Planning zonder iteraties, een voorbeeld

Dit voorbeeld laat zien hoe een artikelhoofdplan wordt gesimuleerd wanneer er rekening wordt gehouden met materiaal- en/of capaciteitsbeperkingen en er geen iteraties worden gebruikt.

Overzicht

Een stoel bestaat uit een metalen frame en een lederen zitting. Het frame wordt gemaakt van twee metalen pijpen.

In de planning worden artikelen met de volgende artikelcodes gebruikt:

  • STOEL
  • FRAME
  • METALEN PIJP

Het frame en de metalen pijp worden als beperkingen gedefinieerd.

Beginsituatie

In dit voorbeeld is er slechts één planperiode.

Er wordt vanuit gegaan dat:

  • De geprojecteerde voorraad van de vorige planperiode voor elk artikel nul is.
  • De betreffende doorlooptijd-offsets nul zijn.
  • Het voorraadplan voor elk artikel nul is.
  • Het veld Uitgangspunt werklastbeheersing in de sessie Parameters werklastbeheersing (cpwlc2101m000) staat op Huidig hoofdplan.

Bij een vorige simulatie zijn de volgende hoofdplangegevens gegenereerd:

STOEL
Vraag (prognose) 50
Productieplan 50
Geprojecteerde voorraad 0
FRAME
afhankelijke vraag 50
Productieplan 50
Geprojecteerde voorraad 0
METALEN PIJP
afhankelijke vraag 100
Productieplan 100
Geprojecteerde voorraad 0

Simulatie van hoofdplan

Stel dat de werkelijke vraag naar STOEL 60 blijkt te zijn en dus groter is dan de vraagprognose. Bovendien is de resource waar METALEN PIJP wordt geproduceerd, overbezet, zodat slechts 80 pijpen kunnen worden gemaakt.

Tijdens de simulatie van het hoofdplan wordt gehouden met materiaal- en capaciteitsbeperkingen, maar wordt er geen gebruikgemaakt van iteraties.

De simulatie bestaat uit een normale planning (in volgorde van toenemend fasenummer). Dit betekent: eerst het eindproduct, dan de component).

In de volgende tabel ziet u de resultaten van de simulatie. De linkerkolom geeft de bestaande hoofdplanwaarden weer en de rechterkolom de resultaten van de simulatie.

STOEL Oud Nieuw
Vraag (prognose) 50 50
Vraag (werkelijk) 0 60
Productieplan 50 50
Geprojecteerde voorraad 0 -10
FRAME Oud Nieuw
afhankelijke vraag 50 50
Productieplan 50 50
Geprojecteerde voorraad 0 0
METALEN PIJP Oud Nieuw
afhankelijke vraag 100 100
Productieplan 100 80
Geprojecteerde voorraad 0 -20

Uitleg:

  • Tijdens de nieuwe simulatie wordt de werkelijke vraag naar STOEL gebruikt in plaats van de vraagprognose (omdat de werkelijke vraag groter is).
  • Uitgaande van deze hogere vraag, moet het productieplan voor STOEL worden verhoogd van 50 naar 60. FRAME is echter een beperking in de planning van STOEL en aangezien de geprojecteerde voorraad van FRAME 0 is, wordt het productieplan van STOEL niet verhoogd.
  • Omdat het productieplan van STOEL ongewijzigd blijft, wordt de afhankelijke vraag naar FRAME ook niet verhoogd.
  • METALEN PIJP is een beperking in de planning van FRAME. Omdat de bestaande geprojecteerde voorraad voor METALEN PIJP echter nul is, wordt het productieplan voor FRAME niet kleiner gemaakt.
  • De beperkte productiecapaciteit voor METALEN PIJP speelt alleen een rol in het productieplan voor METALEN PIJP. Op de hogere niveaus (die eerder worden gepland) kan het planningsalgoritme geen rekening houden met de beperkte productie van metalen pijpen.

Het grootste voordeel van het niet toepassen van iteraties is dat het planningsproces relatief snel verloopt. Dit voorbeeld toont echter aan dat een beperkingsgestuurde planning zonder iteraties duidelijk haar beperkingen heeft. In bepaalde situaties behoeft dit geen probleem te zijn, vooral wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De structuur van de lijsten van kritische materialen is betrekkelijk eenvoudig (weinig niveaus en meestal slechts één kritische component per artikel).
  • Het huidige hoofdplan wordt gebruikt als het beginpunt voor het werklastbeheersingsalgoritme.
  • De hoofdplangegevens worden regelmatig bijgewerkt.

Met name wanneer de planningssituatie gecompliceerder is (complexe structuren van lijsten van kritische materialen, een groot aantal onderlinge afhankelijkheden tussen planartikelen), moet u gebruikmaken van iteraties om de planning volledig te optimaliseren.

Voor een uitleg over en een voorbeeld van het gebruik van iteraties, zie Plannen met iteraties.