Calculatie

De eerste fase van het project bestaat meestal uit calculaties. Calculatie is binnen het project vaak de meest kritieke fase, omdat een juiste calculatie en offerte essentieel zijn om een projectcontract binnen te halen. U kunt een calculatieproject aanmaken. Per calculatieversie kan een volledige calculatie worden gesimuleerd. Als de calculatie acceptabel is, kan er vanuit de calculatieversie een offerte worden aangemaakt.

  • Calculatie

    Tijdens het calculatieproces wordt een voorstel of offerte voorbereid. De calculatie bestaat uit de verkoopprijs en informatie over de voorgestelde scope. De calculatie omvat gegevens over de projectplanning en het contract.

  • Calculatiestructuren

    In calculaties worden calculatieversiestructuren gebruikt om de volgorde te bepalen van de calculatie of om de calculatie te classificeren. In veel gevallen kunt u gebruikmaken van meerdere calculatieversiestructuren voor het aanmaken van verschillende classificaties van de calculatiegegevens.

  • Niveaus voor calculatieregels gebruiken

    Op basis van de niveausoort van een calculatie wordt bepaald welke calculatieregels worden gebruikt voor het aggregeren van de totalen voor een bottom-up structuur. Met een calculatieniveausoort wordt het top-down bedrag bepaald voor een structuurelement.

  • Calculatie naar begroting overzetten:

    Deze optie is van toepassing als het werk begint, de offerte is geaccepteerd of bij het bestellen van orderartikelen met een lange doorlooptijd.

  • Offertes gebruiken

    Voor het aanmaken van een offerte moet u bepaalde regels van een calculatieversie selecteren. Als u documenten die betrekking hebben op een calculatie wilt opslaan, gebruikt u de standaardfunctie voor documentbeheer. Voorbeelden van deze sjablonen zijn het sjabloon van Microsoft Word, het projectplan, CAD-tekeningen, Microsoft Excel-berekeningswerkbladen en andere documenten die betrekking hebben op de calculatie.

  • Bedragen voor primaire structuurdelen aggregeren

    Bedragen voor een bereik van projecten te aggregeren. De totalen van de structuurdelen van de primaire structuur worden bijgewerkt, voordat de totalen van de primaire structuur worden geaggregeerd. Met dit proces worden de bedragen in de projectvaluta en alle eigen valuta's geaggregeerd.

  • Consistentie top-down calculatie verifiëren

    Controleer of de top-down calculatie op basis van de primaire structuur consistent is, zowel voor de opgegeven substructuur als voor de volledige structuur. De verificatie op consistentie die top-down wordt uitgevoerd, geldt alleen voor één calculatieversie.

  • Offerte aanmaken

    Selecteer welk deel van de calculatieregels binnen een offerte valt. U kunt de primaire structuur en de calculatieregels selecteren die aan de structuurelementen zijn gekoppeld of calculatieregels selecteren waarvoor geen primaire structuur aanwezig is.

  • Offertestructuur

    De offertefunctionaliteit is uitgebreid met de offerteworkbench, de mogelijkheid tot het definiëren van aanvullende informatie, activiteiten, notities en de offertestructuur.

    U kunt de offerteregels opvragen in een GBF (Graphical Browser Framework). De offerteregels worden weergegeven op basis van de gedefinieerde Primaire structuur. U kunt een gedeelte van de structuur selecteren om de gegevens te bekijken van de offerteregels die zijn gekoppeld aan de structuurelementen. Het gerelateerde bedrag, het totaal van de offerte of het totaal van het geselecteerde structuurelement, wordt ook weergegeven.

  • Offertes en contracten

    Er is een optie opgenomen waarmee u een contract of contractregel kunt aanmaken op basis van de offerte.

  • Relatiespecifieke extra informatievelden

    Extra informatievelden worden voor specifieke tabellen vastgelegd. De gebruiker kan relatiespecifieke extra informatievelden opnemen waarvan de ingevulde waarde in de sessie Offertes (tpest3100m000) als default waarde verschijnt in de sessie Contractleveringen (tppdm7100m100).

