Werklastbeheersing

Werklastbeheersing is een hoofdplanningsmethode voor het uitvoeren van een productieplanning waarbij rekening wordt gehouden met de beperkte beschikbaarheid van capaciteit en materialen. De planningsmethode is primair bedoeld om de werklast te beheersen van alle afdelingen die als een beperking worden gezien.

De basisprocedure van de planningsmethode is als volgt:

  • Eerst wordt een ideaal plan gegenereerd, waarbij ervan wordt uitgegaan dat de productieresources en materialen onbeperkt beschikbaar zijn. (Het is ook mogelijk om het huidige hoofdplan als uitgangspunt te nemen.)
  • LN voert een controle uit op de beschikbaarheid van capaciteit en componenten. Voor het aanmaken van een haalbaar plan wordt de geplande productie naar eerdere of latere perioden verschoven.

Als een gedeelte van een gepland productievolume naar een eerdere periode wordt verschoven, neemt het voorraadniveau toe, omdat het artikel wordt geproduceerd terwijl de vraag nog onbekend is. Als een gedeelte van het geplande productievolume naar een latere datum wordt verschoven, kan de geprojecteerde voorraad negatief worden. Dat betekent dus dat niet alles op tijd geproduceerd kan worden om aan de vraag te voldoen. Over het algemeen dient de planningsmethode om een plan te genereren waarin de geprojecteerde voorraad de gewenste voorraadniveaus zo dicht mogelijk benadert.

Toepassingen

De planningsmethode is generiek, omdat deze in allerlei situaties kan worden gebruikt. Er wordt echter geen rekening gehouden met volgordeafhankelijke omsteltijden.

De toepassingen voor werklastbeheersing zijn:

  • Jobshop
  • Discrete multimodel flow
  • Process flow en batchverwerking

Jobshop

De planningsmethode Werklastbeheersing is gebaseerd op de relatie tussen werklast en productiedoorlooptijd. Vooral in jobshop-omgevingen is het belangrijk om de werklast en de doorlooptijden te bewaken.

Discrete multimodel flow

De planningsmethode Werklastbeheersing maakt gebruik van vaste doorlooptijden. In multimodel flow-omgevingen zijn de productiedoorlooptijden vaak vast. Deze planningsmethode is daarom ook geschikt voor multimodel flow-productiesystemen zonder volgordeafhankelijke omsteltijden.