Werkelijke leveringsregels verkooporder / Verkoopfactuurregels (tdsls4106m000)

Deze sessie kunt u gebruiken om de werkelijke leveringsgegevens voor verkooporders te bekijken.

Deze sessie kan worden gestart als de sessie Werkelijke leveringsregels verkooporder (tdsls4106m000) of de sessie Werkelijke leveringsregels verkooporder (tdsls4106m000).

  • Als u de sessie Werkelijke leveringsregels verkooporder (tdsls4106m000) start in een overzichtsmodus of een detailmodus, is de titel van de sessie Werkelijke leveringsregels verkooporder (tdsls4106m000).
  • Als u de sessie Verkoopfactuurregels (tdsls4106m100) start in een detailmodus, wordt de sessie Werkelijke leveringsregels verkooporder (tdsls4106m000) gestart.

De volgende gegevens zijn in deze sessie beschikbaar:

  • Werkelijke gegevens

    De werkelijke leveringsgegevens die worden aangeleverd door Magazijnbeheer, Inkoopbeheer of Verkoopbeheer.
  • Prijzen en kortingen

    Prijs- en kortingsgegevens die afkomstig zijn van de orderregel en uit de module Prijsbepaling. U kunt deze informatie bijwerken na vrijgave voor Facturering in de sessie Prijzen en kortingen na levering wijzigen (tdsls4122m000) en Prijzen en kortingen van verkoopfactuurregels wijzigen (tdsls4132m000).
  • Bedragen

    Factuurgegevens die zijn berekend op basis van de gefactureerde hoeveelheid, prijzen en kortingen.
  • Goedkeuring klant

    Informatie over goedkeuring van facturen en informatie over retourorders voor afgekeurde goederen. Als de functionaliteit voor goedkeuring door de klant is geïmplementeerd, kan deze informatie worden gemuteerd in de overzichtssessie Verkoopfactuurregels (tdsls4106m100). Deze informatie is alleen zichtbaar als deze sessie is gestart als de sessie Werkelijke leveringsregels verkooporder (tdsls4106m000). Zie voor meer informatieGoedkeuring door de klant.
  • Tarieven

    Tariefgegevens die afkomstig zijn uit de orderkop. De tariefgegevens kunnen afhankelijk zijn van de werkelijke leveringsgegevens en kunnen worden bijgewerkt door Facturering wanneer de factuur wordt geboekt.

LN kan op basis van het volgende de werkelijke leveringen bijwerken:

  • Een wijziging van prijzen en kortingen na leveringen in de sessies Prijzen en kortingen na levering wijzigen (tdsls4122m000) en Prijzen en kortingen van verkoopfactuurregels wijzigen (tdsls4132m000). Hierdoor werden de werkelijke leveringen bijgewerkt met de nieuwe prijs.
  • Leveringsgegevens wijzigen in de sessie Verkoopleveringen (tdsls4101m200).
NB

Als u een verkooporder verwijdert in de sessie Verkooporders verwijderen (tdsls4224m000), verwijdert LN ook de werkelijke leveringen die aan de verkooporder zijn gekoppeld.

Orderregel

Een uniek controlenummer dat toegekend wordt aan iedere nieuwe klantorder, meestal bij de orderinvoer. Een verkoopordernummer wordt veelal gebruikt voor een ordertoezegging, de hoofdplanning, kostencalculatie, facturering enzovoort. Bij sommige producten die op order worden aangemaakt, kan het verkoopordernummer ook worden gebruikt als componentnummer voor een artikel. Het wordt dan beschouwd als het controlenummer bij het inplannen van de achtereenvolgende bewerkingen.

Positienummer

Het nummer dat gebruikt wordt om de positie van de orderregel op de verkoop- of inkooporder te identificeren.

Leveringsregel

Het nummer dat gebruikt wordt om het positienummer van een leveringsregel voor een verkooporder of een detailregel voor een inkooporder exact te identificeren.

Volgnummer werkelijke levering

Het nummer van de werkelijke leveringsregel voor de verkooporder.

Factuurregel

Het nummer van de verkoopfactuurregel.

Verkopen-aan relatie

De relatie die goederen of diensten bestelt bij uw organisatie, die de eigenaar is van de configuraties die u onderhoudt of waarvoor u een project uitvoert. Doorgaans de afdeling Inkoop van een klant.

De overeenkomst met de verkopen-aan relatie kan het volgende omvatten:

  • Default prijs- en kortingsovereenkomsten
  • Defaults van verkooporders
  • Leveringscondities
  • De gerelateerde verzenden-aan en factureren-aan relatie
Artikel

De grondstoffen, halffabricaten, eindproducten en gereedschappen die kunnen worden ingekocht, opgeslagen, geproduceerd en verkocht.

Een artikel kan ook voor een set artikelen staan die als één kit worden verwerkt, of die aanwezig zijn in meerdere productvarianten.

