Proces voor hoofdoorzaakanalyse

Als u de functionaliteit voor hoofdoorzaakanalyses wilt implementeren, schakelt u het selectievakje Hoofdoorzaakanalyse geïmplementeerd in de sessie Parameters Kwaliteitsbeheer (qmptc0100m000) in. U moet de volgende gegevens vastleggen voor de serie voor documenten met hoofdoorzaakanalyses:

  • Nummergroep
  • Default serie
  • Actiecategorie gebruiken

Geef de uit te voeren actie op in het veld Actiecategorie van de sessie Taaksoorten (qmcpl0101m000). U kunt actiecategorieën als Beheersing, Verbeteractie, Preventief en Algemeen selecteren. Selecteer de actiecategorie op basis van de soort actie. Bijvoorbeeld: Als de actie van de soort Beheersing is, moet de categorie worden ingesteld op Beheersing.

Het proces voor het uitvoeren van de hoofdoorzaakanalyse in het kader van de probleemoplossing verloopt als volgt:

  1. Het team samenstellen

    Stel een multidisciplinair team samen voor de probleemoplossing. Geef de lijst van medewerkers voor elk verbeterplan op in de sessie Leden per beoordelingsteam, Document (qmcpl1101m000). U kunt deze sessie ook gebruiken om de lijst van medewerkers te onderhouden die moet worden gekoppeld aan het beoordelingsteam dat verantwoordelijk is voor het evalueren van de voortgang van het verbeterplan.

  2. Het probleem definiëren en analyseren

    Definieer het probleem waarvoor de hoofdoorzaakanalyse wordt uitgevoerd. Geef de informatie met betrekking tot het probleem op in de sessie Verbeterplan (qmcpl1100m900).

    U kunt een gedetailleerde analyse van het probleem uitvoeren om met behulp van de sessie Probleemanalyse (qmcpl1102m000) te komen tot een probleemstelling voor het probleem dat met het verbeterplan wordt aangepakt. U kunt het probleem analyseren met behulp van de vragen die worden getoond op het veld Specificeer het probleem.

  3. Tussentijdse beheersingsactie uitvoeren (indien nodig)

    Maak in de sessie Verbeterplannen - taken (qmcpl1605m000) een taak aan waarvoor Actiecategorie is ingesteld op Beheersing.

  4. Hoofdoorzaakanalyse uitvoeren

    Genereer het document voor de hoofdoorzaakanalyse via de sessie Verbeterplan (qmcpl1100m900). U kunt de optie Hoofdoorzaakanalyse aanmaken gebruiken om het document voor de hoofdoorzaakanalyse te genereren met de volgende methoden:

    • Hoofdoorzaakanalyse - 5 x waarom: Gebruik de sessie Hoofdoorzaakanalyse - 5 x waarom (qmrca1100m100) om de 5 redenen op te geven die kunnen helpen om de hoofdoorzaak van het probleem te bepalen. Geef redenen op totdat het probleem is geïdentificeerd en de hoofdoorzaak is vastgesteld. De lijst met vragen (5 x waarom) helpt u bij het volgende:
      • de reden begrijpen waarom het probleem zich voordoet
      • de oorzaak van het probleem vaststellen
      • de reden voor het mislukken van een mogelijke maatregel analyseren
    • Visgraatdiagram - oorzaakcategorie en hoofdoorzaakanalyse: Gebruik de sessie Oorzaakcategorie visgraatdiagram (qmrca0101m000) om de categorie van de oorzaak van het probleem te definiëren, zoals materiaal, machine of omgeving. Deze categorie kan worden gebruikt om de waarschijnlijke oorzaak en de hoofdoorzaak van het probleem te analyseren met behulp van de visgraatmethode voor probleemoplossing. U kunt de sessie Hoofdoorzaakanalyse - visgraatdiagram (qmrca1100m200) gebruiken voor het opvragen en muteren van de gegevens met betrekking tot de hoofdoorzaakanalyse die is uitgevoerd met behulp van de visgraatmethode. U kunt de oorzaken en elementen van de oorzaken van het probleem definiëren.
    • Hoofdoorzaakanalyse - controlelijst: Gebruik de sessie Hoofdoorzaakanalyse - controlelijst (qmrca1100m300) om de controlelijst voor de probleemoplossing op te vragen en te muteren. U kunt een lijst maken van de mogelijke vragen en bijbehorende antwoorden (redenen) om de hoofdoorzaak te identificeren.
  5. Permanente verbeterplannen en plannen voor preventieve acties definiëren en de resultaten verifiëren

    Definieer de permanente verbeteracties en een verificatieplan op het tabblad Controle verbeterplan van de sessie Verbeterplan (qmcpl1100m900). Het selectievakje Effectiviteit van verbeterplan is gecontroleerd geeft aan of het verbeterplan effectief is.

    U kunt de probleemoplossingsverslagen A3 en 8D genereren met de sessie Verbeterplannen afdrukken (qmcpl1400m000).