Offerteaanvragen

Met de offerteaanvraagprocedure kunt u offerteaanvragen voor de inkoop van goederen versturen aan bieders. Op een offerteaanvraag kan informatie met betrekking tot artikelen, hoeveelheden en gewenste ontvangstdatums worden opgegeven. U kunt de offerteaanvraag aan een of een bereik van bieders verzenden op basis van de lijst met goedgekeurde leveranciers. Na ontvangst van de respons op offerteaanvragen kan er over de resultaten worden onderhandeld en kunnen ze worden vergeleken en geclassificeerd. Een geaccepteerde respons kan naar een inkoopcontract, inkooporder of prijsboek van een leverancier worden gekopieerd.

Offerteaanvragen kunnen worden gegenereerd op basis van geplande orders, inkoopaanvragen of inkoopcontracten. Ze kunnen ook handmatig worden opgegeven.

  • Offerteaanvraagprocedure

    De procedure voor offerteaanvragen omvat het aanmaken van de offerteaanvragen en de communicatie daarover naar de juiste relaties, alsmede het ontvangen, vergelijken en selecteren van de respons van de bieders.
  • Criteria en criteriumsets voor offerteaanvragen opgeven

    U kunt de responsregels vergelijken en classificeren op basis van objectieve criteria en subjectieve criteria die voor de RFQ-criteriumset zijn opgegeven. Er is geen criteriumset nodig als u de vergelijking en classificatie alleen uitvoert op basis van prijzen en hoeveelheden.
  • Totale scores voor criteria berekenen

    Als u een RFQ-criteriumset gebruikt, worden criteriumscores berekend bij het vergelijken van de responsregels.
  • Respons op offerteaanvragen classificeren

    Responsregels kunnen worden geclassificeerd op basis van de totale (citerium)score en de prijs van de regels. Vervolgens kunt u de beste respons selecteren voor conversie.
  • Extra processen

    Een aantal processen is niet altijd onderdeel van de offerteaanvraagprocedure, maar kan optioneel worden gebruikt, zoals het berekenen van logistieke kosten voor offerteaanvragen, het afdrukken van offerteaanvraagherinneringen, het afdrukken van brieven voor afgewezen bieders en het bekijken, afdrukken en verwijderen van offerteaanvraaghistorie.
  • Velden met additionele informatie

    U kunt velden met additionele informatie gebruiken om extra informatie met betrekking tot offerteaanvragen op te geven. Deze velden worden gedurende het proces gebruikt. Deze velden worden bijvoorbeeld gebruikt in het projectcontract, de offerteaanvraag, de inkooporder, de magazijnorder en het ontvangstproces in MagazijnbeheerMagazijnbeheer.
  • Uitbesteding bewerkingen

    Bij uitbesteding van bewerkingen, kunnen offerteaanvragen ook uitbestede service-artikelen of Inkoop- en Maak-arikelen met gekoppelde gegevens van de levering van materiaal bevatten. Deze offerteaanvragen kunnen handmatig worden opgegeven of automatisch worden gegenereerd vanuit een inkoopaanvraag met een gekoppelde routingbewerking of productieorder.
  • Uitbesteding service

    Bij uitbesteding van diensten kunnen offerteaanvragen Kosten- of Serviceartikelen of Inkoop- of Maakartikelen met gekoppelde gegevens van de levering van materiaal bevatten. Deze offerteaanvragen kunnen worden gegenereerd vanuit een inkoopaanvraag met een gekoppelde werkorder of serviceorder.
  • Termijnbetalingen leverancier

    Met termijnbetalingen leverancier kunnen klanten hun leveranciers betalen vóór of na de werkelijke ontvangst voor een inkooporder. De betalingen worden over een tijdsperiode verspreid en de bedragen moeten aan de leverancier op specifeke datums worden betaald. De factuurstroom voor het artikel van de inkooporder is gescheiden van de goederenstroom. Bij de respons op de offerteaanvraag kunt u de termijnbetalingsregels opgeven. Deze kunnen tijdens de conversie naar de inkooporderregel worden gekopieerd.
  • Prijsstadia

    U kunt een prijsstadium koppelen aan responsregels en onderhandelingsregels. Wanneer u een responsregel converteert naar een inkooporder, inkoopcontract of prijsboek, wordt het prijsstadium gekopieerd van de responsregel naar de inkooporderregel, de prijsrevisie voor het inkoopcontract, of het prijsboek. Inkooporderregels kunnen worden geblokkeerd op basis van het prijsstadium.
  • Materiaalprijsinformatie

    U kunt materiaalprijsinformatie koppelen aan responsregels. Hierdoor wordt de (documentregel)prijs op de responsregel uitgebreid met materiaalprijzen.
  • Projectpegging

    Om de kosten, vraag en leveringen voor een project vast te stellen, kunt u projectkosten voor offerteaanvraagregels peggen.