  • Vergelijking offertes

    U gebruikt de sessie Vergelijking offertes (tpest3100m100) om van twee offertes de berekende offertetotalen en de opgegeven doeloffertebedragen met elkaar te vergelijken. De vergelijking is gebaseerd op de totale verkoopbedragen, kostenbedragen en winstmarge op het totale (calculatie)niveau of het structuurniveau (bijvoorbeeld activiteitenstructuur). Deze vergelijking kan ook worden uitgevoerd op het niveau van structuurdelen, activiteiten of kostencomponenten of een andere structuur.

  • Werkelijke kosten naar calculaties kopiëren

    De optie Werkelijke kosten naar calculaties kopiëren kan worden gebruikt om de werkelijke kosten van een bestaand project naar de calculatieregels van een nieuw project te kopiëren. Dit is alleen van toepassing voor de bottom-up calculatiesoort.

  • Workbench Offertes

    U gebruikt de offerteworkbench om de ondersteuning tijdens het verkoopproces uit te breiden. De workbench wordt weergegeven op basis van de status en op basis van de vervaldatum van een offerte. In het groepsvak MargeMarge kunt u het winstpercentage en het bedrag van de offerte in een grafiek weergeven.

  • Gereedschap

    Artikelsoort is uitgebreid met de optie Gereedschap. Het artikel van de soort Gereedschap kan alleen worden gebruikt voor Calculaties en Begroting.

  • Verkopen-aan relatie

    De Verkopen-aan relatie die is ingevoerd in de calculatieversies, verschijnt als default in de calculatieregels. LN haalt de Prijsboekcode op die specifiek zijn voor de verkopen-aan relatie, indien dit voor de relatie is opgegeven in de prijsmatrices voor verkoop.

  • Traceergegevens

    De traceergegevens worden bijgewerkt als de calculatieversie/-regel wordt aangemaakt of handmatig wordt bijgewerkt. Deze gegevens worden ook bijgewerkt op basis van de bijwerkprocessen en -sessies.

  • Offerte-werkstroom

    Er is een veld Werkstroomstatus toegevoegd om de werkstroom toe te passen voor de interne goedkeuring van de offerte. Dit verbetert het offerteproces.

  • BOD-offerte

    Om er zeker van te zijn dat er waarschuwingen worden gegenereerd na het vervallen van een offerte, is de vervaldatum uitgebreid naar vervaldatum/tijd. U kunt nu ook een verkoop voor de offerte opgeven. De gegevens van LN Project kunnen vervolgens door het verkoopbureau worden gegenereerd.

  • Klant 360 – offerte

    De offerte(n) van een specifieke relatie worden nu weergegeven als onderdeel van de sessie Klant 360 (tdsmi1500m000).

  • Offerte - verzendgegevens

    Deze aan de offerte gerelateerde velden zijn aan de offerte toegevoegd en worden gebruikt bij het aanmaken van een contractregel: Leveringscondities, Punt van eigendomsoverdracht en Vervoerder.

  • Totalen per kostensoort

    Om de zichtbaarheid van totale kosten en verkopen per kostensoort te verbeteren, hebben we toegevoegd:

    • Opties in calculatieregels en offerte om de totale kostensoorten te controlen op basis van kosten en verkoopbedrag, voor een indicatie van taken en onderaanneming op basis van uren
    • Dit is ook beschikbaar op basis van het structuurelement van de primaire structuur.
  • Structuur voor calculatie bijwerken

    Deze opties zijn toegevoegd om synchronisatie te verbeteren:

    • Een reeks selecteren toestaan in de sessie Structuurelementen genereren (tpest1220m000) en toestaan dat de sessie in een job wordt gebruikt
    • Voeg de optie Genereren toe in de structuursessies om de corresponderende calculatiestructuur snel bij te werken
  • Afhandeling offertes

    Om de afhandeling van offertes te verbeteren, zijn de volgende opties geïntroduceerd:

    • De gegevens van de vorige offertes kunnen nu naar de huidige offerte worden gekopieerd. Het gaat hierbij om informatie met betrekking tot de relatie, het verkoopbureau, de kosten en de verkoopvaluta.
    • De offerte- en gunningstekst kunnen nu voor een offerte worden opgegeven.
    • Offertes en offerteregels kunnen worden goed- of afgekeurd d.m.v. een elektronische handtekening.
  • Boomstructuur weergeven

    Er is een nieuwe optie aan de structuurelementen toegevoegd om de boomstructuur (fysieke specificatie) weer te geven. Hiermee kunt u eenvoudig navigeren tussen records zonder te schakelen tussen de overzichts- en detailsessies.