Inkoopafroepschema's en Enterprise Planning

In LN worden JIT-artikelen ingekocht door middel van inkoopafroepschema's. In dit onderwerp wordt beschreven hoe de inkoopplanning van deze artikelen in Planning verloopt.

Tijdens een ordersimulatie in Planning worden inkoopvolumes gepland als geplande inkooporders.

LN kan echter ook inkooporders overzetten naar een inkoopafroepschema in de Inkoopbeheer-module van Inkoop.

LN doet dit indien:

  • De ordersimulatie wordt uitgevoerd voor het actuele scenario.
  • U heeft voor het planartikel het selectievakje Inkoopafroepschema in gebruik in de sessie Artikelen - inkoop (tdipu0101m000) ingeschakeld.

Wanneer u de sessie Orderplanning genereren (cprrp1210m000) uitvoert, bepaalt LN of er een tekort is voor een bepaald artikel in de gesimuleerde tijdsperiode. Tevens wordt rekening gehouden met de vraag, de vaste levering en de precieze tijdstippen waarop de tekorten zich voordoen. Indien een tekort optreedt, genereert LN een levering.

Als LN gebruikmaakt van een inkoopafroepschema om de levering van een artikel te plannen, genereert LN geen geplande inkooporders, maar slaat een inkoopvolume in een intern geheugen op. Als alle benodigde inkoopvolumes voor het artikel door LN zijn gegenereerd, groepeert LN de inkoopvolumes tussen twee leveringstijdstippen van een inkoopafroepschemaregel en bepaalt de seriegrootte van de inkoopvolumes volgens de geldende regels voor de seriegroottebepaling.

Algemene beperkingen

Tijdens een ordergestuurde planning, controleert LN of er tekorten zijn voor de artikelen van het inkoopafroepschema. Als dat het geval is, zal LN de levering van deze artikelen vastleggen met behulp van afroepschemaregels waarvan de leveringstijdstippen zijn gegenereerd met de sessie Geplande leveringen genereren (tdipu0225m000) voor de betreffende leverancier. Als het inkoopafroepschema is gebaseerd op zendingen, geeft LN deze geplande leveringstijdstippen weer in de sessie Geplande leveringen (gebaseerd op zending) (tdipu0125m000). Is het inkoopafroepschema gebaseerd op ontvangsten, dan toont LN de geplande leveringstijdstippen in de sessie Geplande leveringen (gebaseerd op ontvangsten) (tdipu0126m000).

Tijdens de ordergestuurde planning voert LN een herplanning uit om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. De wijze van herplannen voor artikelen van inkoopafroepschema's verschilt enigszins van de wijze van herplannen voor artikelen niet via inkoopafroepschema's worden gepland.

Voor de artikelen van inkoopafroepschema's gelden de volgende beperkingen:

  • LN schakelt voor artikelen van inkoopafroepschema's altijd het selectievakje Alleen totale orderhoeveelheid opnieuw inplannen in de sessie Planningsparameters (cprpd0100m000) uit.
  • Inkoopafroepschemaregels reageren altijd alsof het selectievakje Geplande order vóór firm-planned/werkelijke order in de sessie Planningsparameters (cprpd0100m000) is ingeschakeld.
  • LN kan de hoeveelheden van inkoopafroepschema's alleen naar bestaande leveringstijdstippen herplannen.

Horizonnen en bevroren zones

LN gebruikt een specifieke horizon en een bevroren zone om de artikelen van inkoopafroepschema's te plannen. De einddatum van de horizon van een inkoopafroepschema is de datum tot wanneer LN leveringstijdstippen in de sessie Geplande leveringen (gebaseerd op zending) (tdipu0125m000) of Geplande leveringen (gebaseerd op ontvangsten) (tdipu0126m000) weergeeft.

LN groepeert alle behoeften tussen twee leveringstijdstippen tot één inkoopafroepschema. LN groepeert inkoopvolumes die tussen het laatst gedefinieerde leveringstijdstip en de einddatum van de horizon liggen, samen tot één afroepschemaregel voor het laatste leveringstijdstip.

Na de einddatum van de horizon, waar geen voorgedefinieerde leveringstijdstippen aanwezig zijn, verwerkt LN de benodigde inkoopvolumes in het inkoopafroepschema. In dat geval, wordt de seriegrootte niet bepaald en worden de inkoopvolumes niet voor een leveringstijdstip gegroepeerd.