U kunt ook niet-fysieke artikelen definiëren. Dit zijn artikelen die niet aanwezig zijn in de voorraad, maar die gebruikt kunnen worden om kosten te boeken of om diensten te factureren aan klanten. Dit zijn voorbeelden van niet-fysieke artikelen:

  • Kostenartikelen (bijvoorbeeld elektriciteit)
  • Serviceartikelen
  • Onderaannemingsdiensten
  • Lijstartikelen (menu's/opties)
Orderhoeveelheid

De hoeveelheid artikelen die is besteld door de verkopen-aan relatie, uitgedrukt in de verkoopeenheid.

Verkoopeenheid

De eenheid waarin een artikel wordt verkocht.

Origineel volgnummer

Het originele volgnummer van de verkooporderregel of de leveringsregel wanneer de regel is opgesplitst door Magazijnbeheer.

Geleverde hoeveelheid

De hoeveelheid goederen die wordt uitgedrukt in de verkoopeenheid of de voorraadeenheid en die aan de verkopen-aan relatie wordt geleverd.

Geretourn. verbruikshoev.

De hoeveelheid die niet is verbruikt maar is geretourneerd. Deze hoeveelheid wordt niet gefactureerd.

Voorraadeenheid

De maateenheid waarin de voorraad van een artikel wordt geregistreerd, bijvoorbeeld stuk, kilo, doos van 12 stuks of meter.

De voorraadeenheid wordt ook gebruikt als basiseenheid voor het omrekenen van maateenheden, vooral voor omrekeningen die betrekking hebben op de ordereenheid en de prijseenheid van een inkooporder of een verkooporder. Bij deze omrekeningen wordt de voorraadeenheid altijd als basiseenheid gebruikt. Een voorraadeenheid is daarom van toepassing op alle artikelsoorten, ook artikelsoorten die niet op voorraad kunnen worden gehouden.

Werkelijke leverdatum

De datum waarop de goederen zijn geleverd.

NB

Als de laatste factuurregel is aangemaakt voor een verkooporderregel met gekoppelde component regels, worden op dit veld de huidige datum en tijd weergegeven om te bepalen of een volledig artikel van de verkooporderregel of een overschot moet worden gefactureerd.

Registratiedatum levering

De datum waarop de levering is geregistreerd in LN. Deze datum kan afwijken van de leverdatum, omdat de leverdatum betrekking heeft op de fysieke levering van de goederen.

NB
  • Deze datum wordt door Productie gebruikt om kostprijzen in het verleden te berekenen en hangt samen met de waarderingsmethode lagere kosten of marktwaarde (LCMV, Lower Cost or Market Value).
  • Als de laatste factuurregel is aangemaakt voor een verkooporderregel met gekoppelde component regels, wordt op dit veld de huidige datum en tijd weergegeven om te bepalen of een volledig artikel van de verkooporderregel of een overschot moet worden gefactureerd.

Nummer effectivity unit

Een referentienummer, bijvoorbeeld op een verkooporderregel of een projectleverregel, dat wordt gebruikt om verschillen voor een unit-effective artikel te modelleren.

Constructierevisie

De revisie code van een revisiegestuurd artikel.

NB

Als een seriedragend artikel wordt verzonden en de selectie van partij en/of serienummer in Magazijnbeheer wordt gewijzigd, wordt de revisiecode bijgewerkt.

Verzenden-aan adres

Het adres van de verzenden-aan relatie.

Leveringspunt

Een adresspecificatie binnen een afleveradres. Bijvoorbeeld een doklocatie van een magazijn.

De leverancier gebruikt het leveringspunt in het proces voor het opbouwen van zendingen: de zendingen worden gegroepeerd per leveringspunt.

Leveringscondities

De voorwaarden of afspraken met betrekking tot de levering van goederen.

Punt van eigendomsoverdracht

Het punt waarop het wettelijk eigendom wijzigt. Op dit punt gaat het risico over van de verkoper naar de koper.

Zending

Het identificatienummer van de zending dat door Magazijnbeheer aan de levering is toegekend.

Zendingsregel

Een afzonderlijke detailregel binnen een zending.

Transportreden

Een redencode die aangeeft waarom een transport wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld Reparatie, Verkoop, Overboeking, enzovoort.

Leveringsnota

Een transportdocument met informatie over de consignatie in één vrachtwagen (of een ander voertuig). Dit document verwijst naar een order of een set orders voor één geadresseerde op een afleveradres. Als de lading van de vrachtwagen uit zendingen voor diverse relaties bestaat, zijn er meerdere leveringsnota's voor de lading. Op een leveringsnota staan de leverdatum en het afleveradres, de naam van de klant, de inhoud van de consignatie, enzovoort. In Italië is een leveringsnota (voorheen BAM - Bolla Accompagnamento Merci genoemd) wettelijk verplicht. Nu heet dat document DDT (Documento di Trasporto). In Portugal en Spanje worden ook leveringsnota's gebruikt, maar daar hebben deze documenten niet dezelfde wettelijke status als in Italië.

