Ladingopbouw

Lading opbouwen is de kernfunctionaliteit van Transport. Het belangrijkste doel van ladingopbouw is de planning van het transport van goederen vanuit uw magazijn naar de klant, van uw leverancier naar uw magazijn of van een leverancier rechtstreeks naar uw klant, op de meest efficiënte en rendabele manier. Daarnaast kunt u deze functionaliteit gebruiken voor goederenverplaatsingen tussen uw magazijnen of van uw magazijn naar de productieomgeving, en andersom.

Transportorders

Ladingopbouw is gebaseerd op transportorders. Om het transport van een bepaald aantal goederen te plannen, moet u de transportorders en transportorderregels met deze goederen selecteren. Vervolgens start u het ladingopbouwmechanisme. Het resultaat is een laadplan voor de geselecteerde transportorders en transportorderregels dat bestaat uit een aantal ladingen en zendingen.

Planningsmethoden en planningsopties

Het ladingopbouwmechanisme biedt verschillende planningsopties en drie basisplanningsmethoden.

U kunt verschillende laadplannen aanmaken op basis van dezelfde transportorders, waarbij u telkens een verschillende planningsmethode en/of verschillende planningsopties gebruikt voor het beste resultaat.

Instellingen

Om uw planningsresultaten te optimaliseren, stelt u uw basisgegevens in op basis van de volgende regels:

  1. Zorg er voor dat er vervoerders zijn ingevoerd tijdens het aanmaken van de transportorders (zowel handmatig als automatisch).
  2. Definieer de juiste basisgegevens, zoals adressen, transportmiddelgroepen, routeplannen, enzovoort.
  3. Definieer vervoerders en transportmiddelgroepen met gespecificeerde transportcategorieën.
  4. Definieer vervoerders en transportcategorieën voor standaardroutes en routeplannen.

Zo voorkomt u dat het ladingopbouwmechanisme ongewenste combinaties van vervoerder en transportmiddelgroep selecteert, zoals vervoer per schip wanneer u vrachtwagens nodig hebt.

Overzichten benodigde capaciteit aanmaken

Voordat u de ladingopbouw start, kunt u overzichten genereren met de benodigde laadcapaciteit voor een bepaalde periode. Overzichten van benodigde capaciteit zijn gebaseerd op de geaggregeerde volumes en gewichten die worden weergegeven op de in LN aanwezige transportorders, over een periode die door de gebruiker is opgegeven. Overzichten van benodigde capaciteit kunnen u bijvoorbeeld helpen te anticiperen op plotselinge stijgingen van de benodigde laadcapaciteit.

Om een algemeen capaciteitsoverzicht te genereren, opent u de sessie Planning transportcapaciteit genereren (fmrpg1200m000).

Grafisch planbord (fmlbd0215m000)

Behalve de sessie Plannen genereren (fmlbd0280m000) kunt u ook de sessie Grafisch planbord (fmlbd0215m000) gebruiken om laadplannen aan te maken. De sessie Grafisch planbord (fmlbd0215m000) biedt een grafische interface die u kunt gebruiken om laadplannen aan te maken en te muteren.

U kunt de sessie Grafisch planbord (fmlbd0215m000) openen vanuit het juiste menu van deze sessies:

  • Plannen (fmlbd0110m000)
  • Ladingen (fmlbd4100m000)
  • Transportorders (fmfoc2100m000)
  • Transportorderregels (fmfoc2101m000)
  • Opnieuw te plannen transportorderregels (fmlbd0120m000)

Zie voor meer informatie Laadplannen via grafisch planbord aanmaken (fmlbd0215m000)

Gantt-grafiek laadplan (fmlbd0710m000)

U kunt de sessie Gantt-grafiek laadplan (fmlbd0710m000) gebruiken om een tijdlijn te genereren voor de geselecteerde ladingen en zendingen, alsmede een capaciteitsoverzicht voor resources.

Laadplan doorgeven aan Magazijnbeheer

Nadat u een laadplan hebt aangemaakt, moet het laadplan worden uitgevoerd. Dit betekent dat de goederen moeten worden opgehaald in het magazijn en worden geladen in een vrachtwagen of ander voertuig op de datum en tijd die in het laadplan is opgegeven, of, in het geval van inkomende goederen, dat de ontvangstprocedures moeten worden opgestart.

De normale procedure voor het uitvoeren van een laadplan, is het doorgeven van het laadplan aan Magazijnbeheer. Om een laadplan te kunnen doorgeven aan Magazijnbeheer, moet u het laadplan actualiseren. Het laadplan krijgt dan de status Geactualiseerd. Zie Zendingen en ladingen voor meer informatie over het afhandelen van ladingen en zendingen inMagazijnbeheer.

NB

Magazijnen en Magazijnbeheer zijn echter niet betrokken bij scenario's voor rechtstreekse levering. Zie voor meer informatie Vrachtbeheer gebruiken voor rechtstreekse leveringen.

Planningsgegevens en magazijnverwerking

Indien u primair geïnteresseerd bent in planninggegevens zoals laad- en losdatums, routes en transportkosten, kunt u handmatig aangemaakte transportorders gebruiken om stand-alone ladingopbouw uit te voeren in Transport.

Als u naast de gegevens over planning en transportkosten ook informatie wilt over de magazijnverwerking, moet u voor het aanmaken van laadplannen transportorders gebruiken die zijn gebaseerd op herkomstorders.

De reden hiervoor is dat Magazijnbeheer magazijnorders nodig heeft om de ladingen en zendingen te verwerken en om Transport bij te werken wat betreft de voortgang, maar u in LN geen magazijnorders kunt aanmaken voor handmatig aangemaakte transportorders.

Een magazijnorder wordt gegenereerd wanneer de herkomstorder van een transportorder wordt vrijgegeven voor Magazijnbeheer. Handmatig aangemaakte transportorders hebben geen herkomstorders en daarom kunnen deze orders niet worden vrijgegeven voor Magazijnbeheer.

Cumulatieven, ladingen en zendingen die zijn gebaseerd op transportorders waarvan de herkomstorders niet zijn vrijgegeven voor Magazijnbeheer, kunnen niet worden verwerkt in Magazijnbeheer.

Statussen van laadplannen, ladingen en zendingen

In Magazijnbeheer wordt de voortgang van de verwerking van een laadplan uitgedrukt door middel van verschillende statussen. Deze voortgangsinformatie wordt doorgegeven van Magazijnbeheer naar Transport. Transport controleert de informatie en toont weer de eigen statussen om de verschillende fasen van gereedmelding van ladingen, zendingen en transportorders uit te drukken. Zie voor meer informatie Statussen van laadplannen, ladingen en zendingen en Statussen van transportorders.

NB

Magazijnen en Magazijnbeheer zijn niet betrokken bij rechtstreekse leveringen. Transportorders gebaseerd op verkooporders voor rechtstreekse levering en inkooporders worden alleen bijgewerkt vanuit Orderbeheer. Voor rechtstreekse leveringen is de volledige transportplanningsfunctionaliteit beschikbaar. Zie voor meer informatie Vrachtbeheer gebruiken voor rechtstreekse leveringen.