Het gebruik van standaardroutes

Een standaardroute is een vaste route die wordt afgelegd met een bepaalde frequentie, bijvoorbeeld wanneer een vrachtwagen afleveradressen bezoekt volgens een vast schema, of in het geval van een trein- of veerdienst. Transport via standaardroutes kost meestal minder dan vervoer via variërende routes.

Een standaardroute dekt een bereik van adressen af en bevat details over de route, zoals de uitvoeringsfrequentie, de vervoerder en de transportmiddelgroep van het transportmiddel dat de standaardroute aflegt. De meeste van deze gegevens worden door de gebruiker gedefinieerd.

De bereiken van adressen worden gedefinieerd per postcode of per regio. Postcodes voor standaardroutes zijn gedefinieerd in de sessie Postcodes per standaardroute (fmlbd0151m000) en regio's voor standaardroutes zijn gedefinieerd in de sessie Regio's per standaardroute (fmlbd0152m000). U kunt de uitvoeringsfrequenties voor standaardroutes definiëren in de sessies Standaardroutes (fmlbd0150m000) en Datums en tijden per standaardroute (fmlbd0155m000). U kunt deze sessies openen via het betreffende menu van de sessie Standaardroutes (fmlbd0150m000).

In de sessie Standaardroutes (fmlbd0150m000) kunt u de volgende routedetails aan de standaardroute toevoegen:

  • Transportcategorie
  • Vervoerder
  • Transportmiddelcombinatie
  • Transportmiddelgroep
  • Route
  • Uitvoeringsfrequenties voor standaardroutes

Standaardroutes worden gebruikt in de planningsalgoritmen Consolidatie en Pooling. Het poolingalgoritme maakt gebruik van routeplannen. Deeltrajecten van routeplannen maken gebruik van standaardroutes.

Een zending of lading wordt toegekend aan een standaardroute indien:

  • De tijden en adressen van de zending of lading overeenkomen met de doorlooptijd en het geografisch kader (gedefinieerd door regio's of postcodes) van de standaardroute.
  • De routedetails van de zending of lading overeenkomen met die van de standaardroute.

Als meerdere standaardroutes voldoen aan deze criteria voor een bepaalde zending of lading, selecteert het ladingopbouwmechanisme de meeste rendabele standaardroute op basis van het selectiecriterium voor de standaardroute, zoals is opgegeven in de sessie Parameters transportplanning (fmlbd0100m000). Indien u verschillende standaardroutes invoert in de transportorderregels van een transportorder, stelt het ladingopbouwmechanisme een aparte lading samen voor elke standaardroute.

Standaardroutes zijn niet verplicht, maar als u standaardroutes definieert en de planningsmethode "Consolidatie" gebruikt, kunt u ladingen en zendingen aanmaken. Dit wordt weergegeven in het voorbeeld in Planningsmethoden.

Vervoerder selecteren per standaardroute

Als er in LN een groot aantal vervoerders beschikbaar is voor het transport voor standaardroutes, kan het selecteren van een vervoerder voor een standaardroute tijdens de ladingopbouw relatief veel tijd in beslag nemen.

U kunt het aantal beschikbare vervoerders beperken en zo het planningsproces versnellen door voor elke standaardroute de beschikbare vervoerders op te geven in de sessie Vervoerder, Transp.m.groep, Transp.m.comb. per stand.route (fmlbd0153m000). Deze sessie is beschikbaar als het selectievakje Verv./transp.m.grp/transp.m.comb. per stand.route in de sessie Parameters transportplanning (fmlbd0100m000) is ingeschakeld.

Als een of meer vervoerders, transportmiddelgroepen of transportmiddelcombinaties zijn opgegeven in de sessie Vervoerder, Transp.m.groep, Transp.m.comb. per stand.route (fmlbd0153m000), zijn in de sessie Standaardroutes (fmlbd0150m000) de volgende velden leeg en niet beschikbaar:

  • Vervoerder/LDV
  • Transportmiddelgroep
  • Transportmiddelcombinatie