Regels voor het definiëren van planeenheden

De volgende regels zijn van toepassing op het definiëren van planeenheden:

  • Planartikelen in een planeenheid mogen niet aan elkaar zijn gerelateerd via de lijst van kritische materialen. Relaties via de stuklijst zijn toegestaan.
  • Er mogen geen lussen voorkomen in de goederenstroom tussen de planeenheden.

Als deze regels niet in acht worden genomen, kan LN geen goede planningsvolgorde bepalen voor de planeenheden.

U kunt onjuiste situaties opsporen met de sessie Fasenummers berekenen (cprpd6200m000).

Elke situatie wordt toegelicht met een voorbeeld.

Voorbeeld 1: Planartikelen die zijn gerelateerd via de lijst van kritische materialen

Artikel B is een kritische component tijdens de productie van artikel A. Dit betekent dat de twee artikelen A en B betrekking hebben op een lijst van kritische materialen:

A Hoofdartikel
B Component

Artikel A en artikel B behoren tot planeenheid PU1. Dit betekent dat beide artikelen worden geproduceerd in planeenheid PU1. Dit veroorzaakt een lus in de goederenstroom via PU1.

De artikelen A en B moeten tegelijk worden gepland, omdat hiervoor dezelfde resources worden gebruikt. De artikelen behoren dus tot dezelfde planeenheid. Dit is echter niet mogelijk. B kan immers pas worden gepland nadat A is gepland, omdat B een component is van A.

Voorbeeld 2: Lus in goederenstroom tussen planeenheden

Stel dat de twee artikelen A en B niet aan elkaar gerelateerd zijn via de stuklijst. Artikel A behoort tot planeenheid PU1 en artikel B behoort tot planeenheid PU2. Artikel A is een component voor de productie van een artikel van planeenheid PU2. Artikel B is een component voor de productie van een artikel van planeenheid PU1. Dit resulteert in de volgende goederenstroom:

Het is dan mogelijk de volgorde te bepalen waarin PU1 en PU2 moeten worden gepland. PU1 kan niet worden gepland vóór PU2, omdat een artikel van PU2 wordt gebruikt voor PU1. Omgekeer geldt dit ook voor PE2.