkooporderregel, wordt de status gewijzigd in Goedgekeurd. Daarna kunnen de regels worden gefactureerd.

NB
  • Verkoopfactuurregels zijn alleen beschikbaar als leveringen zijn uitgevoerd voor een verkooporderregel. Of dat het geval is, kunt u zien in de sessie Werkelijke leveringsregels verkooporder (tdsls4106m000) of Werkelijke leveringen componenten verkooporderregels (tdsls4166m000).
  • Factuurregels waarvoor het veld Geretourn. verbruikshoev. is ingevuld, worden niet gefactureerd. Deze regels worden alleen gebruikt om het ongebruikte deel van de verzonden hoeveelheid op te slaan. U kunt deze verbruiksregel niet gebruiken om goederen te retourneren. Om niet-verbruikte goederen fysiek te retourneren gebruikt u een afzonderlijke retourorder.
Orderregel

Een uniek controlenummer dat toegekend wordt aan iedere nieuwe klantorder, meestal bij de orderinvoer. Een verkoopordernummer wordt veelal gebruikt voor een ordertoezegging, de hoofdplanning, kostencalculatie, facturering enzovoort. Bij sommige producten die op order worden aangemaakt, kan het verkoopordernummer ook worden gebruikt als componentnummer voor een artikel. Het wordt dan beschouwd als het controlenummer bij het inplannen van de achtereenvolgende bewerkingen.

Positienummer

Het nummer dat gebruikt wordt om de positie van de orderregel op de verkoop- of inkooporder te identificeren.

Leveringsregel

Het nummer dat gebruikt wordt om het positienummer van een leveringsregel voor een verkooporder of een detailregel voor een inkooporder exact te identificeren.

Volgnummer werkelijke levering

Het nummer van de werkelijke leveringsregel van de verkooporder of de werkelijke levering van een component van de verkooporderregel.

Artikel

De grondstoffen, halffabricaten, eindproducten en gereedschappen die kunnen worden ingekocht, opgeslagen, geproduceerd en verkocht.

Een artikel kan ook voor een set artikelen staan die als één kit worden verwerkt, of die aanwezig zijn in meerdere productvarianten.

U kunt ook niet-fysieke artikelen definiëren. Dit zijn artikelen die niet aanwezig zijn in de voorraad, maar die gebruikt kunnen worden om kosten te boeken of om diensten te factureren aan klanten. Dit zijn voorbeelden van niet-fysieke artikelen:

  • Kostenartikelen (bijvoorbeeld elektriciteit)
  • Serviceartikelen
  • Onderaannemingsdiensten
  • Lijstartikelen (menu's/opties)
Geleverde hoeveelheid

De hoeveelheid goederen die wordt uitgedrukt in de verkoopeenheid of de voorraadeenheid en die aan de verkopen-aan relatie wordt geleverd.

Geretourn. verbruikshoev.

De totale hoeveelheid van de order die niet is verbruikt maar is geretourneerd. Deze hoeveelheid wordt niet gefactureerd.

Voorraadeenheid

De maateenheid waarin de voorraad van een artikel wordt geregistreerd, bijvoorbeeld stuk, kilo, doos van 12 stuks of meter.

De voorraadeenheid wordt ook gebruikt als basiseenheid voor het omrekenen van maateenheden, vooral voor omrekeningen die betrekking hebben op de ordereenheid en de prijseenheid van een inkooporder of een verkooporder. Bij deze omrekeningen wordt de voorraadeenheid altijd als basiseenheid gebruikt. Een voorraadeenheid is daarom van toepassing op alle artikelsoorten, ook artikelsoorten die niet op voorraad kunnen worden gehouden.

Factuurregel

Het nummer van de verkoopfactuurregel.

Set

Een nummer dat gebruikt wordt om één of meer orderregels te groeperen. Orderregels met hetzelfde setnummer worden tegelijk vrijgegeven, bijvoorbeeld voor het magazijn of de facturering.

NB

Klik op Gekoppelde factureringsgegevens openen in het menu geschikt om een setnummer aan te maken in de sessie Verkooporderregel - gekoppelde factureringsgegevens (tdsls4508m000).

Status

De status van de verkoopfactuurregel.

Toegestane waarden

Vrij

De factuurregel is net aangemaakt en kan worden bijgewerkt. Als een factuurregel de status Vrij heeft, is de gefactureerde hoeveelheid altijd gelijk aan de geleverde hoeveelheid.

U kunt factuurregels met de status Vrij verwijderen.

Goedgekeurd

De factuurregel is goedgekeurd. Een goedgekeurde factuurregel kunt u niet meer bijwerken.

