Basisgegevens Inkoop

Basisgegevens inkoop omvatten verplichte en optionele functies en kenmerken van basisgegevens. De verplichte gegevens zijn nodig om de inkoopprocedures uit te kunnen voeren. De optionele gegevens kunnen gespecificeerd worden voor gebruik in diverse inkoopprocessen.

  • Inkoopgegevens artikelen

    In Basisgegevens artikelen kunt u artikelen en artikelgegevens op een algemeen niveau opgeven. Voordat u inkoopprocedures kunt uitvoeren, moet u ook inkoopgerelateerde artikelgegevens opgeven in Inkoopgegevens artikelen.
  • Doorlooptijden voor inkoopartikelen berekenen

    U kunt diverse doorlooptijden opgeven en berekenen voor een combinatie van een ingekocht artikel en een relatie.
  • De geplande ontvangstdatum bepalen

    Als u een inkooporderregel invoert, moet u ook een geplande ontvangstdatum berekenen. De geplande ontvangstdatum wordt berekend op basis van de orderdatum, de artikeldoorlooptijd en de horizon. Afhankelijk van de horizon kan de geplande ontvangstdatum exact of globaal worden bepaald.
  • Sourcing

    Sourcing heeft te maken met de manier waarop u orders toekent aan relaties die dezelfde artikelen kunnen leveren. U kunt leveranciers een prioriteit en een sourcing-percentage geven.
  • Artikelen van producenten inkopen

    Bedrijven bestellen componenten vaak bij relaties die deze componenten niet zelf produceren. Deze tussenhandelaars bieden gelijkwaardige componenten, oftewel artikelen die voldoen aan de specificaties van het originele artikel, maar van andere producenten. U kunt de artikelfunctie 'meerdere producenten' of de artikelfunctie artikelnummer producent (ANP) gebruiken om artikelen van producenten op te geven, goed te keuren en te gebruiken.
  • Geplande levermomenten

    Als u inkoopafroepschema's gebruikt, moeten geplande leveringen worden gegenereerd voor een combinatie van artikel, kopen-van relatie, verzenden-van relatie en magazijn. Deze leveringen worden door PlanningEnterprise Planning gebruikt voor offsetting van de doorlooptijd.
  • Organisatiegegevens inkoop

    Voordat u inkoopprocedures kunt uitvoeren, moet u organisatorische inkoopgegevens definiëren, zoals inkoopordersoorten, waarin de verplichte stappen in de inkooporderprocedure worden gedefinieerd; inkoopbureaus, die u kunt gebruiken om inkoopcontracten, inkooporders en inkoopafroepschema's aan te maken; en gebruikersprofielen, met gebruikersspecifieke default gegevens.
  • Goedkeuringsregels

    U kunt inkooporders valideren op basis van goedkeuringsregels voordat de orders de status Goedgekeurd krijgen. Met deze regels kunt u voorwaarden opgeven op basis waarvan inkooporders worden goedgekeurd.
  • Flexibele verwerking inkooporders

    U kunt de verwerking van inkooporders automatiseren. Voor elke activiteit die aan een ordersoort wordt gekoppeld, kunt u de uitvoeringsmodus opgeven: automatisch of handmatig.
  • Koersbepalingen

    U kunt koersbepaling gebruiken om op te geven welke datum moet worden gebruikt voor het bepalen van de valutakoersen. Bedragen in vreemde valuta's worden op basis van de valutakoers omgerekend naar de eigen valuta.
  • Algemene inkoopgegevens

    Voordat u inkoopprocedures kunt uitvoeren, moet u algemene inkoopgegevens opgeven, zoals een bevoegdenlijst voor gebruik in de inkoopaanvraagprocedure, gegevens voor het traceren van orderwijzigingen en voor het bepalen van de reden voor de wijzigingen en extra kostensets.
  • Additionele kosten

    Kostenartikelen worden gebruikt voor het definiëren van kostenbedragen, zoals transportkosten, afhandelingskosten en administratieve kosten. Deze kosten kunnen aan een order worden toegevoegd, zodat de order exact de kosten weergeeft die in rekening worden gebracht bij een klant, of de kosten die door uw kopen-van relaties aan u worden gefactureerd. Nadat het laatste artikel is geregistreerd, kunnen additionele kosten als extra kosten(artikelen) in een order worden opgenomen. U kunt verschillende kostenartikelen met additionele kosten toewijzen aan een order door ze te combineren in een kostenset. LN kan deze kostensets automatisch toepassen op inkooporders.
  • Aanvraaggoedkeuringlijst

    U kunt een lijst van geldige bevoegden (personen of bedrijfsonderdelen) opgeven en een hiërarchie in de goedkeuringsstructuur definiëren.
  • Inkoopbudgetbewaking

    U kunt budgetbewaking gebruiken om inkoopmutaties te controleren ten opzichte van beschikbare budgetten. Voor inkoopaanvragen, orders en ontvangsten kunt u opgeven of, hoe en wanneer budgetcontroles moeten worden uitgevoerd.
  • Wijzigingsorders

    Een inkooporder van één bedrijf wordt altijd gekoppeld aan een verkooporder van een ander bedrijf, en omgekeerd. Zo kan een wijziging in een inkooporder van invloed zijn op de corresponderende verkooporder, en omgekeerd. U kunt de afhandeling van informatie over gewijzigde orders opgeven.
  • Basisgegevens inkoopafroepschema's

    Voordat u de inkoopafroepschemaprocedure kunt uitvoeren, moet u de basisgegevens voor het inkoopafroepschema opgeven, zoals de segmentset, patronen en vrijgavesoorten.
  • Productcatalogi

    U kunt een productcatalogus opgeven om artikelen te groeperen in logische productcategorieën. Catalogi kunnen hiërarchisch worden gestructureerd en op de laagste niveaus artikelen bevatten die kunnen worden verkocht of ingekocht.