Groepsplanning

Het doel van groepsplanning is een servicemedewerker toewijzen aan een serviceorder of een serviceafdeling toewijzen aan een werkorder/geplande activiteit. De groepsplanning bereidt groepen voor. Groepen kunnen worden beschouwd als containers met werk, die aan een resource kunnen worden toegewezen.

  • Gegevens voor groepsplanning instellen

  • Op route gebaseerd planningsproces

    Groepsplanning kan worden gebruikt voor op tijd of route gebaseerde planning. Als een route wordt gepland voor de activiteiten in de groepsplanning, worden de reisafstanden en -tijden voor de activiteiten berekend. De route kan van invloed zijn op de volgorde waarin de activiteiten worden uitgevoerd. Na het plannen van een route worden de gegevens van de routeplanning van de groepsplanning gekopieerd naar de originele serviceorderactiviteit wanneer de groepsplanning wordt vrijgegeven.

  • Toewijzing resource voor groepsplanning

    De laatste stap in het proces van de groepsplanning is het toewijzen van resources aan geplande groepen en activiteitensets. Resources kunnen servicemedewerkers of serviceafdelingen zijn. Het toewijzen van resources kan handmatig, semi-automatisch (waarbij LN de resource voorstelt en de gebruiker de resource handmatig selecteert) of automatisch worden uitgevoerd. De toewijzing kan gebaseerd zijn op kennisgebieden en/of planningskenmerken.

  • Werklast afvlakken (planning)

    Bij de groepsplanning wordt afvlakking van de werklast gebruikt om het aantal groepen te definiëren dat moet worden gegenereerd voor een combinatie van parallel geplande planningsattributen. Bij de afvlakken van de werklast worden voor één combinatie van deze attributen meerdere groepen aangemaakt. Voor op de planning gebaseerde afvlakking van de werklast worden de geplande start- en eindtijden van de activiteiten gebruikt om de activiteiten te verdelen over de groepen in een groepenset.

  • Omgaan met speling

    Het goed om kunnen gaan met speling is onderdeel van het proces voor werklastafvlakking. Speling kan ontstaan nadat een activiteit is toegevoegd aan een groep. Als de selectievakjes Rekening houden met vroegste starttijd in de sessie Parameters serviceplanning (tsspc0100m000) zijn ingeschakeld voor serviceorders, werkorders en geplande activiteiten, kan een activiteit niet worden gestart vóór de vroegste starttijd. Dat betekent dat speling kan ontstaan nadat de activiteit is toegevoegd aan een groep.

  • Werklast afvlakken en de planning wijzigen

    De afvlakking van de werklast kan worden uitgevoerd bij het aanmaken van een nieuwe planning. De afvlakking wordt uitgevoerd direct nadat de activiteiten zijn geladen. Met of zonder afvlakking van de werklast wordt op basis van de parallelle planningsattributen gedefinieerd welke groepen worden aangemaakt bij het aanmaken van een nieuwe planning. Zonder afvlakking van de werklast wordt er echter maar één groep aangemaakt voor elke unieke combinatie van parallelle attribuutwaarden. Met afvlakking van de werklast worden een groepenset en een groep aangemaakt voor elke unieke combinatie van parallelle attribuutwaarden.

  • Tijdgebaseerde afvlakking en planning van de werklast

    Voor de op tijd gebaseerde afvlakking van de werklast worden de geplande start- en eindtijden van de activiteiten gebruikt om de activiteiten te verdelen over de groepen binnen een verzameling groepen.

  • Routegebaseerde afvlakking en planning van de werklast - regeneratief

    Wanneer de afvlakking van de werklast op geografische basis wordt uitgevoerd, berekent het algoritme de lengte van de route voor elke groep. Het doel van het op geografische basis verdelen van het werk is de kaart eerst te verdelen in geografische 'clusters' en dan een route voor het schema uit te zetten binnen het cluster. Wanneer de volgorde van het tijdsschema wordt gerespecteerd bij de routeplanning, zijn de tijdgebaseerde en routegebaseerde planning niet van toepassing. De routeplanning gaat daarom verder in de modus 'Volgorde vasthouden'. De afstand tussen de activiteiten wordt berekend door de routine routeplanning, maar de volgorde is NIET geoptimaliseerd om de afstand te minimaliseren.

  • Afvlakking werklast herbewerken - tijdgebaseerd

    De functionaliteit voor het herbewerken van de afvlakking van de werklast is alleen beschikbaar wanneer één set attributen wordt geselecteerd. Bijvoorbeeld: de gebruiker selecteert één groep met een referentiepunt (Essen) en een kennisgebied (Ondersteuning). Het algoritme controleert of er niet-bevroren groepen met dezelfde kenmerken zijn. Indien die aanwezig zijn, leidt het aantal bevroren groepen tot het default aantal groepen als uitvoer. Het aantal groepen dat als invoer wordt gebruikt moet gelijk zijn aan het aantal groepen in de uitvoer. Dit is echter niet verplicht. Het aantal parallelle groepen kan worden verhoogd of verlaagd. Een deel van de groep op firm-planned worden gezet (omdat een deel van de groep al is voltooid). Het systeem vlakt de werklast af vanaf het firm-planned punt vooruit in de groep.

  • Afvlakking werklast herbewerken - routegebaseerd

    De bestaande groepen worden uitgevoerd in een specifieke regio en in die regio probeert de planner de grootst mogelijke overeenkomst te realiseren met de tijden die met de klant zijn overeengekomen. De medewerker rijdt echter al rond in een specifiek gebied en moet daar zo veel mogelijk blijven om reizen te voorkomen. Het gebied waarin de servicemedewerker aan het werk is, wordt gemarkeerd als het middelpunt van de clusterberekening. Dit punt is de gemiddelde GPS-lengtegraad en -breedtegraad van de activiteiten in de groep die als blauwe punten worden weergegeven op de kaart. In de geselecteerde gebieden worden routes berekend volgens het algoritme voor de routeplanning. Aangezien de planning al wordt uitgevoerd, wordt het genereren van een nieuwe planning niet in overweging genomen. Dit wordt aangegeven door de markeringen in de afbeelding rechts. De volgende activiteit is al bevroren, omdat de medewerker is gestart met het werk aan de activiteit.

  • Groepsplanning uitgebreid met nieuwe herkomst activiteiten

    Groepsplanning is uitgebreid met nieuwe herkomsten van activiteiten: Niet-conformiteitsrapport en Correctief actieplan.