Wanneer een factuurregel goedgekeurd is, doet LN het volgende:

  • Financiële mutaties aanmaken.
  • De kostprijs van de verkopen bijwerken.
  • Een retourorder voor verkoop aanmaken (indien van toepassing).
  • Een nieuwe verkoopfactuurregel aanmaken (indien van toepassing).
  • De historie voor verkooporderregels aanmaken.
Vrijgegeven

De factuurregel is vrijgegeven voor Facturering.

Wanneer een factuurregel is vrijgegeven voor Facturering, corrigeert LN het openstaande saldo.

Gefactureerd

De factuurregel is doorgeboekt naar Facturering. LN werkt vervolgens de factuurgerelateerde velden bij.

Verwerkt

De factuurregel is verwerkt als gevolg van de verwerking van de geleverde verkooporder in de sessie Geleverde verkooporders verwerken (tdsls4223m000).

De verwerking van een geleverde verkooporder kan alleen worden uitgevoerd als de volledige geleverde hoeveelheid min de afgekeurde hoeveelheid overeenkomt met de gefactureerde hoeveelheid en volledig is gefactureerd. Alle factuurregels voor een verkooporder moeten de status Gefactureerd hebben en de gefactureerde hoeveelheid plus de afgekeurde hoeveelheid moet gelijk zijn aan de geleverde hoeveelheid.

Wanneer een factuurregel verwerkt is, doet LN het volgende:

  • Een omzetrecord invoegen in de historie van de werkelijke leveringsegel.
  • Contractgegevens bijwerken.

U kunt factuurregels met de status Verwerkt verwijderen in de sessie Verkooporders verwijderen (tdsls4224m000).

Factuurhoeveelheid

De geleverde hoeveelheid (of een deel ervan) die is goedgekeurd voor facturering, uitgedrukt in de eenheid voor de factuurhoeveelheid.

De default factuurhoeveelheid voor de eerste factuurregel die is gekoppeld aan de werkelijke leveringsregel, is:

Factuurhoeveelheid = Geleverde hoeveelheid

De factuurhoeveelheid voor alle daaropvolgende regels die zijn gekoppeld aan de werkelijke leveringsregel, is:

Factuurhoeveelheid = Geleverde hoeveelheid - Totale factuurhoeveelheid - Totale afgekeurde hoeveelheid
NB
  • U kunt de defaultwaarden overschrijven.
  • Factuurregels die voor verbruik worden gemaakt, krijgen automatisch de status Goedgekeurd. Hierdoor kunt u de factuurhoeveelheid niet wijzigen.
Eenheid factuurhoeveelheid

De eenheid waarin de factuurhoeveelheid wordt gefactureerd.

Afgekeurde hoeveelheid

Het gedeelte van de geleverde hoeveelheid dat is afgekeurd en dat niet kan worden gefactureerd, uitgedrukt in de eenheid voor de afgekeurde hoeveelheid.

NB

Als een afgekeurde hoeveelheid is ingevoerd, kunt u de factuurregel pas goedkeuren als ook de volgende velden zijn gedefinieerd:

  • Soort levering
  • Ordersoortafkeuring
  • Redenafkeuring
Eenheid afgekeurde hoeveelheid

De eenheid waarin de afgekeurde hoeveelheid wordt uitgedrukt.

Redenafkeuring

De reden voor de afkeuring van de goederen. Dit kan alleen een reden van het type Afkeuring goederen zijn.

Soort levering

Als een waarde is opgegeven op het veld Afgekeurde hoeveelheid, geeft dit veld aan of en hoe de afgekeurde hoeveelheid wordt geretourneerd.

Toegestane waarden

  • Rechtstreekse levering

    De afgekeurde hoeveelheid wordt geretourneerd aan de leverancier.
  • Magazijn

    De afgekeurde hoeveelheid wordt geretourneerd naar uw eigen magazijn. U moet een magazijn opgeven op het veld Magazijnretouren.
  • Niet van toepassing

    Er is geen retourorder vereist voor de afgekeurde hoeveelheid.
Ordersoortafkeuring

Het type van de retourorder die wordt gebruikt om de afgekeurde goederen te retourneren. De order kan alleen een retourorder van het type Retour afgekeurde goederen zijn.

Magazijnretouren

Het magazijn waaraan de afgekeurde goederen worden geretourneerd.

NB

Als het veld Soort levering voor de oorspronkelijke verkooporderregel op Crossdocking of Magazijn staat in de sessie Verkooporderregels (tdsls4101m000), wordt de default waarde voor het magazijn opgehaald uit de verkooporderregel. Als het veld Soort levering voor de oorspronkelijke verkooporderregel op Rechtstreekse levering staat, wordt de standaardmethode voor het ophalen van een default waarde voor het magazijn toegepast.

Geretourneerde verbruikshoeveelheid

De hoeveelheid die niet is verbruikt maar is geretourneerd. Deze hoeveelheid wordt niet gefactureerd.

