Assemblagebeheer

Assemblagebeheer is bestemd voor bedrijven die van complexe producten een groot aantal varianten produceren op een zgn. flow-assemblagelijn. De module kan overigens ook gebruikt worden in assemblageomgevingen waarin lage volumes op order worden geproduceerd.

  • Lijnstationvarianten en lijnstationorders

    Als de orderinhoud voor een specifiek lijnstation dezelfde is voor meerdere orders, wordt die inhoud slechts eenmaal vastgelegd. Dezelfde gegevens worden voor een lijnstationvariant opgeslagen. De assemblageorders zijn alleen gekoppeld aan lijnstationvarianten. Hiermee hoeven minder gegevens te worden opgeslagen, wat de prestaties verbetert.

  • Geclusterde lijnstationorders

    Dit is de totale materiaalbehoefte van een lijnstation voor één dag. Een CLSO bestaat uit gebruikersspecifieke buckets. Per bucket worden de materiaalbehoeften samengevoegd. In Assemblagebeheer kunnen de transacties worden uitgevoerd per lijnstation en per periode in plaats van per order. LN kan dezelfde materialen voor een bepaalde periode samenvoegen tot één materiaalregel. De cumulatieve hoeveelheid die voor de geclusterde lijnstationorder is opgeslagen. Hiermee wordt het aantal benodigde transacties gereduceerd. De transacties worden namelijk uitgevoerd voor een specifieke bucket. Geclusterde lijnstationorders worden gebruikt bij de reservering van assemblagedelen en bij backflushing om materialen voor een lijnstation (voor een dag) te combineren.

  • Assemblagekits

    Een groep assemblagedelen voor een lijnstationorder wordt een assemblagekit genoemd. Hiervan worden in LN twee soorten gebruikt: lijnstation en product. De assemblagekit van de soort Lijnstation bevatten de assemblagedelen voor een specifiek lijnstation. De assemblagekit is een ordergebaseerde verzameling van componenten die wordt bepaald tijdens de productconfiguratie en geleverd aan het productiemagazijn voor het betreffende lijnstation.

    Assemblagekits van de soort Product ondersteunen alleen de ordergestuurde/SILS-toelevering vanuit een magazijn aan een productiemagazijn via een magazijnoverboeking. Met deze soort kit kunt u een assemblagekit aan een specifieke eindtijd of een assemblagelijncombinatie toekennen.

  • Gedeeltelijk bevriezen

    Assemblageorders kunnen gedeeltelijk worden bevroren. Dit houdt in dat, afhankelijk van de positie van de assemblageorder in het proces, bepaalde delen van de assemblageorder niet meer worden vernieuwd. De bevroren assemblagedelen van de order kunnen nog handmatig worden gewijzigd.

    De overige assemblagedelen kunnen nog worden vernieuwd door een time fence aan een lijnsegment te koppelen.

  • Multi-company assemblage

    In veel bedrijven met mixed model flow-productieomgevingen wordt het assemblageproces verdeeld over meerdere bedrijven die elk hun eigen logistieke gegevens hebben. Deze bedrijven kunnen verschillende assemblagelijnen in verschillende logistieke bedrijven hebben. Een generiek subartikel wordt geassembleerd op een toevoerlijn en toegeleverd aan de hoofdlijn waarop het definitieve eindproduct wordt geassembleerd.

  • Lijnvolgordebepaling en regelsoorten in Assemblagebeheer

    Assemblageorders die in de module Assemblageplanning worden gegenereerd, kunnen op volgorde worden gezet met behulp van de volgordebepalingsmachine. Daarmee wordt een lijnmix en een lijnvolgorde gegenereerd. Tijdens de volgordebepaling wordt er rekening gehouden met lijnregels, zoals het clusteren van assemblageorders op basis van de kenmerken van artikelen of het blokkeren van assemblageorders vanwege capaciteitsregels.

  • Handmatige wijziging van het volgnummer

    U gebruikt een configuratiescherm om de gegenereerde volgorde te wijzigen. U kunt orders naar een andere positie op de productielijn verschuiven of de posities van twee orders omwisselen.

  • Voorraadcontrole

    Eventueel kan een voorraadcontrole worden uitgevoerd. Een lijst kan worden weergegeven van de assemblagedelen en orders met tekorten.

  • Werkinstructies

    Per bewerking kunnen werkinstructies worden afgedrukt. Dit wordt afgehandeld middels een procesgestuurde werkstroom. De gebruiker kan gedeeltelijk bepalen welke soort informatie met de instructies worden meegenomen.

  • Materiaallevering

    De module Assemblagebeheer maakt onderscheid tussen interne en externe toeleveringen:

    • Bij een interne toelevering worden assemblagedelen verplaatst van een hoofdmagazijn naar een lijn.
    • Externe toelevering is de fysieke levering van goederen aan de lijn door de leverancier.

    Triggers kunnen worden gebruikt om materialen van een leverancier of magazijn te onttrekken voor de gewenste bestemming. Bij bepaalde leveringsmethoden kunnen deze triggerwaarden zijn gebaseerd op productie-events.

