CTP-gegevens tonen

Als u het selectievakje CTP-gegevens tonen in de sessie Beheer ATP (cprrp4800m000) inschakelt, wordt behalve het ATP-overzicht een grafische browser met de naam Overzicht capable-to-promise gegenereerd. Dit overzicht biedt gedetailleerde informatie onder elke leveringsregel met gegevens over de component- en capaciteitsbeperkingen die tijdens de CTP-controle zijn opgetreden.

Het capable-to-promise overzicht biedt dus alleen aanvullende informatie als component- of capaciteit-CTP is toegepast. Als dat niet het geval is, bevatten beide overzichten dezelfde resultaten.

Voorbeeld van het capable-to-promise overzicht:

Stel dat er 247 stuks van eindproduct JOSUEF11 benodigd zijn. Dit artikel heeft de volgende stuklijststructuur:

De componenten JOSUEF14 en JOSUEF17 zijn de enige componenten in deze productstructuur die kritisch in CTP zijn.

Voor alle overige artikelen in de stuklijst is het selectievakje Component-CTP in de sessie Artikelen - planning (cprpd1100m000) ingeschakeld.

Capaciteit wordt niet meegenomen in dit voorbeeld.

NB

Het selectievakje Component is ingeschakeld als controlesoort. Ook het selectievakje CTP-gegevens tonen is ingeschakeld. Hiermee wordt aangegeven dat behalve het ATP-overzicht ook een afzonderlijk capable-to-promise overzicht wordt gegenereerd.

Het overzicht van de controle op basis van vast magazijn bevat de volgende informatie:

Het capable-to-promise overzicht voor deze controle op basis van vast magazijn ziet er als volgt uit:

Beide overzichten laten zien dat de benodigde hoeveelheid van 247 stuks kan worden geleverd met de volgende intervallen:

  • 101 stuks op 17 december
  • 83 stuks op 21 december
  • 63 resterende stuks op 30 december

Zoals u ziet, zijn de hoofdregels van het overzicht en van de grafische browser identiek. Op dit punt eindigt echter het ATP-overzicht, terwijl het capable-to-promise overzicht de beperkende componenten of capaciteiten toont voor levering van de gehele hoeveelheid

Dit overzicht ziet er als volgt uit:

  • Het materiaal waarvoor voldoende beschikbaarheid bestaat in een tak van de productstructuur, is zwart gemarkeerd. De onderliggende tak van een dergelijke component (indien aanwezig) wordt niet langer weergegeven, omdat de informatie als irrelevant wordt geschouwd voor dit overzicht. Dit overzicht richt zich alleen op de beperkende componenten en capaciteiten.
  • Een voorbeeld in de vorige afbeelding is artikel JOSUEF15, waarvan 247 stuks kunnen worden geassembleerd op basis van de beschikbaarheid van de kritische component JOSUEF17. Daarnaast is de laatste hoofdregel voor JOSUEF11 zwart gemarkeerd, omdat er op 30 december voldoende ATP voor dit artikel aanwezig is om de resterende 63 stuks van de vraag te dekken. De beschikbaarheid van de zwarte regels zal dus geen problemen opleveren. Dit blijkt ook uit het feit dat de beschikbare hoeveelheid gelijk is aan de benodigde hoeveelheid.
  • De tak waarvoor onvoldoende beschikbaarheid bestaat, is rood gemarkeerd. In het vorige voorbeeld wordt de eerste hoofdregel van de gehele tak uitgevouwen. Omdat er onvoldoende beschikbaarheid bestaat voor JOSUEF14 en dit de laagste component van deze tak is, is de gehele tak rood gemarkeerd. Ook de tweede hoofdregel is rood gemarkeerd, maar wordt nog niet uitgevouwen.

U bepaalt de datums als volgt:

  • De CTP van eindproduct JOSUEF11 wordt elke periode gecontroleerd aan de hand van de EP-parameter Bucket component-CTP. Als de waarde van deze parameter is ingesteld op bijvoorbeeld 1 uur, wordt de CTP elk volgend uur berekend. Bij het berekenen van deze CTP wordt de benodigde datum voor elke component bepaald met behulp van de doorlooptijd-offset. Deze doorlooptijd-offset is in de vorige afbeelding zichtbaar in de tak van de eerste hoofdregel. JOSUEF14 is eerder benodigd dan JOSUEF13, enzovoort.

De beschikbare hoeveelheid wordt als volgt bepaald:

  • De hoofdregels, die betrekking hebben op de eindproducten waarvoor de CTP wordt berekend, bevatten altijd de extra hoeveelheid die beschikbaar is ten opzichte van de vorige hoofdregel.
  • De componentregels geven echter altijd cumulatieve hoeveelheden weer.
  • Met elke volgende componentregel wordt de beschikbare hoeveelheid dus vergroot ten opzichte van de vorige componentregel.

Voorbeeld

Voorbeeld: Stel dat er 300 stuks JOSUEF11 benodigd zijn:

De hoofdregels voor JOSUEF11 laten zien dat er 101 stuks beschikbaar zijn op 20 december en een extra 83 stuks op 21 december.

De componentregels voor JOSUEF14 laten zien dat er 101 stuks beschikbaar zijn op 16 december (na toegepaste doorlooptijd-offset) en 184 stuks op 17 december. De beschikbare hoeveelheid van 184 stuks is dus een gecumuleerde hoeveelheid van 101 + 83 stuks.

Deze weergavemethode voor de beschikbare hoeveelheid is misschien minder transparant, maar toont wel uitvoerig de extra hoeveelheden voor de componenten, in plaats van de gecumuleerde hoeveelheden. Vanuit de hoofdregel kunt u altijd extra hoeveelheden bekijken.