Planning met iteraties, een voorbeeld

Dit voorbeeld laat zien hoe artikelhoofdplannen worden gesimuleerd wanneer iteraties worden gebruikt om de consequenties van materiaal- en/of capaciteitsbeperkingen voor de totale planning te bepalen.

Overzicht

Een stoel bestaat uit een frame en een lederen zitting (beide zijn kritische componenten). Het frame wordt gemaakt van twee metalen pijpen (ook dit zijn kritische componenten).

De lederen zitting wordt ook gebruikt (als kritische component) voor de productie van een kruk.

In de planning worden artikelen met de volgende artikelcodes gebruikt:

  • STOEL
  • FRAME
  • METALEN PIJP
  • LEDEREN ZITTING
  • KRUK

Het frame, de metalen pijp en de lederen zitting worden als beperkingen gedefinieerd.

Beginsituatie

In dit voorbeeld is er slechts één planperiode.

Er wordt vanuit gegaan dat:

  • De geprojecteerde voorraad van de vorige planperiode voor elk artikel nul is.
  • De betreffende doorlooptijd-offsets nul zijn.
  • Het voorraadplan voor elk artikel nul is.
  • De planning van STOEL heeft een hogere prioriteit dan de planning van KRUK (zie ook Werklastbeheersing, berekening van planningsprioriteiten.

Bij een vorige simulatie (of een eerste planningsrun tegen oneindige capaciteit) zijn voor STOEL, FRAME, METALEN PIJP en LEDEREN ZITTING de volgende hoofdplangegevens gegenereerd:

A Vraag (prognose)
B Productieplan
C Geprojecteerde voorraad
D afhankelijke vraag

Opmerking De afhankelijke vraag van LEDEREN ZITTING omvat ook de vraag die afkomstig is van het productieplan van KRUK (50).

Simulatie van hoofdplannen

Stel dat de werkelijke vraag naar STOEL 60 blijkt te zijn en dus groter is dan de vraagprognose. Bovendien is de resource waar METALEN PIJP wordt geproduceerd, overbezet, zodat slechts 80 pijpen kunnen worden gemaakt.

Tijdens de simulatie van het hoofdplan wordt er rekening gehouden met materiaal- en capaciteitsbeperkingen en wordt er slechts één iteratie toegepast.

Eerst wordt een normale planning (op volgorde van toenemend fasenummer: eerst het eindproduct, dan de component) uitgevoerd.

Vervolgens wordt een iteratie uitgevoerd die bestaat uit:

  • Een planning in omgekeerde volgorde (in volgorde van afnemend fasenummer: eerst de component, dan het eindproduct).
  • Een normale planning (op volgorde van toenemend fasenummer: eerst het eindproduct, dan de component).

De volgende tabel toont de resultaten van de simulatie voor STOEL, FRAME en METALEN PIJP. De eerste kolom bevat de oude hoofdplanwaarden en de tweede kolom de resultaten van de eerste (normale) planning, d.w.z. vóór de iteratie; de derde kolom geeft de resultaten weer van de (eerste) iteratie.

  Oud Nieuw
    Vóór iteratie Na iteratie
STOEL      
Vraag (prognose) 50 50 50
Vraag (werkelijk) 0 60 60
Productieplan 50 60 40
Geprojecteerde voorraad 0 0 -20
FRAME      
afhankelijke vraag 50 60 40
Productieplan 50 60 40
Geprojecteerde voorraad 0 0 0
METALEN PIJP      
afhankelijke vraag 100 120 80
Productieplan 100 80 80
Geprojecteerde voorraad 0 -40 0

Opmerkingen:

  • Als het aantal iteraties groter is dan nul, worden materiaalbeperkingen tijdens de eerste planning (vóór de eerste iteratie) genegeerd. Materiaalbeperkingen worden alleen tijdens de iteratie(s) meegenomen.
  • Tijdens de nieuwe simulatie wordt de werkelijke vraag naar STOEL gebruikt in plaats van de vraagprognose (omdat de werkelijke vraag groter is).
  • Tijdens het eerste deel van de iteratie (omgekeerd: van component naar eindproduct) wordt de beperking van de beschikbaarheid van METALENPIJP overgezet naar FRAME en naar STOEL.
  • Tijdens het tweede deel van de iteratie (normale volgorde: van eindproduct naar component) wordt de reductie van het productieplan voor STOEL overgezet als een gereduceerde afhankelijke vraag naar de bijbehorende componenten (incl. LEDEREN ZITTING).

Als de vraag naar LEDEREN ZITTING wordt gereduceerd, is het mogelijk dat het productieplan voor KRUK (een ander artikel waarvoor LEDEREN ZITTING als component wordt gebruikt) wordt verhoogd. Bovendien kan de resourcecapaciteit die niet meer nodig is voor de productie van STOEL, worden gebruikt voor de productie van een ander artikel. In beide gevallen is er nóg een iteratie nodig om de betreffende componenten en/of capaciteit toe te kennen.

Vooral bij een groot aantal onderlinge afhankelijkheden tussen artikelen (met dezelfde componenten en/of resource(s)), kan het gebruik van meerdere iteraties nodig zijn om de planning volledig te optimaliseren. In de sessie Hoofdplanning genereren (cprmp1202m000) kunt u het maximum aantal iteraties opgeven dat voor de simulatierun wordt gebruikt.