Statistieken

Met de module Statistieken kunt u inzicht verkrijgen in de intake, omzet en annulering van orders en afroepschema's. Met de module Statistieken beheert u de activiteiten die nodig zijn om het gewenste formaat en de gewenste layout te definiëren voor het omzetten van historische gegevens of werkelijke gegevens in statistische informatie. U kunt zelf statistische verslagen en weergaven definiëren voor deze informatie en dat kan de gegevensanalyse vergemakkelijken.

U kunt de module Statistieken ook gebruiken om begrotingen in te voeren. De begrotingen worden gebruikt voor het vergelijken van de werkelijke verkoop-/inkoopstatistieken met de voorgecalculeerde verkopen of inkopen.

Als u statistieken wilt gebruiken in een bedrijf, gaat u als volgt te werk:

  1. Basisgegevens voor Statistiek opgeven

    Schakel de volgende selectievakjes in:

    1. Inkoop-/Verkoopstatistiek (STA) in de sessie Geïmplementeerde software-componenten (tccom0100s000).
    2. Statistiek muteren in de sessie Gebruikersprofielen (tdpur0143m000) van Inkoop.
    3. Statistiek muteren in de sessie Gebruikersprofielen (verkoop) (tdsls0139m000) van Verkoop.

    Als er geen gebruikersprofiel (verkoop) of gebruikersprofielen (inkoop) zijn opgegeven, is een gebruiker geautoriseerd om de statistieken te muteren.

  2. Statistiekniveaus opgeven

    Wanneer de statistieken worden bijgewerkt, wordt de historie van verkopen, inkopen en provisies/bonussen ingelezen en verdicht tot statistische gegevens. Het niveau van verdichting is afhankelijk van de statistiekniveaus die zijn geselecteerd in de sessie Parameters statistiek (tdsta0100m000).

    Voordat u de statistiekniveaus kunt selecteren in de parametersessie, moet u de niveaus opgeven in de sessie Statistiekniveau (tdsta0601m000). In deze sessie moet u de niveaus opgeven waarop u statistieken wilt aanmaken/bijwerken voor de niveausoorten InkoopWerkelijke inkoopVerkoop en Werkelijke verkoop. In de sessie Attributen statistiekniveau (tdsta0102m000) kunt u de niveauattributen (velden) opgeven die moeten worden opgenomen in de statistische verslagen en overzichten voor de niveausoorten.

    De niveaus Verkoop en Inkoop bepalen welke attributen worden gebruikt voor het verdichten van de historische gegevens. Deze statistiekniveaus bepalen dus ook welke sorteerkenmerken u kunt selecteren voor de sorteercode (zie stap 4). Als een sorteercode bijvoorbeeld is opgegeven voor zowel Verkoop als Inkoop, kunt u verkoopattributen en inkoopattributen selecteren, zoals verkopen-aan relatie (Verkoop) en kopen-van relatie (Inkoop). U kunt het veld voor verkopen en het veld voor inkopen echter alleen selecteren als een sorteerkenmerk als die velden aanwezig zijn op, respectievelijk, de niveaus Verkoop en Inkoop.

    De niveaus Werkelijke verkoop en Werkelijke inkoop bepalen welke historievelden worden overschreven door werkelijke gegevens als het selectievakje Werkelijke gegevens ingeschakeld is wanneer u de statistieken bijwerkt (zie stap 7). In dat geval worden de attributen (velden) die zijn gekoppeld aan deze niveaus niet opgehaald uit de historiegegevens, maar uit de werkelijke gegevens voor het artikel of de relatie.

    Als een attribuut niet aan een niveau is gekoppeld, kunnen de statistieken niet worden gemuteerd of bijgewerkt voor dat attribuut. Gegevens met betrekking tot dat attribuut worden uitgesloten van weergaven en verslagen.

  3. Parameters voor Statistiek opgeven

    Wanneer de statistiekniveaus zijn opgegeven, kunt u de niveaus aan een relevante parameter koppelen, zoals Niveau verkoopintake, Niveau inkoopomzet en Huidig niveau verkoop in de sessie Parameters statistiek (tdsta0100m000). U moet ook de datums opgeven op basis waarvan de statistieken voor de niveaus worden bijgewerkt.

