Objectgegevensbeheer

Objectgegevensbeheer (ODM) biedt oplossingen voor effectief gegevensbeheer in een productontwikkelingsomgeving. Het pakket bevat uitgebreide functionaliteit voor het beheer van gegevens. LN ODM zorgt ervoor dat de productgegevens op de juiste wijze worden verwerkt en dat stringente processen worden toegepast voor het beheer van productlevenscycli. ODM biedt volledig geïntegreerde functies voor documentbeheer, wijzigingsbeheer en mappenbeheer voor gebruikers van LN. Het pakket omvat een objectbrowser en geavanceerde functionaliteit voor query's en overzichten. U kunt documenten aan LN-objecten koppelen en de daaraan gekoppelde bestanden bekijken.

U kunt Objectgegevensbeheer (ODM) gebruiken voor het beheer van de gegevens die betrekking hebben op ERP.

De belangrijkste functies en kenmerken van Gegevensbeheer staan beschreven in deze onderwerpen:

  • Documentbeheer
  • Wijzigingsbeheer
  • Mappenbeheer
  • Query
  • Systeemtabellen (instellingen)

De module Documentbeheer voorziet in algemene functionaliteit voor documentbeheer in LN . Documentbeheer zorgt ervoor dat u efficiënt en veilig gebruik kunt maken van consistente en betrouwbare documentgegevens.

Documentbeheer heeft de volgende kenmerken:

  • Gecontroleerde toegang tot documenten
  • Veilige opslag van de documentinhoud
  • Ondersteuning van levenscyclus documenten
  • Beheer van documentrevisies
  • Het weergeven en bewerken van de inhoud van bestanden van alle typen, zoals CAD-bestanden en gescande documenten
  • Beheer van de relaties tussen documenten en andere objecten in de LN-database
  • Documenten

    Documenten bevatten fysieke bestanden of hardcopy's. Hardcopy's kunnen aan een documentrevisie worden gekoppeld. Als aan een document geen hardcopy's zijn gekoppeld, is het een logische entiteit die kan worden gebruikt om andere documenten te groeperen.

  • Documentrevisies

    Met documentrevisies kunt u de status van een document in de levenscyclus traceren. Wanneer een document wordt aangemaakt, wordt default ook een documentrevisie aangemaakt. Een documentrevisie wordt geïdentificeerd aan de hand van een unieke combinatie van document-ID en documentsoort.

  • Levenscyclus van documenten

    De levenscyclus van een document, van concept tot voltooiing. De levenscyclus van een document kent verschillende fasen, zoals Nieuw, Voorgelegd, Goedgekeurd, Vrijgegeven, Weggehaald, Op Vervallen gezet en Afgekeurd.

  • Configuratietaken documentbeheer

    Voor de configuratie van het documentbeheer moet de LN-beheerder de volgende taken uitvoeren:

    • Diverse taken
    • Taken die te maken hebben met de registratie van hardcopy's
    • Taken die te maken hebben met bestandsbeheer
  • Documentsoorten

    Aan elk document wordt een documentsoort toegekend en aan elke documentsoort wordt een revisiemodus toegekend die van toepassing is op alle documenten van die documentsoort. Het masker van het document en de documentrevisie kunnen afhankelijk zijn van de documentsoort. De documentsoorten bepalen of aan de hardcopy's en bestanden die aan documentrevisies zijn gekoppeld, revisies moeten worden toegekend. Voorbeelden van documentsoorten die een bedrijf bijhoudt, zijn: veiligheidsvoorschriften, assemblagedocumenten, bekabelingsschema's, onderhoudsinstructies, tekeningen en standaarddocumenten.

  • Bestanden

    U kunt de inhoud van een document opslaan in één of meer elektronische bestanden. Als u een elektronisch bestand (van welk type dan ook) wilt registreren, kunt u het bestand koppelen aan een documentrevisie met de status Nieuw. De documentsoort van de documentrevisie bepaalt of aan de bestanden, indien van toepassing, revisies worden toegewezen. De bestanden moeten aanwezig zijn in directory's die door de LN-beheerder in LN zijn vastgelegd.

  • Bestanden in ODM importeren

    Dankzij de import van bestanden in ODM, zijn er meer mogelijkheden voor documentbeheer. Zo kunnen de bestanden van een ouder systeem worden overgezet naar ODM. U kunt al de geïmporteerde bestanden aan één ODM-document koppelen of elk van de bestanden aan een uniek ODM-document koppelen. Tevens kunt u ODM-documenten koppelen aan LN-entiteiten, zoals serviceorders, inkooporders en constructieartikelen.