Brutogewicht

Het totale gewicht van de zendingen waarnaar de leveringsnota verwijst.

Gewichtseenheid

De gewichtseenheid waarin het brutogewicht wordt uitgedrukt.

Ontvangst

Het identificatienummer van de ontvangst als de levering door Inkoop (PUR) is uitgevoerd.

Ontvangstregel

Het identificatienummer van de ontvangstregel als de levering door Inkoop (PUR) is uitgevoerd.

Route

De reisroute vanaf uw magazijn naar het verzenden-aan of verzenden-van magazijn van de relatie en vice versa. U kunt routes gebruiken om relaties te groeperen die gevestigd zijn in hetzelfde gebied of langs een gunstige route.

U kunt adressen rangschikken op routes om zo magazijnbonnen en verzendbonnen die op route zijn gesorteerd, af te drukken.

Vervoerder/LDV

Een organisatie die transportdiensten aanbiedt. U kunt een default vervoerder koppelen aan zowel verzenden-aan relaties als aan verzenden-van relaties. Bovendien kunt u verkooporders en inkooporders afdrukken op een verzendlijst, gesorteerd op vervoerder.

Voor bestellen en factureren moet u een vervoerder definiëren als relatie.

Vervoerder verplicht

Een optie in Vracht waarmee kan worden voorkomen dat het ladingopbouwmechanisme de vervoerder overschrijft die door de gebruiker voor een bepaalde transportorderregel is geselecteerd.

Partij

De partij die is gebruikt voor de leveringen.

NB

Een partij kan worden gekoppeld aan een set voor partijen en serienummers in de sessie Set voor partijen en serienummers (tcibd4111m000). Klik op Set voor partijen en serienummers om de set voor partijen en serienummers waaraan het artikel is gekoppeld, op te vragen.

Default waarde

  • Voor een normale verkooporder, wordt de partij opgehaald uit Magazijnbeheer nadat de zending is bevestigd.
  • Bij een verkooporder voor een rechtstreekse levering wordt de partij opgehaald uit de sessie Inkoopontvangst (tdpur4106m000) nadat de informatie over de rechtstreekse levering is doorgegeven aan Verkoop met de sessie Verkoop-/serviceorder bijwerken met leveringsinformatie (tdpur4222m000).
Serienummer

Het serienummer van het verkochte artikel.

NB

Als de Orderhoeveelheid voor het seriedragende artikel meer dan één is in de sessie Verkooporderregels (tdsls4101m000) en het artikel in voorraad wordt gehouden, hetgeen u kunt aangeven door het selectievakje Serienummers in voorraad in de sessie Artikel - magazijnbeheer (whwmd4600m000) in te schakelen, genereert LN een afzonderlijke leveringsregel voor elk serienummer in de sessie Leveringsregels verkooporder (tdsls4101m100) nadat de zending is bevestigd in Magazijnbeheer of nadat een verzendbericht is ontvangen (in het geval van een order voor rechtstreekse levering). Elk serienummer wordt aan een afzonderlijke set voor partijen en serienummers gekoppeld in de sessie Set voor partijen en serienummers (tcibd4111m000). Klik op Set voor partijen en serienummers om de set voor partijen en serienummers waaraan het serienummer is gekoppeld, op te vragen.

Als het seriedragende artikel niet in voorraad wordt gehouden, slaat LN het serienummer niet op op de verkooporderregel of de leveringsregels, maar alleen in de set voor partijen en serienummers in de sessie Set voor partijen en serienummers (tcibd4111m000). Deze set voor partijen en serienummers bevat meerdere partijen en/of serienummers. U kunt de set die is gekoppeld aan de orderregel en de serienummers die zijn gekoppeld aan de set, opvragen door op de knop Set voor partijen en serienummers te klikken.

Default waarde

  • Voor een normale verkooporder, wordt het serienummer opgehaald uit Magazijnbeheer nadat de zending is bevestigd.
  • Bij een verkooporder voor een rechtstreekse levering wordt het serienummer opgehaald uit de sessie Inkoopontvangst (tdpur4106m000) nadat de informatie over de rechtstreekse levering is doorgegeven aan Verkoop met de sessie Verkoop-/serviceorder bijwerken met leveringsinformatie (tdpur4222m000).
Gekoppeld aan contract

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, is het verkoopcontract dat aan de verkooporderregel is gekoppeld, ook van toepassing op deze werkelijke leveringsregel.

Contract

Het nummer van het verkoopcontract.

Positienummer contract

Het nummer van de verkoopcontractregel.

Verkoopbureau contract

Het verkoopbureau dat verantwoordelijk is voor het verkoopcontract.

Genegeerd contract

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, is er een geldig contract aanwezig, maar is dat niet aan de orderregel gekoppeld.

