Prijzen verkoopcontract (tdsls3103m000)

Deze sessie kunt u gebruiken om prijsrevisies voor inkoopcontracten op te vragen, in te voeren en te muteren.

NB
  • Als u de prijsrevisies wilt invoeren in deze sessie, moet het selectievakje Contractprijzen in gebruik zijn ingeschakeld in de sessie Verkoopcontractregels (tdsls3501m000).
  • Als de status van de prijsrevisie Actief is, kan de prijsrevisie niet worden verwijderd.
  • Als het selectievakje Nulprijs toestaan in de sessie Parameters verkoopcontracten (tdsls0100s300) is ingeschakeld, kunt u een prijs van nul (0) invoeren op de prijsrevisie.
  • Als u een actieve prijsrevisie bijwerkt, kan de sessie Advies met terugw. kracht te factureren prijswijz. genereren (tdsls3270d000) automatisch worden gestart.
Contract

Verkoopcontracten worden gebruikt om overeenkomsten met een verkopen-aan relatie te registreren over de levering van goederen.

Een contract bestaat uit het volgende:

  • Een verkoopcontractkop met algemene relatiegegevens en optioneel met gekoppelde voorwaarden en condities.
  • Een of meer verkoopcontractregels met prijs-/kortingsovereenkomsten betreffende een artikel of prijsgroep en informatie betreffende hoeveelheden.
Positie

Het nummer van de contractregel.

Verkoopbureau

Een bedrijfsonderdeel, duidelijk gedefinieerd in het bedrijfsmodel, voor het beheren van verkooprelaties met zakenrelaties. Het verkoopbureau wordt gebruikt om de locaties te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de verkoopactiviteiten van de organisatie.

Artikel

De grondstoffen, halffabricaten, eindproducten en gereedschappen die kunnen worden ingekocht, opgeslagen, geproduceerd en verkocht.

Een artikel kan ook voor een set artikelen staan die als één kit worden verwerkt, of die aanwezig zijn in meerdere productvarianten.

U kunt ook niet-fysieke artikelen definiëren. Dit zijn artikelen die niet aanwezig zijn in de voorraad, maar die gebruikt kunnen worden om kosten te boeken of om diensten te factureren aan klanten. Dit zijn voorbeelden van niet-fysieke artikelen:

  • Kostenartikelen (bijvoorbeeld elektriciteit)
  • Serviceartikelen
  • Onderaannemingsdiensten
  • Lijstartikelen (menu's/opties)
Regel

Het nummer dat de prijsrevisie voor het verkoopcontract identificeert.

Status contractprijzen

De status van de prijsrevisie.

U kunt met de volgende opdrachten een status toewijzen aan elke prijsrevisie voor een verkoopcontract:

  • Activeren

    Wijzigt de status van de prijsrevisie in Actief.
  • Deactiveren

    Wijzigt de status van de prijsrevisie in Vrij. Prijsrevisies met deze status kunnen worden bijgewerkt.
Ingangsdatum

De ingangsdatum van de revisie. Deze datum moet liggen tussen de ingangsdatum en de vervaldatum van de verkoopcontractregel.

NB

Omdat revisies alleen een startdatum hebben, kan er op elk moment slechts één revisie van kracht zijn.

Prijs

De contractprijs voor het artikel op de regel.

NB
  • Dit veld is niet beschikbaar als er een prijsboekcode is opgegeven op het veld Prijsboek.
  • Als het selectievakje Materiaalprijzen in Verkoop in de sessie Parameters materiaalprijzen (tcmpr0100m000) is ingeschakeld, kunnen basisprijzen van materiaal inbegrepen zijn in deze prijs.

Valuta

Een algemeen geaccepteerd ruilmiddel, zoals munten, bankbiljetten en andere financiële middelen.

De volgende soorten valuta zijn beschikbaar in LN:

  • Eigen valuta, die intern door bedrijven wordt gebruikt voor het berekenen van kosten, vastleggen van begrotingen en het registreren van belastingbedragen
  • Mutatievaluta, die wordt gebruikt bij mutaties met relaties, zoals orders en facturen.
Prijseenheid verkoop

De artikeleenheid waarin de verkoopprijs van het artikel wordt uitgedrukt. Deze eenheid kan afwijken van de voorraadeenheid van het artikel.