Als het aan het inkoopafroepschema gerelateerde contract vervalt, zet LN de benodigde inkoopvolumes om in geplande inkooporders voor een lege leverancier en genereert een boodschap om de planner daarvan op de hoogte te stellen.

Na de einddatum van de horizon, waarin geen voorgedefinieerde leveringstijdstippen aanwezig zijn, zet LN de benodigde inkoopvolumes om in geplande inkooporders voor een lege leverancier en genereert een uitzonderingsboodschap om de planner te waarschuwen.

Bij planartikelen gebruikt LN een time fence als een periode waarin LN het leveringsplan en de geplande orders niet kan wijzigen. Voor het vaste deel van de artikelen van inkoopafroepschema's maakt LN echter gebruik van een:

  • Bevriezingsperiode: de tijdsperiode waarin Planning geen inkoopafroepschemaregels kan genereren of bijwerken.
  • Bevroren zone-: de tijdsperiode die wordt berekend vanaf de huidige datum en waarin LN een ondergrens aanhoudt, wat betekent dat de hoeveelheden van de afroepschemaregels alleen groter kunnen worden. In deze periode kan Enterprise Planning nieuwe afroepschemaregels voor een nieuwe vraag aanmaken. De bestaande afroepschemaregels blijven echter gehandhaafd.
  • Bevroren zone+: de tijdsperiode die wordt berekend vanaf de huidige datum en waarin LN een bovengrens aanhoudt, wat betekent dat de hoeveelheden van de afroepschemaregels alleen kleiner kunnen worden. In deze periode kan Enterprise Planning geen nieuwe afroepschemaregels aanmaken. De hoeveelheden van de bestaande afroepschemaregels kunnen echter worden verkleind.
NB

Geef geen periode voor de ondergrens op als u wilt dat Planning niet-geleverde en redundante afroepschemaregels met een datum in het verleden automatisch verwijdert. U kunt het selectievakje Afroepschemaregels uit het verleden verwijderen daarom alleen inschakelen als het veld Bevriezingsperiode voor verlagen hoeveelheid is ingesteld op nul in de sessies Artikelen - kopen-van relaties (tdipu0110m000), Inkoopcontractregel - Logistieke gegevens (tdpur3102m000) of Inkoopcontractregel - Logistieke detailregel (tdpur3102m100).

Artikelen inkoopafroepschema's en time fences

Naast de bevroren zone-, bevroren zone+ en bevriezingsperiode kunt u een time fence instellen in de sessie Artikelen - planning (cprpd1100m000) voor artikelen waarvoor het selectievakje Inkoopafroepschema in gebruik in de sessie Artikelen - inkoop (tdipu0101m000) is ingeschakeld.

Hoewel het gebruik van een time fence voor artikelen van inkoopafroepschema's complexere and minder duidelijke resultaten oplevert, wordt deze functionaliteit toch toegepast indien een planartikel afkomstig is van meerdere bronnen. Aan een artikel kunnen verschillende planningsclusters hangen. Een van die artikel kan een inkoopafroepschema hebben, terwijl de andere artikelen distributieartikelen of maakartikel zijn. Daarom kunt u een time fence invoeren voor planartikelen met een inkoopafroepschema. Echter, als u een time fence invoert, geeft LN een waarschuwing.

Voorbeeld van bevroren zone en horizon

Figuur 1.1
X Leveringstijdstip
S Afroepschemaregel
R Behoefte

In figuur 1-1 wordt de tijdspanne van het inkoopafroepschema verdeeld over vier perioden. In de figuren ziet u hoe Inkoop en Planning de bestaande situatie weergeven en hoe LN omgaat met behoeften uit Planning:

