Leveringsregels verkoopcontract (tdsls3104m000)

Deze sessie kunt u gebruiken om de geplande leveringen voor een verkoopcontractregel op te vragen, in te voeren en te muteren. Het totaal van alle leveringsregels voor een verkoopcontract wordt ook wel het leverschema voor de verkoopcontractregel genoemd.

Een leverschema is een lijst met tijdgefaseerde leveringen die op een verkoopcontract zijn gebaseerd. Als u tijdgefaseerde leveringen wilt opgeven, hebt u leveringsregels voor een verkoopcontract nodig die naar verkooporders zijn geconverteerd. Een leverschema is een vereenvoudigd verkoopafroepschema voor het op tijd genereren van verkooporders.

In het betreffende menu kunt u het volgende kiezen:

  • Leverschema controleren om het ingevoerde leverschema te controleren.

    LN controleert of:

    • De ingevoerde geplande leverdatums vallen binnen de geldigheidsperiode van de contractregel. Is dat niet het geval, dan vraagt LN u of u de geldigheidsperiode van de contractregel wilt wijzigen.
    • De totale ingevoerde hoeveelheid minder is dan de Overeengekomen hoeveelheid. Is dat niet het geval, dan vraagt LN u of u de overeengekomen hoeveelheid wilt bijwerken met de totale hoeveelheid die is ingevoerd voor het leverschema.
  • Verkooporder genereren om direct een verkooporder(regel) te genereren op basis van een geselecteerde leveringsregel voor een verkoopcontract of om de sessie Verkooporders o.b.v. lev.schema's genereren (tdsls3204m000) te starten. In die sessie kunt u verkooporder(regel)s genereren voor een bereik van leveringsregels.
  • Verkooporder om de sessie Verkooporder (tdsls4100m900) te starten. In die sessie kunt u de verkooporder(regel) die is gegenereerd voor de leveringsregel voor het verkoopcontract, opvragen en muteren.
NB

U kunt de leveringsregels voor een verkoopcontract niet invoeren, muteren of verwijderen als de contractregel de status Actief heeft.

Contract

Verkoopcontracten worden gebruikt om overeenkomsten met een verkopen-aan relatie te registreren over de levering van goederen.

Een contract bestaat uit het volgende:

  • Een verkoopcontractkop met algemene relatiegegevens en optioneel met gekoppelde voorwaarden en condities.
  • Een of meer verkoopcontractregels met prijs-/kortingsovereenkomsten betreffende een artikel of prijsgroep en informatie betreffende hoeveelheden.
Positie

Het positienummer van de verkoopcontractregel.

Verkoopbureau

Een bedrijfsonderdeel, duidelijk gedefinieerd in het bedrijfsmodel, voor het beheren van verkooprelaties met zakenrelaties. Het verkoopbureau wordt gebruikt om de locaties te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de verkoopactiviteiten van de organisatie.

Artikel

De grondstoffen, halffabricaten, eindproducten en gereedschappen die kunnen worden ingekocht, opgeslagen, geproduceerd en verkocht.

Een artikel kan ook voor een set artikelen staan die als één kit worden verwerkt, of die aanwezig zijn in meerdere productvarianten.

U kunt ook niet-fysieke artikelen definiëren. Dit zijn artikelen die niet aanwezig zijn in de voorraad, maar die gebruikt kunnen worden om kosten te boeken of om diensten te factureren aan klanten. Dit zijn voorbeelden van niet-fysieke artikelen:

  • Kostenartikelen (bijvoorbeeld elektriciteit)
  • Serviceartikelen
  • Onderaannemingsdiensten
  • Lijstartikelen (menu's/opties)
Ingangsdatum

De eerste dag waarop een record of een instelling geldig is. De ingangsdatum bevat vaak ook de ingangstijd.

Vervaldatum

De laatste dag waarop een record geldig is. Als u geen vervaltijd opgeeft, vervalt de geldigheid aan het eind van de vervaldag (24:00 uur).

Overeengekomen hoeveelheid

De hoeveelheid die volgens de contractovereenkomsten moet worden geleverd. De contracthoeveelheid moet altijd groter dan nul zijn.

NB

Als u het leverschema controleert en de totale hoeveelheid van het leverschema groter is dan de overeengekomen hoeveelheid van de contractregel, vraagt LN u of u de overeengekomen hoeveelheid wilt bijwerken met de totale hoeveelheid die is ingevoerd voor het leverschema.

Verkoopeenheid

De eenheid waarin een artikel wordt verkocht.

Overeengekomen hoeveelheid

De hoeveelheid die volgens de contractovereenkomsten moet worden geleverd. De contracthoeveelheid moet altijd groter dan nul zijn.

NB

Als u het leverschema controleert en de totale hoeveelheid van het leverschema groter is dan de overeengekomen hoeveelheid van de contractregel, vraagt LN u of u de overeengekomen hoeveelheid wilt bijwerken met de totale hoeveelheid die is ingevoerd voor het leverschema.

Voorraadeenheid

De maateenheid waarin de voorraad van een artikel wordt geregistreerd, bijvoorbeeld stuk, kilo, doos van 12 stuks of meter.

De voorraadeenheid wordt ook gebruikt als basiseenheid voor het omrekenen van maateenheden, vooral voor omrekeningen die betrekking hebben op de ordereenheid en de prijseenheid van een inkooporder of een verkooporder. Bij deze omrekeningen wordt de voorraadeenheid altijd als basiseenheid gebruikt. Een voorraadeenheid is daarom van toepassing op alle artikelsoorten, ook artikelsoorten die niet op voorraad kunnen worden gehouden.

Hoeveelheid nog vrij

Het deel van de contracthoeveelheid dat in het leverschema nog niet is gepland voor levering, uitgedrukt in de verkoopeenheid.

Deze hoeveelheid wordt als volgt berekend:

Overeengekomen hoeveelheid - totale hoeveelheid die is ingevoerd in het leverschema
Hoeveelheid nog vrij

Het deel van de contracthoeveelheid dat in het leverschema nog niet is gepland voor levering, uitgedrukt in de voorraadeenheid.

Deze hoeveelheid wordt als volgt berekend:

Overeengekomen hoeveelheid - totale hoeveelheid die is ingevoerd in het leverschema
Geplande leverdatum

De geplande leverdatum voor de leveringsregel voor het verkoopcontract.

NB

Als u het leverschema controleert en de geplande leverdatum buiten de geldigheidsperiode van de contractregel valt, vraagt LN u of u de geldigheidsperiode van de contractregel wilt wijzigen.

Hoeveelheid

De orderhoeveelheid voor de leveringsregel voor het verkoopcontract, uitgedrukt in de verkoopeenheid.

Hoeveelheid in voorraadeenheid

De orderhoeveelheid voor de leveringsregel voor het verkoopcontract, uitgedrukt in de voorraadeenheid.

Verkooporder

Het nummer van de verkooporder waarnaar de leveringsregel voor het verkoopcontract wordt omgezet.

Positie

Het positienummer van de verkooporderregel waarnaar de leveringsregel voor het verkoopcontract wordt omgezet.

Logistiek bedrijf

Het logistieke bedrijf waarin de gegenereerde verkooporderregel wordt opgeslagen.