Prijsboek

Het prijsboek waarmee de prijsrevisie voor het verkoopcontract prijzen ophaalt.

Als u een prijsboek aan een prijsrevisie van een verkoopcontract koppelt, zijn de volgende condities verplicht:

  • Het selectievakje Gebruikt voor contracten moet zijn ingeschakeld voor het prijsboek in de sessie Prijsboeken (tdpcg0111m000).
  • De ingangsdatum van het prijsboek, die wordt weergegeven op het veld Ingangsdatum van de sessie Prijsboekregels (tdpcg0131m000), moet op of vóór de Ingangsdatum in de sessie Verkoopcontractregels (tdsls3501m000) vallen.
  • De vervaldatum van het prijsboek, die wordt weergegeven op het veld Vervaldatum van de sessie Prijsboekregels (tdpcg0131m000), moet op of na de Vervaldatum in de sessie Verkoopcontractregels (tdsls3501m000) vallen.

Datumonderbrekingen worden dus in de prijsrevisie van het verkoopcontract door het contract bepaald, terwijl het prijsboek de hoeveelheidsstaffels bepaalt.

Boekprijs

De prijs voor het artikel volgens het prijsboek, verhoogd met een meerprijs (indien van toepassing). De default prijs voor een artikel wordt opgeslagen in het default prijsboek.

NB

Als het selectievakje Materiaalprijzen in Verkoop in de sessie Parameters materiaalprijzen (tcmpr0100m000) is ingeschakeld, kunnen basisprijzen van materiaal inbegrepen zijn in deze prijs.

Materiaalprijs

De totale materiaalprijs voor het artikel op de verkoopcontractregel.

NB

Omdat op een contractregel geen toeslagen op materiaalprijzen kunnen staan, toont dit veld de totale basisprijs voor materiaal.

Kortingspercentage

Dit enkele kortingspercentage geldt voor het totale bedrag.

In de sessie Prijzen en kortingen voor werkelijke levering wijzigen (tdpcg1600m000) kunt meer niveaus voor kortingspercentages voor de prijsrevisie invoeren. Klik op Prijzen en kortingen in het geschikte menu om deze sessie te starten. De waarde die is ingevoerd op het veld Aantal kortingsniveaus van de sessie Parameters prijsbeheer (tdpcg0100m000) bepaalt of u in de sessie Prijzen en kortingen voor werkelijke levering wijzigen (tdpcg1600m000) het maximumaantal van vijf niveaus voor kortingspercentages kunt opgeven.

NB

U kunt alleen een kortingspercentage invoeren als de velden Kortingsbedrag en Kortingsschema leeg zijn.

Meerdere kortingsniveaus

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, worden er meerdere kortingsniveaus toegepast op de prijsrevisie in het verkoopcontract.

Kortingsbedrag

Het enkele kortingsbedrag van het artikel. Dit kortingsbedrag geldt voor het totale bedrag.

In de sessie Prijzen en kortingen voor werkelijke levering wijzigen (tdpcg1600m000) kunt meer niveaus voor kortingsbedragen voor de prijsrevisie invoeren. Klik op Prijzen en kortingen in het geschikte menu om deze sessie te starten. De waarde die is ingevoerd op het veld Aantal kortingsniveaus van de sessie Parameters prijsbeheer (tdpcg0100m000), bepaalt of u in de sessie Prijzen en kortingen voor werkelijke levering wijzigen (tdpcg1600m000) het maximumaantal van vijf niveaus voor kortingen kunt opgeven.

NB

U kunt alleen een kortingsbedrag invoeren als de velden Kortingspercentage en het veld Kortingspercentage Kortingsschema leeg zijn.

Kortingscode

Een methode om de reden aan te geven waarom een korting wordt gegeven. U kunt bijvoorbeeld korting verlenen omdat een klant grote hoeveelheden besteld. Indien u een korting verleent of een toeslag op een verkoopfactuur berekend, kunt u een kortingscode invoeren waarmee u de reden aangeeft.