Dit selectievakje is in de volgende gevallen ingeschakeld:

  • Er zijn meerdere contracten voor selectie beschikbaar, maar is er geen contract aan de orderregel gekoppeld.
  • Een contract dat aan de orderregel gekoppeld is geweest, is handmatig losgekoppeld.
NB

Dit selectievakje wordt uitgeschakeld als een contract automatisch wordt losgekoppeld doordat velden worden bijgewerkt.

Prijswijzigingen toegestaan

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, en de verkooporderregel is vrijgegeven voor Facturering, kunt u de prijs en de kortingsgegevens voor deze verkooporderregel nog wel wijzigen in de sessie Prijzen en kortingen na levering wijzigen (tdsls4122m000) of Prijzen en kortingen van verkoopfactuurregels wijzigen (tdsls4132m000).

Indien dit selectievakje is uitgeschakeld, kunt u de prijzen en kortingen niet meer wijzigen. De werkelijke leveringsregel is te ver in het factureringsproces gevorderd.

Prijs

De prijs op de documentregel. Dit is de som van de artikelprijs en de totale materiaalprijs.

Prijseenheid verkoop

De eenheid waarop de verkoopprijs is gebaseerd. Deze eenheid kan afwijken van de voorraadeenheid van het artikel.

NB

De prijs wordt vastgelegd per eenheid. Als de verkoopprijseenheid afwijkt van de voorraadeenheid, geeft u de verkoopprijseenheid op in de sessie Parameters MCS (tcmcs0100s000). In die sessie geeft u de factor op waarmee de alternatieve eenheid (verkoopprijseenheid) wordt omgerekend naar de voorraadeenheid

De verkoopprijseenheid en de voorraadeenheid moeten gelijk zijn voor kosten- en serviceartikelen.

Prijsstadium

Een classificatie van de prijs op basis van de fase van het onderhandelingsproces voor prijzen. Met behulp van prijsstadia kunnen bedrijven onderhandelen over de prijs terwijl het orderproces zonder beperkingen wordt voortgezet. De beperkingen op de orderverwerking die van toepassing zijn op het prijsstadium, worden opgegeven in de gekoppelde blokkeringsdefinitie.

Voorbeeld

Prijsstadium Soort Blokkeringsdefinitie
PS1 Voorgecalculeerd prijsstadium Inkoop 004 Blokkeren bij vrijgave
PS2 Voorlopig prijsstadium Inkoop 005 Blokkeren bij ontvangst
PS3 Definitief prijsstadium Inkoop - -
PS5 Voorgecalculeerd prijsstadium Verkoop 010 Signalering bij orderinvoer

Default waarde

Vanuit de sessie Verkooporderregels (tdsls4101m000).

Materiaalprijs

De prijs van een materiaal. Dat kan zijn:

  • De basisprijs van het materiaal, als werkelijke materiaalprijzen (nog) niet van toepassing zijn.
  • De som van deze componenten: Basisprijs materiaal + materiaalprijstoeslag+ materiaalprijstoeslagkosten, als werkelijke materiaalprijzen van toepassing zijn.

Prijs excl. toeslagen materiaalprijzen

Artikelprijs + basisprijzen materialen.

Deze prijs is exclusief toeslagen materiaalprijzen.

Toeslagen materiaalprijzen

Een toeslag bovenop de basisprijs van het materiaal. Deze wordt berekend door de basisprijs van het materiaal af te trekken van de werkelijke prijs van het materiaal. Omdat de werkelijke materiaalprijzen onderhevig zijn aan schommelingen, kunnen ook de materiaalprijstoeslagen variëren.

Alle materialen hebben werkelijke prijzen

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, zijn voor alle materialen die zijn gekoppeld aan de regel, werkelijke materiaalprijzen beschikbaar.

Herkomst prijs

De herkomst van de prijs.

Toegestane waarden

Inkoopgegevens artikelen
Verkoopgegevens artikelen
Servicegegevens artikelen
Prijsboek leverancier
Default prijsboek
Prijsstructuur
Niet van toepassing
Extern
Verbruik
Generieke prijslijst
Handmatig
Kostendrager project
Contract
Variant
Matrixdefinitie

Een prijsbepalingsstructuur die flexibele criteria biedt voor het definiëren van prijzen en kortingen. U kunt extra prijzen voor artikelen definiëren in een prijsmatrix.

Prioriteit prijsmatrix

Dit is de volgorde waarin in een matrixsoort naar matrixdefinities wordt gezocht.

Meerdere kortingsniveaus

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, worden er meerdere kortingsniveaus toegepast op de verkooporderregel.

Kortingspercentage

Het percentage dat u kunt aftrekken van de brutoverkoopprijs of de bruto-inkoopprijs.

Kortingsbedrag

Het kortingsbedrag voor de prijs per eenheid.

Herkomst korting

De herkomst van de korting.