  • Hardcopy's

    Een document en de inhoud van een document kunnen worden opgeslagen als hardcopy's op papier, polyester film, enzovoort. De hardcopy's worden al naar gelang de behoeften opgeslagen op een specifieke locatie. In de definitie van een hardcopy wordt de specificatie van het opslagmedium en de locatie opgenomen.

de module Wijzigingsbeheerheeft betrekking op het fundamentele concept van wijzigingen. Deze module beheert de processen waarmee productwijzigingen geïmplementeerd kunnen worden. Wijziging is een constante en kritische factor, met name in de industriële sector. In de werkelijkheid is er voor de frequente upgrades en aanpassingen van producten (vanwege kwaliteitsverbetering, kostenbesparingen, innovaties in de fabricage en kwesties die te maken hebben met tevredenheid van klanten) een nauwkeurige en betrouwbare methode nodig voor het beheer van de implementatie van wijzigingen.

  • Wijzigingsaanvraag

    Een wijzigingsaanvraag vormt de eerste stap in het wijzigingsproces. Een verzoek om een wijziging kan afkomstig zijn uit verschillende bronnen (intern of extern). Deze verzoeken worden verwerkt door de triviale verzoeken terzijde te schuiven of door vergelijkbare verzoeken te combineren. Een geautoriseerde gebruiker kan op basis van die verzoeken een wijzigingsaanvraag aanmaken.

  • Wijziging

    Met wijziging wordt verwezen naar de wijzigingskop. Alle gerelateerde wijzigingsaanvragen worden gekoppeld aan één wijziging. Als u een nieuwe wijziging aanmaakt, wordt automatisch de eerste versie van het bijbehorende wijzigingsvoorstel aangemaakt. U kunt ook een wijziging aanmaken als er geen wijzigingsaanvraag is.

  • Wijzigingsvoorstel

    Een wijzigingsvoorstel is een entiteit van een wijziging waarvan de versie wordt gecontroleerd. Wanneer een wijziging wordt aangemaakt, wordt default automatisch een nieuw wijzigingsvoorstel aangemaakt. Het voorstel kan worden goed- of afgekeurd. Als het voorstel goedgekeurd wordt, wijzigt de status van de wijziging in Goedgekeurd. Als het voorstel afgekeurd wordt, blijft de status hetzelfde (Aangemaakt). Als het voorstel afgekeurd is, kunt u een nieuw voorstel aanmaken met alle gekoppelde entiteiten.

  • Wijzigingsorder

    Elke versie van een wijzigingsvoorstel heeft een lijst van voorgestelde ingangsdatums die worden vastgelegd in wijzigingsorders. Een wijzigingsorder staat los van een wijzigingsvoorstel. Wijzigingsorders worden nl. aan een wijzigingsvoorstel gekoppeld. Een wijzigingsorder kan worden geselecteerd voor geldigheidsdatums. Om de geldigheids- en vervaldatums van meerdere wijzigingsorder te beheren kunt u een parent/child-afhankelijkheid tussen twee wijzigingsorders vastleggen. Door hiërarchische relaties tussen wijzigingsorders te definiëren maakt u een wijzigingsorderlijst (WOL) aan. Een parent-wijzigingsorder in een WOL kan children op twee niveaus hebben. U kunt de wijzigingsorders in de WOL koppelen aan het wijzigingsvoorstel.

  • Wijzigingscommissie

    De commissie, bestaande uit een voorzitter en een aantal reviewers, die een wijziging implementeert met behulp van Wijzigingsbeheer. Alleen geautoriseerde gebruikers kunnen een wijzigingscommissie aanmaken. De reviewers van de wijzigingscommissie leggen het wijzigingsvoorstel ter beoordeling voor. De reviewers brengen advies uit en de voorzitter van de commissie neemt de definitieve beslissing.

U kunt gebruikmaken van Mappenbeheer om mappen aan te maken en te onderhouden. Mappen vereenvoudigen het beheer van productgegevens. U kunt mappen gebruiken om verschillende soorten gerelateerde informatie (zoals constructieartikelen en tekeningen) te groeperen, zodat u de informatie snel en eenvoudig terug kunt vinden.