    In de sessie Parameters statistiek (tdsta0100m000) kunt u ook het volgende opgeven:

    • De manier waarop gegevens van parent-relaties worden bijgewerkt wanneer statistische gegevens worden bijgewerkt.
    • Hoe het brutowinstpercentage wordt berekend en weergegeven in statistieken.
    • De verschillende perioden van een jaar, inclusief het periodenummer, de startdatum en de einddatum die worden gebruikt in statistieken.
    • Of gedetailleerde kortingsspecificaties moeten worden vastgelegd voor inkoopkortingen, verkoopkortingen, bonussen en provisies.
    • Standaard artikelcodes voor het opslaan en ophalen van statistische gegevens.
  4. Sorteercodes voor statistieken opgeven en activeren

    In de sessie Sorteercodes statistiek (tdsta1600m000) geeft u de sorteercodes op die worden gebruikt om een bepaald verslag of overzicht samen te stellen. U moet aangeven welke soort statistische informatie (intake, omzet, annulering) moet worden bijgehouden voor de sorteercode en aangeven of begrotingen zijn toegestaan voor de sorteercode.

    Vanuit deze sessie kunt u de sessie Sorteervolgorden statistiek (tdsta1101m000) muteren. In deze sessie kunt u de sorteerkenmerken (velden) selecteren die worden gebruikt om gegevens in statistische verslagen en overzichten te sorteren.

    Met sorteerkenmerken kunt u het volgende doen:

    • Specifieke volgorden identificeren voor een selectie van de niveauattributen, zoals opgegeven in de sessie Statistiekniveau (tdsta0601m000) en geselecteerd in de sessie Parameters statistiek (tdsta0100m000).
    • De niveauattributen, die kunnen worden beschouwd als een voorselectie uit de database, verfijnen voor elk afzonderlijk statistisch overzicht dat u gaat samenstellen.

    Nadat u een sorteercode hebt opgegeven, moet u deze activeren om de sorteercode te kunnen gebruiken voor een verslag of overzicht. U kunt een sorteercode direct activeren in de sessie Sorteercodes statistiek (tdsta1600m000) of in de sessie Sorteercodes (de)activeren (tdsta1200m000).

    Als de sorteercode is ingesteld voor een begroting, hoeft de code niet actief te zijn om te kunnen worden gebruikt voor een verslag of overzicht. Bovendien worden de begrotingsgegevens voor een sorteercode niet verwijderd wanneer u een dergelijke sorteercode deactiveert.

  5. Begrotingen opgeven

    Optioneel kan een bedrijf begrotingen aanmaken om die te vergelijken met de werkelijke resultaten of om ze te gebruiken als basis voor de planning in Planning.

    U kunt de sessie Begrotingen (tdsta2603m000) gebruiken om begrotingen in te voeren, te muteren en te verwijderen voor een actieve sorteercode, een actief jaar en een actieve periode. Dit is echter geen verplichte stap in de procedure.

    Voordat u een nieuwe begroting aanmaakt, moet u eerst een sorteercode selecteren. Daarmee beperkt u de gegevens die u in de begroting kunt gebruiken. U kunt de sorteerkenmerken gebruiken die worden weergegeven in de sessie Sorteercodes statistiek (tdsta1600m000).

    Vanuit deze sessie kunt u het volgende doen:

    • De sessie Absolute cijfers (tdsta2100m000) muteren. In die sessie kunt u de details voor de begroting aanmaken of weergeven in absolute cijfers.
    • De sessie Begrotingspercentages (tdsta2104m000) muteren. In die sessie kunt u de details voor de begroting aanmaken of weergeven in de vorm van percentages.

    Als het selectievakje Gedetailleerde kortingsspecificatie in de sessie Parameters statistiek (tdsta0100m000) ingeschakeld is, kunt u vanuit de sessie Absolute cijfers (tdsta2100m000) of de sessie Begrotingspercentages (tdsta2104m000) de sessie Begrotingsgegevens per kortingssoort sorteren (tdsta2105m000) starten. In die sessie kunt u gedetailleerde kortingsspecificaties opgeven voor verkoop- en inkoopkortingen, bonussen of provisies.

  6. Een layout opgeven voor statistieken

    Voordat u statistische gegevens kunt afdrukken of weergeven, moet u een sorteercode koppelen aan een layoutcode en moet u de layout voor de gegevensvelden opgeven in de sessie Statistieklayout (tdsta1610m000).