Toegestane waarden

Kortingsstructuur prijsboek

De korting is afkomstig uit het prijsboek waaraan een kortingsschema is gekoppeld.

Extern

De korting is afkomstig uit een extern pakket.

Handmatig

De korting is handmatig ingevoerd.

Contract

De korting is afkomstig uit een contract.

Kortingsstructuur

De korting is afkomstig uit een matrix Prijsbeheer (PCG) van het type Kortingsmatrix. Voor meer informatie, zie Een kortingsmatrix instellen.

Kortingscode

Een methode om de reden aan te geven waarom een korting wordt gegeven. U kunt bijvoorbeeld korting verlenen omdat een klant grote hoeveelheden besteld. Indien u een korting verleent of een toeslag op een verkoopfactuur berekend, kunt u een kortingscode invoeren waarmee u de reden aangeeft.

Toeslagen en kortingen kunnen het resultaat zijn van:

  • Standaard kortingen
  • Toeslagen
  • Te betalen provisies
  • Te betalen bonussen
Kortingenmatrix

Met de matrixdefinitie definieert u de groep elementen (matrixattributen) die in een matrix in Prijsbeheer worden gebruikt om een prijs, korting, promotie of transporttarief te bepalen.

Stel dat u een meubelhandelaar bent. U besluit de verkoopprijzen te muteren op basis van twee elementen:

  • Het specifieke artikel dat u verkoopt.
  • De manier waarop betalingen worden afgehandeld.

In dit geval is de matrixsoort Verkoopprijs, de matrixdefinitie is Meubel (deze naam kan door de gebruiker worden gedefinieerd) en de matrixattributen zijn Artikel en Betaalwijze.

Kortingsmatrixvolgorde

Dit is de volgorde waarin in een matrixsoort naar matrixdefinities wordt gezocht.

Percentage structuurkorting

De korting die is gevonden in een kortingsschema.

Totale promotiekorting

De totale promotiekorting, op basis van alle toegepaste promoties.

Bepalend

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, worden de hoeveelheid en de waarde van de orderregel meegenomen tijdens het berekenen van totale orderkortingen.

Geschikt

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, wordt het berekende percentage van de orderkorting toegepast op deze regel.

Brutobedrag

Het totaalbedrag waarvan kortingen, belasting, bonussen, enz. moeten worden afgetrokken. Het resterende bedrag is dan het nettobedrag. Het brutobedrag wordt berekend door de orderhoeveelheid te vermenigvuldigen met de (boek)prijs.

Regelkortingspercentage

Het regelkortingspercentage dat wordt afgetrokken van het brutobedrag.

Totaal kortingsbedrag

Het regelkortingsbedrag dat wordt afgetrokken van het brutobedrag.

Bedrag geleverd

Het totale geleverde bedrag na aftrek van kortingen.

Het geleverde bedrag wordt als volgt berekend:

Geleverde hoeveelheid * (prijs - kortingsbedrag voor de orderregel)
Valuta

De valuta waarin de bedragen in de verkooporder worden uitgedrukt.

Orderkorting (%)

Het kortingspercentage dat wordt afgetrokken van het (geleverde) nettobedrag.

Bedrag orderkorting

Het kortingsbedrag dat wordt afgetrokken van het (geleverde) nettobedrag.

Type valutakoers

/baanerp/tp/glossary/glossary#000046

Koersbepaling

De methode waarmee wordt vastgesteld op basis van welke datum de valutakoers wordt bepaald.

Tijdens het samenstellen van facturen worden alle bedragen in vreemde valuta's op basis van de vastgestelde koers omgerekend naar de eigen valuta.

Toegestane waarden

Documentdatum

LN gebruikt de koers die geldt op de datum en tijd waarop de documenten zijn aangemaakt. De koersbepaling Documentdatum is van toepassing op alle soorten mutaties. U kunt de koers handmatig wijzigen.

De koers wordt bijgewerkt door Facturering wanneer de factuur wordt geboekt.

Handmatig ingegeven

U kunt de koers handmatig invoeren. LN gebruikt default de koers die geldt op de datum en tijd waarop de documenten zijn aangemaakt. De koersbepaling Handmatig ingegeven is van toepassing op alle soorten mutaties.

Leverdatum

Als de goederen nog niet zijn geleverd, gebruikt LN de koers die geldt op de orderdatum. Als deze orderdatum echter in het verleden valt, gebruikt LN de koers die geldt op de huidige datum.

Als de goederen zijn geleverd, gebruikt LN de koers die geldt op de werkelijke leverdatum.

De koersbepaling Leverdatum is alleen van toepassing op verkooporders, serviceorders en verkoopfacturen. U kunt de koers niet handmatig wijzigen.

Ontvangstdatum

LN gebruikt de koers die geldt op de datum en tijd waarop u de goederen verwacht. De koersbepaling Ontvangstdatum is alleen van toepassing op inkooporders en verkoopfacturen. U kunt de koers niet handmatig wijzigen.