  • Aanmaken en muteren van mappen

    Een map is een entiteit die ook andere LN-objecten kan bevatten die in LN-ODM zijn gedefinieerd. Mappen zijn containers die LN-objecten bevatten voor doeleinden die te maken hebben met communicatie of groepering. Elke LN-entiteit kan in een map staan. Een map is een gegevensobject dat een groep gerelateerde objecten bevat.

  • Objecten in mappen

    Een map is een gegevensobject dat een groep gerelateerde objecten bevat. Mappenbeheer omvat de volgende activiteiten:

    • Een map aanmaken: U kunt mappen en submappen aanmaken voor verschillende onderwerpen.
    • Een map verwijderen
    • Koppel de objecten die in LN ODM zijn gedefinieerd. Gebruik de functie Mapinhoud om objecten in de map te plaatsen.
  • Mapstatus

    Wanneer u een nieuwe map aanmaakt, krijgt deze de status Nieuw/Aangemaakt en kunt u de inhoud van de map wijzigen. Als de map de status Nieuw/Aangemaakt heeft, kunt u het inhoudsprofiel gebruiken om de in LN ODM gedefinieerde objecten in de map te plaatsen. Na de eerste ontwerpfase moet u de map blokkeren. De status van de map wijzigt in Geblokkeerd en u kunt de inhoud en eigenschappen van de map niet meer wijzigen. Als u de eigenschappen of inhoud van de map wilt wijzigen, moet de map worden gedeblokkeerd, waarbij de status van de map weer wordt gewijzigd in Nieuw/Aangemaakt.

De module Query's en overzichten genereert tijdige en essentiële informatie, waarmee een organisatie een strategisch voordeel kan behalen. De overzichten helpen om de informatie op een gestructureerde manier te presenteren.

De module Query's en overzichten biedt de volgende voorzieningen:

  • Query's voor alle ODM-objecten definiëren en uitvoeren
  • Query-condities voor ODM-objecten definiëren, implementeren, traceren, opslaan en weergeven
  • De resultaten van een query opslaan en de query's opnieuw uitvoeren op de opgeslagen gegevens
  • Sessiegegevens filteren op basis van de resultaten van een basisquery of een gekoppelde query
  • Rolcombinaties instellen op basis van query's.
  • Toegang verschaffen tot overzichten die zijn gegenereerd met de modules Wijzigingsbeheer, Documentbeheer en Mappenbeheer.
  • Overzichten op basis van objecten aanmaken, weergeven of afdrukken
  • Query-resultaten weergeven in verschillende formaten

Het belangrijkste doel van query's is te voorzien in een zoekmechanisme voor objecten. Met de functionaliteit voor overzichten kunt u de resultaten van een query weergeven in de vorm van een overzicht met verschillende formaten.

De module Systeemtabellen (instellingen) voorziet in beheerdersfuncties voor LN ODM . Met de sessies van Configuratie ODM kan de ERP-beheerder tabellen met organisatiegegevens muteren en het systeem zo configureren dat het tegemoet komt aan de behoeften van de organisatie. Tevens kan worden bepaald welke functies verschillende typen gebruikers kunnen uitvoeren op verschillende typen ODM-objecten.

Een deel van de ODM-configuratiegegevens is specifiek voor de module Documentbeheer, een deel wordt gebruikt voor meerdere modules in het pakket en een deel bestaat uit LNconfiguratieobjecten voor het ERP-systeem die in de module Systeemtabellen (instellingen) zijn opgenomen omwille van de volledigheid.

De ERP-beheerder moet de volgende typen configuratiegegevens muteren:

  • Gegevens met betrekking tot taken voor documentbeheer
  • Gegevens met betrekking tot taken voor wijzigingsbeheer
  • Gegevens met betrekking tot taken voor mappenbeheer
  • Gegevens met betrekking tot query's en overzichten
  • Gegevens met betrekking tot algemene ODM-parameters en de integratie met externe applicaties
  • Gebruikersautorisaties op basis van groepen acties
  • Objectmasker voor het genereren van object-ID's
  • Geldige redenen voor het uitvoeren van acties

De ERP-beheerder is tevens verantwoordelijk voor het importeren en exporteren van systeemgegevens wanneer dat nodig is.

  • Objectbrowser

    U kunt de objectbrowser gebruiken om relaties tussen objecten in LN ODM te definiëren en te categoriseren. In de objectbrowser worden meerdere niveaus van objecten en de relaties tussen de objecten in een hiërarchische structuur weergegeven.

