Kalenderuitzonderingen (tcccp0144m000)

Deze sessie kunt u gebruiken om kalenderuitzonderingen te definiëren.

Kalender

De combinatie van kalendercode en beschikbaarheidssoort waarmee de werktijden per kalender worden gedefinieerd.

Klik op het pictogram Record zoeken om de combinatie van kalender/beschikbaarheidssoort te wijzigen waarvoor LN de werktijden en capaciteitsgegevens moet weergeven.

Volgnummer

Het nummer waarmee een gegevensrecord wordt aangeduid.

NB

Als u één terugkeerpatroon meermaals wilt invoegen, bijvoorbeeld om meerdere ploegen te definiëren, moet u verschillende volgnummers opgeven.

Terugkeerpatroon

Een herhaling van datums, bijvoorbeeld “Tweewekelijks op maandag en vrijdag”, “De 27e van elke maand” of “Elke vijf jaar de eerste maandag in juni”.

Omschrijving

De omschrijving van een terugkeerpatroon per kalender.

Beschikbaar

Dit selectievakje geeft aan of de opgegeven werktijden beschikbaar zijn om werkzaamheden uit te voeren.

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, zijn de resources die zijn gekoppeld aan deze kalender en beschikbaarheidssoort, beschikbaar op de opgegeven werktijden.

Indien dit selectievakje is uitgeschakeld, zijn de gekoppelde resources gedurende de gehele opgegeven dag niet beschikbaar, ongeacht de waarde van het veld Werktijdsoort en de tijden die u opgeeft op de velden Starttijd en Eindtijd.

Naam dienst
Werktijdsoort

Een soort tijdsinterval zoals maandagmorgen, woensdagmiddag of een serviceweekend. Voor een soort tijdsinterval kunt u defaults voor de starttijd en eindtijd definiëren.

NB

Het selectievakje Werktijdsoorten gebruiken in de sessie Parameters kalenderbeheer (tcccp0100m000) moet worden ingeschakeld.

Starttijd

De start en het einde van de werktijden.

Capaciteitspercentage

Het maximum bezettingspercentage van een resource voor deze werktijdsoort.

Als u hier bijvoorbeeld 80 intoetst, kan een resource voor niet meer dan 80% van de werktijd van de betreffende werktijdsoort worden gebruikt.

Default stelt LN de waarde van het veld Capaciteitspercentage in op 100%.

NB

U moet efficiëntiefactoren niet verwarren met capaciteitspercentages. Efficiëntiefactoren hebben invloed op de berekening van de doorlooptijd waarvoor de bijbehorende kalender wordt gebruikt. Met andere woorden, deze factoren zijn van invloed op de snelheid waarmee het werk wordt uitgevoerd.

Capaciteitspercentages geven informatie over het bezettingspercentage van een resource.

Efficiëntiefactor

Een variabele die LN gebruikt om rekening te houden met de verschillen in de dagelijkse beschikbaarheid van een resource, bijvoorbeeld bij overwerk, het inhuren van extra mankracht of bij het werken in verschillende ploegen. Als een medewerker bijvoorbeeld 6 uur van de mogelijke 8 uur werkt aan een project, is de efficiëntiefactor 0,75.

Efficiëntiefactoren hebben invloed op de berekening van de doorlooptijd in Enterprise Planning.

U kunt de efficiëntiefactor gebruiken om:

  • rekening te houden met efficiënter werkende resources in de planning van jobshopbewerkingen. Stel bijvoorbeeld dat een werknemer 's morgens harder werkt dan 's middags. U voert dan een efficiëntiefactor in van 1.1 voor de kalenderregel met werktijdsoort 09:00 - 12:00 uur.
  • de doorlooptijd van bewerkingen te verkleinen door het inhuren van extra resources voor bepaalde taken.
NB

Efficiëntiefactoren zijn niet hetzelfde als capaciteitspercentages. Efficiëntiefactoren hebben invloed op de berekening van de doorlooptijd waarvoor gebruik wordt gemaakt van de bijbehorende kalender. Met andere woorden, deze factoren zijn van invloed op de snelheid waarmee het werk wordt uitgevoerd.

Capaciteitspercentages geven informatie over het bezetting van een resource.

Overuren

Indien dit selectievakje is ingeschakeld, worden de werktijden gedefinieerd als overuren.