Verwachte betaaldatum

LN gebruikt de koers die geldt op de datum en tijd waarop betaling van de verkoop- of inkoopfactuur wordt verwacht.

Verwachte betaaldatum = verwachte lever-/ontvangstdatum + betalingstermijn 

De betalingstermijn wordt opgegeven in de sessie Betalingscondities (tcmcs0113s000). De koersbepaling Verwachte betaaldatum is van toepassing op alle soorten mutaties. U kunt de koers niet handmatig wijzigen.

De koers wordt bijgewerkt door Facturering wanneer de factuur wordt geboekt.

Vast

U kunt deze koersbepaling alleen voor een dependent- of single-currency systeem gebruiken. De koersbepaling Vast is van toepassing op alle soorten mutaties.

Indien u handmatig de koersen invoert tussen de mutatievaluta en de referentievaluta's is de koers vast. Indien u de koersen niet handmatig invoert, is de koers niet vast en gebruikt LN de koers die geldt op de datum en tijd waarop de documenten zijn aangemaakt.

Vaste koers in rapporteringsvaluta

U kunt deze koersbepaling alleen gebruiken voor een independent-currency systeem. De koersbepaling Vaste koers in rapporteringsvaluta is van toepassing op alle soorten mutaties.

Indien u handmatig de koers invoert tussen de mutatievaluta en de rapporteringsvaluta's, zijn de koersen vast. De lokale valutakoers is gebaseerd op de documentdatum van het werkelijke document.

Indien u niet handmatig de koers invoert tussen de mutatievaluta en de rapporteringsvaluta's, zijn de koersen niet vast en gebruikt LN de koersen die gelden op de datum en tijd waarop de documenten zijn aangemaakt.

Vaste koers in lokale valuta

U kunt deze koersbepaling alleen gebruiken voor een independent-currency systeem. De koersbepaling Vaste koers in lokale valuta is van toepassing op alle soorten mutaties.

Indien u handmatig de koers invoert tussen de mutatievaluta en de lokale valuta, is de koers vast. De overige koersen zijn gebaseerd op de documentdatum van het werkelijke document.

Indien u de koersen van de lokale valuta niet handmatig invoert, is de koers niet vast en gebruikt LN de koers die gelden op de datum en tijd waarop de documenten zijn aangemaakt.

Vaste koers in lok. val. of rapport.val.

U kunt deze koersbepaling alleen gebruiken voor een independent-currency systeem. De koersbepaling Vaste koers in lok. val. of rapport.val. is van toepassing op alle soorten mutaties.

Indien u handmatig de koers invoert tussen de mutatievaluta en de eigen valuta's, zijn de koersen vast. De lokale valutakoers is gebaseerd op de documentdatum van het werkelijke document.

Indien u niet handmatig de koersen invoert tussen de mutatievaluta en de eigen valuta's, zijn de koersen niet vast en gebruikt LN de koersen die gelden op de datum en tijd waarop de documenten zijn aangemaakt.

Koers

De wisselkoers (inkoop- of verkoopkoers) van een valuta.

Koersfactor

De factor waarmee een bedrag in een andere valuta wordt vermenigvuldigd om het bedrag in de valutabasis te berekenen.

Koersfactor

De conversie tussen de eigen valuta en de valuta waarin de verkooporder is opgesteld.

Koersdatum

De datum die wordt gebruikt om de koers vast te stellen.

NB

Deze datum is de systeemdatum van de verkooporder, vooropgesteld dat:

  • De Orderdatum van de verkooporder na de systeemdatum valt. In dat geval is de koersdatum de orderdatum.
  • De goederen zijn afgeleverd en het veld Koersbepaling op Leverdatum is gezet. In dat geval is de koersdatum de leverdatum.
  • De verkooporder is vrijgegeven voor Facturering en het veld Koersbepaling op Documentdatum of Verwachte betaaldatum staat. In dat geval worden de koersdatum en andere koersvelden opgehaald uit Facturering.
Selfbilling

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, is selfbilling van toepassing op de regel. In dat geval wordt de factuur aangemaakt door de verkopen-aan relatie.

Factuurbedrijf

Een bedrijf waarin financiële gegevens worden geboekt in Fin. administratie. Aan één financieel bedrijf kunnen één of meer enterprise-eenheden van meerdere logistieke bedrijven worden gekoppeld.

Mutatiesoort factuur

Een door de gebruiker gedefinieerde code van drie tekens die wordt gebruikt om documenten mee aan te duiden. Het volgnummer van de documenten is afkomstig van de serie die aan de mutatiesoort is gekoppeld.

Factuurnummer

De identificatie van een factuur, die bestaat uit de code voor de mutatiesoort en het eerste vrije nummer in de serie die wordt gebruikt voor facturen voor de ordersoort.

NB

Dit veld is ingevuld als de factuurregel is geboekt in Facturering en de status van de factuurregel daarom Gefactureerd is.

