Werklastbeheersing, een grafisch voorbeeld

Het planningsalgoritme van de planningsmethode Werklastbeheersing wordt toegelicht aan de hand van de volgende afbeeldingen. De planningsmethode wordt uitgebreid beschreven in de online handleiding Werklastbeheersing, planningsalgoritme.

In deze afbeeldingen wordt het totale productievolume van een aantal planartikelen weergegeven.

NB

Dit voorbeeld toont het effect van capaciteitsbeperkingen. Materiaalbeperkingen worden op exact dezelfde wijze afgehandeld.

Stap 1: Genereer een plan zonder beperkingen

Indien geen rekening wordt gehouden met beperkingen, plant LN de productie van elk artikel op basis van de precieze behoeftedatum. Over het algemeen is een plan zonder beperkingen niet haalbaar vanwege capaciteits- of materiaalbeperkingen.

Plan zonder beperkingen
A Capaciteitsbeperkingen

Stap 2: Achteruit wordt gepland

In week 24, 26 en 28 is de vereiste productiecapaciteit groter dan de beschikbare capaciteit. Bij achteruit plannen wordt een gedeelte van de geplande productie naar eerdere perioden verschoven.

Vóór achteruit plannen
A Capaciteitsbeperkingen
Na achteruit plannen
A Capaciteitsbeperkingen

Stap 3: Vooruit plannen

Indien de capaciteitsbehoefte in de eerste periode van het plan te groot is, kan deze niet verder naar achteren worden verschoven.

Als gevolg daarvan kunnen de gewenste leverdata niet worden gehaald. Het teveel aan productievolume wordt naar voren verschoven om een plan te genereren dat zoveel mogelijk lijkt op het plan zonder beperkingen.

Na vooruit plannen
A Capaciteitsbeperkingen