    Vanuit deze sessie kunt u het volgende doen:

    • De sessie Kolommen statistieklayout (tdsta1114m000) muteren. In die sessie kunt u de kolominhoud invoeren en opvragen. De kolominhoud bepaalt exact welke details worden opgenomen in het verslag. Als er geen kolominhoud is gedefinieerd voor de layoutcode, kunt u de statistische resultaten niet afdrukken of weergeven.
    • De sessie Inhoud statistieklayout (tdsta1111m000) muteren. In deze sessie kunt u opgeven wat voor soort verslag u wilt afdrukken: verschillende soorten statistieken op één regel of een vaste soort statistieken voor elke regel.
    • De sessie Selectie statistieklayout (tdsta1112m000) muteren. In die sessie kunt u de gegevens selecteren die worden gebruikt en meegenomen in de berekeningen voor het verslag.
    • De sessie Statistieklayout afdrukken/pagina (tdsta1113m000) muteren. In die sessie kunt u de gegevens selecteren die op het verslag moeten worden afgedrukt.
  7. Statistiek bijwerken

    Gebruik de sessie Statistiek bijwerken (tdsta2250m000) om de statistiekbestanden aan te maken of bij te werken op basis van de historie of de werkelijke gegevens.

    Als u kiest voor volledig bijwerken, worden alle statistieken volledig bijgewerkt. Met uitzondering van de begrotingsgegevens worden alle huidige statistische gegevens gewist en worden nieuwe statistieken aangemaakt op basis van de huidige (historie)gegevens. U kunt de statistieken ook bijwerken op basis van nieuwe (historie)gegevens die nog niet eerder zijn meegenomen bij het bijwerken van de statistieken.

  8. Statistieken weergeven/afdrukken

    Gebruik de sessie Gegevens op layout sorteren (tdsta1615m000) om de statistische resultaten weer te geven voor een combinatie van layoutcode en sorteercode.

    Vanuit deze sessie kunt u het volgende doen:

    • De gegevens opvragen voor de sorteerkenmerken (velden) die zijn gekoppeld aan een combinatie van layoutcode en sorteercode in de sessie Attribuutgegevens sorteren (tdsta1501m000).
    • In de sessie Cijfers per layout/sorteercode (tdsta2500m000) de statistische resultaten in absolute cijfers opvragen voor een combinatie van layoutcode en sorteercode. Welke cijfers worden weergegeven, is afhankelijk van de soort statistiek.
    • In de sessie Cijfers per layout/sorteercode (tdsta2500m000) de statistische resultaten in absolute cijfers opvragen voor een combinatie van layoutcode en sorteercode. Het gaat hier om de resultaten voor de kolommen die u hebt ingevoerd op het tabblad Kolommen van de sessie Statistieklayout (tdsta1610m000).
    • De statistische resultaten in grafische vorm weergeven.
  9. Statistieken afdrukken

    Met de sessie Statistiek afdrukken (tdsta2400m000) kunt u de statistische resultaten afdrukken.

    Vanuit deze sessie kunt u het volgende doen:

    • De gegevens die worden gebruikt en meegenomen in de berekeningen voor het verslag, opvragen en muteren in de sessie Selectie statistieklayout (tdsta1112m000).
    • De gegevens die worden afgedrukt op het verslag, opvragen en muteren in de sessie Statistieklayout afdrukken/pagina (tdsta1113m000).
  10. Statistiek archiveren en verwijderen

    U kunt de sessie Statistiek archiveren/verwijderen (tdsta2250m100) gebruiken om de statistieken over te zetten naar een archiefbestand en/of de statistieken te verwijderen.

    U kunt de gearchiveerde statistieken en begrotingen opvragen met het bedrijfsnummer dat is opgegeven op het veld Archiefbedrijf van de sessie Parameters statistiek (tdsta0100m000).

NB

Als u het Enterprise Modeler Content Pack met LN, gebruikt, kunt u statistieke instellen met de wizards MPU5000 (inkoopstatistieken) en MSL5000 (Verkoopstatistieken). U kunt deze voorgedefinieerde wizard uitvoeren vanuit de sessie Wizards per projectmodel (tgwzr4502m000) nadat u het bedrijfsfunctiemodel voor uw bedrijf hebt opgegeven. Zie bedrijfsfunctiemodel.