    Per combinatie van artikel en productiemagazijn kunnen verschillende toeleveringsmethoden worden toegepast en vastgelegd.

    • Tijdsgefaseerd bestelniveau

      De levering wordt geactiveerd door een SIC-run voor het betreffende productiemagazijn. Als de tijdsgefaseerde voorraad onder een bepaald punt daalt, moet er materiaal worden aangeleverd.
    • Ordergestuurd/batch

      De levering van materiaal wordt anoniem uitgevoerd voor meerdere orders en is ook gebaseerd op triggers tijdens het assemblageproces.
    • Ordergestuurd/toelevering op lijnvolgorde

      Met deze methode kunt u artikelen als kit-onderdelen toeleveren. De levering van materiaal wordt per assemblageorder uitgevoerd op basis van triggers tijdens het productieproces, hoewel één trigger kan worden gebruikt voor het genereren van kits voor een aantal aaneengesloten orders in de assemblageplanning.
  • Materiaallevering op basis van tijdshorizon

    De levering van materiaal kan ook geactiveerd worden op basis van time fences. Een materiaallevering wordt gestart voor een lijnstationorder als die order samenvalt met een voorgedefinieerde time fence. Er zijn diverse time fences gedefinieerd voor het genereren en bijwerken van leveringsberichten.

  • Gesloten lus

    Afroepen worden in Assemblagebeheer opgeslagen in de vorm van verkoopafroepschema's en verkoopvrijgaven. Deze vrijgaven (verzendschema en op volgorde gezette verzendschema 's) zijn aan de leverancier doorgegeven via EDI. Tevens wordt er per kit, station en assemblagedeel een unieke referentie meegegeven. Deze gegevens worden op het systeem van de toeleverancier opgeslagen in verkoopafroepschema's en verkoopvrijgaven. Nadat assemblagedelen zijn verzonden, kunnen deze op referentie-ID worden ontvangen.

  • Voortgangsoverzicht per lijnsegment

    Een planner is verantwoordelijk voor een segment en kan aan een specifiek segment worden gekoppeld. Alle gegevens die betrekking hebben op assemblageorders zijn zichtbaar per segmentplanner.

    Het status/voortgangsoverzicht per segment toont de orders voor het segment op volgorde van assemblagelijn, waarbij het mogelijk is om de orders in verschillende modi weer te geven.

  • Voortgangsoverzicht per buffer

    Een bewakingsvenster is beschikbaar waarin de geplande orders per buffer worden weergegeven. Met de wisselfunctie kunt u verschillende overzichten selecteren.

  • Voortgangsoverzicht per lijnstation

    Naast een voortgangsoverzicht per buffer, is het ook mogelijk de voortgang per lijnstation te bewaken. Dit kan worden gebruikt voor het rapporteren van lijnstations die werk voor een order bevatten.

  • Definitie procestrigger

    In mixed model flow-productieomgevingen zijn veel activiteiten gebaseerd op de voortgangsgegevens van de afzonderlijke orders. Als er op een bepaald lijnstation een door de gebruiker geselecteerde event voor een order optreedt, wordt een andere activiteit gestart. Op het systeem wordt een proces automatisch gestart en uitgevoerd met behulp van triggers die geactiveerd worden door een event.

  • Verwerking gebackflushte uren

    De berekening van de man- en machine-uren die moeten worden gebackflushed, is verschillend bij lage en hoge volumes. Bij de productie van hoge volumes is backflushing gebaseerd op de snelheid die voor een lijn is opgegeven en het aantal medewerkers. Bij lage volumes is backflushing gebaseerd op de duur van elke bewerking en het aantal medewerkers dat per bewerking is vereist.

  • Lijntoeslagen

    Tijdens het assemblageproces kunnen lijntoeslagen worden geboekt. Toeslagen die op een assemblagelijn worden geboekt zijn:

    • Assemblagelijn voor lijnstation op basis van mutatieverwerking
    • Assemblagelijn en generiek artikel voor de verwerking van op orders gebaseerde mutaties
  • OHW-overboeking

    OHW-overboekingen tussen lijnen worden ondersteund en de volgende stappen zijn aanwezig:

    • Genereren van een magazijnorderregel voor een OHW-overboeking
    • Afgifte van het OHW vanuit het laatste lijnstation van de lijn
    • Ontvangst van OHW voor het eerste lijnstation of de volgende lijn
  • Workbench coördinator assemblagelijn

    De Workbench coördinatior assemblagelijn wordt door de coördinator assemblagelijn gebruikt om de verschillende taken uit te voeren die vaak een just-in-time oplossing voor de problemen vereisen. Met de workbench kan de coördinator ook dagelijkse taken van een locatie uitvoeren. Het doel van deze workbench is om u inzicht te geven in het volgende:

    • Assemblageorders in het assemblageproces
    • Te late leveringen
    • Tekorten aan componenten