Toeslagen en kortingen kunnen het resultaat zijn van:

  • Standaard kortingen
  • Toeslagen
  • Te betalen provisies
  • Te betalen bonussen
Kortingsschema

Het kortingsschema dat aan de prijsrevisie in het verkoopcontract is gekoppeld.

Als u één of meer kortingsschema's aan een prijsrevisie van een verkoopcontract koppelt, zijn de volgende condities verplicht:

  • Het kortingsschema moet van de soort Gebruikt voor verkoopcontracten zijn.
  • De ingangsdatum van de kortingsschemaregel, die wordt weergegeven op het veld Ingangsdatum van de sessie Kortingsschema's (tdpcg0121m000), moet op of vóór de Ingangsdatum in de sessie Verkoopcontractregels (tdsls3501m000) vallen.
  • De vervaldatum van het kortingsschema, die wordt weergegeven op het veld Vervaldatum van de sessie Kortingsschema's (tdpcg0121m000), moet op of na de Vervaldatum in de sessie Verkoopcontractregels (tdsls3501m000) vallen.

Datumonderbrekingen worden dus in de prijsrevisie van het verkoopcontract door het contract bepaald, terwijl het kortingsschema de hoeveelheidsstaffels bepaalt.

In de sessie Prijzen en kortingen voor werkelijke levering wijzigen (tdpcg1600m000) kunt meer niveaus voor kortingsschema's voor de prijsrevisie koppelen. Klik op Prijzen en kortingen in het geschikte menu om deze sessie te starten. De waarde op het veld Aantal kortingsniveaus van de sessie Parameters prijsbeheer (tdpcg0100m000) bepaalt of u in de sessie Prijzen en kortingen voor werkelijke levering wijzigen (tdpcg1600m000) het maximumaantal van vijf niveaus voor kortingspercentages kunt opgeven.

NB

Als u een waarde heeft opgegeven in de velden Kortingspercentage of Kortingsbedrag kunt u geen kortingsschema invoeren.

U kunt kortingsschema's opgeven in de sessie Kortingsschema (tdpcg0612m000).

Overeengekomen hoeveelheid

De hoeveelheid die volgens de contractovereenkomsten moet worden geleverd. De contracthoeveelheid moet altijd groter dan nul zijn.

NB

De overeengekomen hoeveelheid moet tussen de minimum contracthoeveelheid en de maximum contracthoeveelheid liggen.

Hoeveelheidseenheden

De eenheid waarin de hoeveelheid wordt uitgedrukt.

Overeengekomen hoeveelheid

De hoeveelheid die volgens de contractovereenkomsten moet worden geleverd. De contracthoeveelheid moet altijd groter dan nul zijn.

Voorraadeenheid

De maateenheid waarin de voorraad van een artikel wordt geregistreerd, bijvoorbeeld stuk, kilo, doos van 12 stuks of meter.

De voorraadeenheid wordt ook gebruikt als basiseenheid voor het omrekenen van maateenheden, vooral voor omrekeningen die betrekking hebben op de ordereenheid en de prijseenheid van een inkooporder of een verkooporder. Bij deze omrekeningen wordt de voorraadeenheid altijd als basiseenheid gebruikt. Een voorraadeenheid is daarom van toepassing op alle artikelsoorten, ook artikelsoorten die niet op voorraad kunnen worden gehouden.

Kortingspercentage

Het percentage dat u kunt aftrekken van de brutoverkoopprijs of de bruto-inkoopprijs.

Kortingsbedrag

Het kortingsbedrag dat het resultaat is van de orderregelkorting. Dit bedrag wordt als volgt berekend:

Kortingsbedrag orderregel = Hoeveelheid * Prijs * Orderregelkorting/100

De uitkomst van deze berekening wordt afgerond. Het kortingsbedrag voor de orderregel wordt altijd uitgedrukt in de order-/offertevaluta.

Valuta

Een algemeen geaccepteerd ruilmiddel, zoals munten, bankbiljetten en andere financiële middelen.