Factuurdatum

De datum waarop de factuur wordt afgedrukt.

NB

Dit veld is ingevuld als de factuurregel is geboekt in Facturering en de status van de factuurregel daarom Gefactureerd is.

Factuurbedrag

Het bedrag dat aan de verkopen-aan relatie is gefactureerd voor de werkelijke leveringsregel. Dit bedrag is gebaseerd op de gefactureerde hoeveelheid en de prijs en kortingen voor de orderregel of leveringsregel.

Termijnen

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, zijn er termijnen gekoppeld aan deze regel.

Factuurhoeveelheid

De geleverde hoeveelheid (of een deel ervan) die is goedgekeurd voor facturering, uitgedrukt in de eenheid voor de factuurhoeveelheid.

De default factuurhoeveelheid voor de eerste factuurregel die is gekoppeld aan de werkelijke leveringsregel, is:

Factuurhoeveelheid = Geleverde hoeveelheid

De factuurhoeveelheid voor alle daaropvolgende regels die zijn gekoppeld aan de werkelijke leveringsregel, is:

Factuurhoeveelheid = Geleverde hoeveelheid - Totale factuurhoeveelheid - Totale afgekeurde hoeveelheid
NB

U kunt de defaultwaarden overschrijven.

Eenheid factuurhoeveelheid

De eenheid waarin de factuurhoeveelheid wordt gefactureerd.

Eenheid factuurhoeveelheid

De geleverde hoeveelheid (of een deel ervan) die is goedgekeurd voor facturering, uitgedrukt in de voorraadeenheid.

De factuurhoeveelheid voor de eerste factuurregel die is gekoppeld aan de werkelijke leveringsregel, is:

Factuurhoeveelheid = Geleverde hoeveelheid

De factuurhoeveelheid voor alle daaropvolgende regels die zijn gekoppeld aan de werkelijke leveringsregel, is:

Factuurhoeveelheid = Geleverde hoeveelheid - Totale factuurhoeveelheid - Totale afgekeurde hoeveelheid
Afgekeurde hoeveelheid

Het gedeelte van de geleverde hoeveelheid dat is afgekeurd en dat niet kan worden gefactureerd, uitgedrukt in de eenheid voor de afgekeurde hoeveelheid.

NB

Als een afgekeurde hoeveelheid is opgegeven, kunt u de factuurregel pas goedkeuren als ook de volgende velden zijn gedefinieerd:

  • Soort levering
  • Ordersoortafkeuring
  • Redenafkeuring
NB

Dit veld is niet toegankelijk als in de detailsessie Geïmplementeerde software-componenten (tccom0100s000) op het tabblad Concepten (Logistiek) het selectievakje Eigendom (extern) is ingeschakeld en Goedkeuring klant is uitgeschakeld.

Eenheid afgekeurde hoeveelheid

De eenheid waarin de afgekeurde hoeveelheid wordt uitgedrukt.

NB

Dit veld is niet toegankelijk als in de detailsessie Geïmplementeerde software-componenten (tccom0500m000) op het tabblad Concepten (Logistiek) het selectievakje Eigendom (extern) is ingeschakeld en Goedkeuring klant is uitgeschakeld.

Eenheid afgekeurde hoeveelheid

Het gedeelte van de geleverde hoeveelheid dat is afgekeurd en dat niet kan worden gefactureerd, uitgedrukt in de voorraadeenheid.

NB

Dit veld is niet toegankelijk als in de detailsessie Geïmplementeerde software-componenten (tccom0500m000) op het tabblad Concepten (Logistiek) het selectievakje Eigendom (extern) is ingeschakeld en Goedkeuring klant is uitgeschakeld.

Reden afkeuring

De reden voor de afkeuring van de goederen. Dit kan alleen een reden van het type Afkeuring goederen zijn.

NB

Dit veld is niet toegankelijk als in de detailsessie Geïmplementeerde software-componenten (tccom0500m000) op het tabblad Concepten (Logistiek) het selectievakje Eigendom (extern) is ingeschakeld en Goedkeuring klant is uitgeschakeld.

Ordersoort afkeuring

Het type van de retourorder die wordt gebruikt om de afgekeurde goederen te retourneren. De order kan alleen een retourorder van het type Retour afgekeurde goederen zijn.

NB

Dit veld is niet toegankelijk als in de detailsessie Geïmplementeerde software-componenten (tccom0500m000) op het tabblad Concepten (Logistiek) het selectievakje Eigendom (extern) is ingeschakeld en Goedkeuring klant is uitgeschakeld.

Soort levering

Als een waarde is opgegeven op het veld Afgekeurde hoeveelheid, geeft dit veld aan of en hoe de afgekeurde hoeveelheid wordt geretourneerd.