  • Objectkoppelingen

    Om de relaties tussen objecten aan te geven, kunt u koppelingen tussen de objecten aanmaken. U kunt objecten van hetzelfde type en objecten van verschillende typen aan elkaar koppelen. De systeemconfiguratie van LN ODM bepaalt welke typen objecten kunnen worden gekoppeld.

  • Objectmaskers

    Met objectmaskers kunt u automatisch unieke object-ID's met een consistent formaat genereren. De configuraties voor de objectmaskers worden ingesteld door de LN-beheerder en worden gebruikt om ID's in het formaat van de organisatie te genereren.

  • Definiëren van objectmaskers

    Voor elk object dat is gedefinieerd in ODM, kunt u maskercodes definiëren. Voor elk object kunt u één of meer maskercodes definiëren. Maskercodes zijn systeemgegevens die de maskerconfiguratie identificeren die moet worden gebruikt voor een objectattribuut. Als er meer dan één maskercode is gedefinieerd voor een object, bepaalt LN in elke situatie welke maskerconfiguratie van de actieve maskercode wordt gebruikt. Een uitzondering wordt gevormd door de objecten doc_rev en folder die twee maskercodes hebben. Deze twee maskercodes zijn nodig om een tijdelijke revisie en een definitieve revisie te genereren voor een documentrevisie en om een map-ID en een maprevisie te genereren voor mappen.

  • Taakgroep

    Met de functionaliteit voor taakgroepen kunt u taakgroepen en de gekoppelde taken muteren. Aan elke taakgroep kan een gebruikersrol (inclusief de aan de gebruikersrol gekoppelde objecten) worden toegewezen en voor elke taak zijn samenvattende attributen (zoals totaalaantal taken, aantal uitgevoerde taken, voorgecalculeerde kosten en totale nagecalculeerde kosten) beschikbaar.

  • Lijst van reviewers

    Voor een commissie worden reviewers gedefinieerd. Een commissie kan een wijzigingscommissie of een commissie voor documentbeheer zijn. Een commissie wordt geleid door een voorzitter en deze heeft de autorisatie om reviewers toe te voegen of te verwijderen. Eén commissie kan worden gebruikt voor Wijzigingsbeheer, voor Documentbeheer of voor beide.

  • Definiëren van hosts

    Een computer die toegankelijk is voor Documentbeheer wordt gedefinieerd als een host. Clientcomputers die worden gebruikt om de LN-sessies van Documentbeheer te starten, computers met bestandsservers en alle computers waarop de opslagserver is geïnstalleerd, worden gedefinieerd als hosts.

  • De opslagserver

    De opslagserver (vault) is een essentiële component van het bestandsbeheer in de module Documentbeheer. De opslagserver is verantwoordelijk voor de overdracht van alle bestanden naar en van de harde schijf van de pc, gemapte schijven en andere beschermde gebieden. De bestanden worden tussen verschillende gebieden verplaatst en gekopieerd.

  • Definiëren en toekennen van gebieden

    Alle directory's die toegankelijk zijn voor Documentbeheer moeten worden geregistreerd als gebieden. Dit zijn de directory's waarin gebruikers bestanden bewerken en de directory's die Documentbeheer gebruikt voor de opslag van beschermde bestanden.

  • Gebieden mappen en gebruikers toegang verlenen

    Een gemapt gebied is het werkgebied dat moet worden geladen op de clientcomputer van de gebruiker die bestanden in dat werkgebied moet openen of opslaan. Het werkgebied bevindt zich op een host op afstand. Wanneer een gemapt gebied wordt gebruikt, worden de bestanden geregistreerd en opgeslagen in het werkgebied dat is opgegeven in de definitie van het gemapte gebied. Als een gemapt gebied is gedefinieerd, wordt het pad weergegeven op de lokale host.

  • Revisiemodussen

    Welk mechanisme wordt gebruikt om revisies toe te wijzen aan een document, is afhankelijk van de revisiemodus die de LN-beheerder heeft toegewezen aan de documentsoort.

  • Objectfamilies

    Een objectfamilie bestaat uit gerelateerde objecten en wordt gebruikt om koppelingen tussen objecten te muteren. Gebruik de sessie Objectfamilies (dmsys1512m000) om een nieuwe objectfamilie te definiëren.