De volgende soorten valuta zijn beschikbaar in LN:

  • Eigen valuta, die intern door bedrijven wordt gebruikt voor het berekenen van kosten, vastleggen van begrotingen en het registreren van belastingbedragen
  • Mutatievaluta, die wordt gebruikt bij mutaties met relaties, zoals orders en facturen.
Nettobedrag

De totale waarde van de goederen waarvoor het contract is opgesteld.

Prijs met cumulatieven berekenen

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, haalt LN de prijs en de kortingen uit het prijsboek op en kortingsschema's gebaseerd op de totale afgeroepen hoeveelheid op de contractregel.

De verkoopprijs/korting die wordt opgehaald uit het prijsboek/kortingsschema van het verkoopcontract, is gebaseerd op de volgende berekening:

Afgeroepen hoeveelheid contract + hoeveelheid verkooporderregel/hoeveelheid afroepschemaregel (omgezet naar de eenheid van 
de overeengekomen hoeveelheid van de contractregel)
NB

Deze functionaliteit is alleen van toepassing als er een prijsboek/kortingsschema aan het contract is gekoppeld.

Voorbeeld

Het prijsboek van het verkoopcontract dat op de verkoopcontractregel wordt ingevoerd, wordt als volgt gedefinieerd:

Staffel (maximum) Hoeveelheidseenheid Prijs
10 stuks 30
20 stuks 20
30 stuks 10

De volgende verkooporderregels worden aangemaakt:

Orderregel Orderhoeveelheid Afgeroepen hoeveelheid contract (voordat de orderregel wordt opgeslagen) Hoeveelheid voor prijsbepaling Prijs (uit prijsboek)
1 5 0 5 30
2 10 5 5 + 10 20
3 10 15 15 + 10 10
Prijzen en kortingen bij verzending herbepalen

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, en een verkoopafroepschema is gekoppeld aan deze contractregel, worden de prijzen en/of kortingen op de verkoopafroepschemaregels opnieuw berekend bij de verzending. Het geleverde bedrag van de verzonden goederen staat dus voor de werkelijke contractuele prijsrevisiegegevens.

Prijzen en kortingen worden opnieuw bepaald afhankelijk van de waarde van het veld Betaling van de verkoopafroepschemaregel, zoals hieronder aangegeven.

  • Betalen bij ontvangst

    Prijzen en kortingen worden opnieuw berekend wanneer een zending wordt aangemaakt voor een geplande magazijnorder voor een verkoopafroepschemaregel. Het opnieuw bepalen van prijzen en kortingen wordt gebaseerd op de geleverde hoeveelheid, voorraadeenheid en werkelijke leverdatum.
  • Betalen bij gebruik

    Prijzen en kortingen worden opnieuw berekend wanneer verbruik wordt verwerkt voor een geplande magazijnorder voor een verkoopafroepschemaregel. Het opnieuw bepalen van prijzen en kortingen wordt gebaseerd op de verbruikte hoeveelheid, voorraadeenheid en verbruiksdatum.

Indien dit selectievakje is uitgeschakeld, en een verkoopafroepschema is gekoppeld aan deze contractregel, kunnen de prijzen en kortingen niet opnieuw worden bepaald nadat het verkoopafroepschema is goedgekeurd en geplande magazijnorders zijn aangemaakt.

NB
  • U kunt dit selectievakje alleen inschakelen als het selectievakje Contracten voor afroepschema's gebruiken is ingeschakeld in de sessie Parameters verkoopafroepschema's (tdsls0100s500).
  • De opnieuw berekende prijs en korting voor de verzonden goederen kunt u bekijken in de sessie Prijzen en kortingen voor werkelijke levering wijzigen (tdpcg1600m000).

Revisietekst

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, is de tekst voor de prijsrevisie van het verkoopcontract beschikbaar.

Verkopen-aan relatie

De relatie die goederen of diensten bestelt bij uw organisatie, die de eigenaar is van de configuraties die u onderhoudt of waarvoor u een project uitvoert. Doorgaans de afdeling Inkoop van een klant.

De overeenkomst met de verkopen-aan relatie kan het volgende omvatten:

  • Default prijs- en kortingsovereenkomsten
  • Defaults van verkooporders
  • Leveringscondities
  • De gerelateerde verzenden-aan en factureren-aan relatie