Prijs

De prijs op de documentregel. Dit is de som van de artikelprijs en de totale materiaalprijs.

Prijseenheid verkoop

De eenheid waarop de verkoopprijs is gebaseerd. Deze eenheid kan afwijken van de voorraadeenheid van het artikel.

NB

De prijs wordt vastgelegd per eenheid. Als de verkoopprijseenheid afwijkt van de voorraadeenheid, geeft u de verkoopprijseenheid op in de sessie Parameters MCS (tcmcs0100s000). In die sessie geeft u de factor op waarmee de alternatieve eenheid (verkoopprijseenheid) wordt omgerekend naar de voorraadeenheid

De verkoopprijseenheid en de voorraadeenheid moeten gelijk zijn voor kosten- en serviceartikelen.

Materiaalprijs

De prijs van een materiaal. Dat kan zijn:

  • De basisprijs van het materiaal, als werkelijke materiaalprijzen (nog) niet van toepassing zijn.
  • De som van deze componenten: Basisprijs materiaal + materiaalprijstoeslag+ materiaalprijstoeslagkosten, als werkelijke materiaalprijzen van toepassing zijn.

Prijs excl. toeslagen materiaalprijzen

Artikelprijs + basisprijzen materialen.

Deze prijs is exclusief toeslagen materiaalprijzen.

Toeslagen materiaalprijzen

Een toeslag bovenop de basisprijs van het materiaal. Deze wordt berekend door de basisprijs van het materiaal af te trekken van de werkelijke prijs van het materiaal. Omdat de werkelijke materiaalprijzen onderhevig zijn aan schommelingen, kunnen ook de materiaalprijstoeslagen variëren.

Alle materialen hebben werkelijke prijzen

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, zijn voor alle materialen die zijn gekoppeld aan de regel, werkelijke materiaalprijzen beschikbaar.

Datum goedkeuring

De datum waarop de verkoopfactuurregel is goedgekeurd.

Factuurbedrijf

Een bedrijf waarin financiële gegevens worden geboekt in Fin. administratie. Aan één financieel bedrijf kunnen één of meer enterprise-eenheden van meerdere logistieke bedrijven worden gekoppeld.

Mutatiesoort factuur

Een door de gebruiker gedefinieerde code van drie tekens die wordt gebruikt om documenten mee aan te duiden. Het volgnummer van de documenten is afkomstig van de serie die aan de mutatiesoort is gekoppeld.

Factuurnummer

De identificatie van een factuur, die bestaat uit de code voor de mutatiesoort en het eerste vrije nummer in de serie die wordt gebruikt voor facturen voor de ordersoort.

NB

Dit veld is ingevuld als de factuurregel is geboekt in Facturering en de status van de factuurregel daarom Gefactureerd is.

Factuurdatum

De datum waarop de factuur wordt afgedrukt.

NB

Dit veld is ingevuld als de factuurregel is geboekt in Facturering en de status van de factuurregel daarom Gefactureerd is.

Bedrag orderkorting

Het kortingsbedrag dat wordt afgetrokken van het (geleverde) nettobedrag.

Factuurbedrag

Het bedrag dat aan de verkopen-aan relatie is gefactureerd voor de werkelijke leveringsregel. Dit bedrag is gebaseerd op de gefactureerde hoeveelheid en de prijs en kortingen voor de orderregel of leveringsregel.

Valuta

Een algemeen geaccepteerd ruilmiddel, zoals munten, bankbiljetten en andere financiële middelen.

De volgende soorten valuta zijn beschikbaar in LN:

  • Eigen valuta, die intern door bedrijven wordt gebruikt voor het berekenen van kosten, vastleggen van begrotingen en het registreren van belastingbedragen
  • Mutatievaluta, die wordt gebruikt bij mutaties met relaties, zoals orders en facturen.
Prijsstadium

Een classificatie van de prijs op basis van de fase van het onderhandelingsproces voor prijzen. Met behulp van prijsstadia kunnen bedrijven onderhandelen over de prijs terwijl het orderproces zonder beperkingen wordt voortgezet. De beperkingen op de orderverwerking die van toepassing zijn op het prijsstadium, worden opgegeven in de gekoppelde blokkeringsdefinitie.

Voorbeeld

Prijsstadium Soort Blokkeringsdefinitie
PS1 Voorgecalculeerd prijsstadium Inkoop 004 Blokkeren bij vrijgave
PS2 Voorlopig prijsstadium Inkoop 005 Blokkeren bij ontvangst
PS3 Definitief prijsstadium Inkoop - -
PS5 Voorgecalculeerd prijsstadium Verkoop 010 Signalering bij orderinvoer

Default waarde

Vanuit de sessie Verkooporderregels (tdsls4101m000).

Termijnen

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, zijn er termijnen gekoppeld aan deze regel.