Toegestane waarden

  • Rechtstreekse levering

    De afgekeurde hoeveelheid wordt geretourneerd aan de leverancier.
  • Magazijn

    De afgekeurde hoeveelheid wordt geretourneerd naar uw eigen magazijn.
  • Niet van toepassing

    Er is geen retourorder vereist voor de afgekeurde hoeveelheid.
NB

Dit veld is niet toegankelijk als in de detailsessie Geïmplementeerde software-componenten (tccom0500m000) op het tabblad Concepten (Logistiek) het selectievakje Eigendom (extern) is ingeschakeld en Goedkeuring klant is uitgeschakeld.

Magazijn retouren

Het magazijn waaraan de afgekeurde goederen worden geretourneerd.

NB

Dit veld is niet toegankelijk als in de detailsessie Geïmplementeerde software-componenten (tccom0500m000) op het tabblad Concepten (Logistiek) het selectievakje Eigendom (extern) is ingeschakeld en Goedkeuring klant is uitgeschakeld.

Retourorder

Het nummer van de retourorder die is gegenereerd voor de afgekeurde goederen.

Positie retourorder

Het nummer dat gebruikt wordt om de positie van de orderregel op de verkoop- of inkooporder te identificeren.

Volgnummer retourorder

Het nummer dat gebruikt wordt om het positienummer van een leveringsregel voor een verkooporder of een detailregel voor een inkooporder exact te identificeren.

Datum goedkeuring

De datum waarop de verkoopfactuurregel is goedgekeurd.

Status

De status van de verkoopfactuurregel.

Toegestane waarden

Vrij

De factuurregel is net aangemaakt en kan worden bijgewerkt. Als een factuurregel de status Vrij heeft, is de gefactureerde hoeveelheid altijd gelijk aan de geleverde hoeveelheid.

U kunt factuurregels met de status Vrij verwijderen.

Goedgekeurd

De factuurregel is goedgekeurd. Een goedgekeurde factuurregel kunt u niet meer bijwerken.

Wanneer een factuurregel goedgekeurd is, doet LN het volgende:

  • Financiële mutaties aanmaken.
  • De kostprijs van de verkopen bijwerken.
  • Een retourorder voor verkoop aanmaken (indien van toepassing).
  • Een nieuwe verkoopfactuurregel aanmaken (indien van toepassing).
  • De historie voor verkooporderregels aanmaken.
Vrijgegeven

De factuurregel is vrijgegeven voor Facturering.

Wanneer een factuurregel is vrijgegeven voor Facturering, corrigeert LN het openstaande saldo.

Gefactureerd

De factuurregel is doorgeboekt naar Facturering. LN werkt vervolgens de factuurgerelateerde velden bij.

Verwerkt

De factuurregel is verwerkt als gevolg van de verwerking van de geleverde verkooporder in de sessie Geleverde verkooporders verwerken (tdsls4223m000).

De verwerking van een geleverde verkooporder kan alleen worden uitgevoerd als de volledige geleverde hoeveelheid min de afgekeurde hoeveelheid overeenkomt met de gefactureerde hoeveelheid en volledig is gefactureerd. Alle factuurregels voor een verkooporder moeten de status Gefactureerd hebben en de gefactureerde hoeveelheid plus de afgekeurde hoeveelheid moet gelijk zijn aan de geleverde hoeveelheid.

Wanneer een factuurregel verwerkt is, doet LN het volgende:

  • Een omzetrecord invoegen in de historie van de werkelijke leveringsegel.
  • Contractgegevens bijwerken.

U kunt factuurregels met de status Verwerkt verwijderen in de sessie Verkooporders verwijderen (tdsls4224m000).

Status verbruik

De verbruiksstatus van de werkelijke leveringsregel voor de verkooporder.

Toegestane waarden

Te verbruiken

De regel bevat een hoeveelheid die nog moet worden verbruikt.

Verbruikt

De totale hoeveelheid voor de regel is verbruikt.

Onbepaald

Niet alle verbruikswaarden kunnen worden bepaald voor de regel, dus de status blijft onbepaald. Dit kan het geval zijn in een configuratie met basisconsignatie.

Aantal dagen sinds verzending

Het aantal dagen sinds de artikelen in consignatie zijn verzonden/geleverd.

NB

Gebruik de sessie Verbruik werkelijke leveringen verkooporders (tdsls4106m200) om de consignatie voorraad en de verbruikte hoeveelheid te traceren.

Te verbruiken hoeveelheid

De hoeveelheid die nog moet worden verbruikt door de klant.

NB

Gebruik de sessie Verbruik werkelijke leveringen verkooporders (tdsls4106m200) om de consignatie voorraad en de verbruikte hoeveelheid te traceren.

Eenheid te verbruiken hoeveelheid

De eenheid waarin de te verbruiken hoeveelheid wordt uitgedrukt.

NB

Gebruik de sessie Verbruik werkelijke leveringen verkooporders (tdsls4106m200) om de consignatie voorraad en de verbruikte hoeveelheid te traceren.