  • Periode 1 is de bevriezingsperiode. LN kan niet bij de volumes die in deze periode op de afroepschemaregels zijn vastgelegd. Planning kan geen leveringen plannen in deze periode. Om te voorkomen dat leveringen die het gevolg zijn van behoeften uit een order- of hoofdplanningsrun, in deze periode terechtkomen, genereert Planning een herplanningsmelding. Hierin wordt aangegeven dat u de levering beter naar een ander leveringstijdstip op een datum buiten periode 1 kunt verplaatsen.
  • In periode 2, de bevroren zone+, kan LN geen nieuwe afroepschemaregels toevoegen, maar alleen de hoeveelheden van de afroepschemaregels in deze periode verkleinen. Om te voorkomen dat behoeften die het resultaat zijn van een order- of hoofdplanningsrun, in dit deel van het inkoopafroepschema terechtkomen, kan Planning herplanningsmeldingen genereren.
  • In periode 3 kan het inkoopafroepschema worden gegenereerd en zijn de afroepschemaregels (leveringstijdstippen) nog niet gedefinieerd. Planning groepeert alle behoeften die tijdens een planningsrun zijn gegenereerd, tot leveringstijdstippen en stuurt deze behoeften vervolgens door naar de module Inkoopbeheer van Inkoop, waar de behoeften worden gebruikt om de bijbehorende afroepschemaregel bij te werken.
  • Uit figuur 1-1 blijkt dat er in periode 4 niet meer leveringstijdstippen beschikbaar zijn. Het gevolg is dat Planning elke datum als potentieel leveringstijdstip beschouwt en de behoeften niet meer groepeert maar rechtstreeks doorstuurt naar Inkoopbeheer.

Voorbeeld van planning en herplanning

Figure 1-2 toont de bestaande vraag naar een artikel van een inkoopafroepschema Alle tijdstippen bevinden zich in de bevroren zone-, terwijl t1 na de bevroren zone+ ligt. Tevens geldt het volgende:

Min. seriegrootte 8
Vraag op t2 5 stuks
Vraag op t3 10 stuks
Vraag op t5 5 stuks
Patroonmoment 1 op t1
Patroonmoment 2 op t4
1-2 Plannen en herplannen van inkoopafroepschema-artikelen
X Gepland leveringstijdstip
FZ+ Bevroren zone +
FZ- Bevroren zone -

LN moet aan de vraag van t2 en t3 op tijd voldoen en genereert daarom een levering van 15 stuks voor t1, het geplande leveringstijdstip dat het dichtst erbij ligt.

LN moet aan de tweede vraag van 5 stuks voor t5 voldoen middels een levering van 8 stuks (minimum seriegrootte ) op het geplande leveringstijdstip t4 (zie figuur 1-3).

1-3 Leveringsplanning voor een inkoopafroepschema-artikel
S1 afroepschemaregel 1
S2 Afroepschemaregel 2

Figuur 1-4 laat zien hoe LN reageert wanneer de vraag voor t3 wordt verhoogd met 5 stuks.

1-4 Herplanning van levering voor een inkoopafroepschema-artikel

LN voert tijdens een ordergestuurde planningsrun de volgende stappen uit als de vraag voor t3 wordt verhoogd met 5 stuks (zie figuur 1-3):

  1. De afroepschemaregels S1 en S2 worden als firm-planned beschouwd, omdat deze regels aanwezig zijn in de bevroren zone-. Hoewel de regels firm-planned zijn, kan LN nog de orderhoeveelheid verhogen, maar niet verlagen.
  2. Een herplanningsmelding genereren Bespoedigen naar %1$u001 %2$U001.. Met andere woorden, LN adviseert u de 5 stuks van afroepschemaregel 2 te herplannen tot afroepschemaregel 1.
  3. LN voegt 2 stuks toe aan afroepschemaregel 2 om aan de vraag voor t5 te voldoen.

Figuur 1-5 laat zien hoe LN reageert wanneer de vraag van t3 wordt verhoogd met 10 stuks.

1-5 Herplanning van levering voor een inkoopafroepschema-artikel

LN voert tijdens een ordergestuurde planning de volgende stappen uit als de vraag van t3 wordt verhoogd met 10 stuks (zie figuur 1-5):

  1. Hoewel de afroepschemaregels als firm-planned worden beschouwd, kan LN de orderhoeveelheid alleen nog verhogen en niet verlagen.
  2. Een herplanningsmelding genereren Bespoedigen naar %1$u001 %2$U001.. Met andere woorden, LN adviseert u de 8 stuks van afroepschemaregel 2 te herplannen tot afroepschemaregel 1.
  3. LN voegt 5 stuks toe aan afroepschemaregel 2 om aan de vraag van t5 te voldoen.