Standaard valutasysteem

Het standaard valutasysteem biedt uitgebreide ondersteuning voor multinationale organisaties die in meerdere landen werken.

Om te voldoen aan de vereisten voor financiële en fiscale verslaglegging van multinationals met dochtermaatschappijen in verschillende landen, biedt het standaard valutasysteem in LN de volgende functies:

  • Directe omrekening van mutaties in vreemde valuta's

    Mutaties in vreemde valuta's worden rechtstreeks vanuit de valuta van de mutatie omgerekend naar de lokale valuta, zonder triangulation via de referentievaluta. Default worden mutatiebedragen rechtstreeks omgerekend van de mutatievaluta naar de rapporteringsvaluta. Rapporteringsvaluta's kunnen echter ook worden omgerekend vanuit de lokale valuta.

  • Integraties en meerdere rapporteringsvaluta's

    Mutaties kunnen worden vastgelegd in één lokale valuta en tot twee rapporteringsvaluta's. Alleen de lokale valutabedragen worden vastgelegd in de integratiemutaties, vaste activa en afstemmingsgegevens. Voordat verslag wordt gedaan in een van de rapporteringsvaluta's, moeten de subgrootboeken in de eigen valuta van het bedrijf worden afgestemd. De correctie van saldi in de rapporteringsvaluta voor valutaverschillen wordt ondersteund door de sessie Koersverschillen berekenen (tfgld5201m000), die afzonderlijk kan worden uitgevoerd voor de lokale valuta en voor de rapporteringsvaluta's. Voor elk van de eigen valuta's worden de verschillen geboekt in afzonderlijke mutaties. Afstemming van integratiemutaties op het niveau van het business object is alleen mogelijk in de lokale valuta.

  • Meerdere eigen valuta's

    Een eigen valuta is de lokale valuta, of een rapporteringsvaluta die door een bedrijf wordt gebruikt voor het voorbereiden van een financieel verslag. Bedragen in een vreemde valuta worden omgerekend in bedragen in een van de eigen valuta's. Dit gebeurt met directe valutakoersen voor de lokale valuta en, afhankelijk van de instelling voor Vertaalmethode in de sessie Bedrijven (tcemm1170m000), ofwel met het bedrag in de mutatievaluta of met het bedrag in de eigen valuta voor de omrekening naar bedragen in de rapporteringsvaluta.

  • Valutarotatie

    De functionaliteit Valuta roteren is beschikbaar:

    • In Grootboekadministratie, sessies voor de grootboekhistorie en dimensiehistorie.
    • In Crediteurenadministratie en Debiteurenadministratie, sessies waarin gegevens over openstaande posten worden weergegeven.

    In deze sessies is binnen één bedrijf de voorziening Valuta roteren beschikbaar voor elke geïmplementeerde eigen valuta. In een multi-company selectie is de voorziening Valuta roteren beschikbaar voor elke gemeenschappelijke valuta, via rapporteringsvalutagroepen.

    Omdat rapporteringsvaluta's worden omgerekend volgens vooraf gedefinieerde regels en typen koersen, kunnen de valutakoersen voor de rapporteringsvaluta's niet worden gewijzigd tijdens het invoeren van mutaties.

  • Valutakoersen die worden opgehaald van internet

    Het importeren van valutakoersen van het internet is mogelijk via het veld ISO-valutacode in de sessie Valuta's (tcmcs0102m000).

    Voor het importeren van valutakoersen moet u een eigen programma schrijven. LN levert alleen de interface.

  • Berekening en boeking van valutaverschillen

    De sessie Koersverschillen berekenen (tfgld5201m000) kan afzonderlijk worden uitgevoerd voor elke eigen valuta. Bij het berekenen van valutaverschillen wordt ook rekening gehouden met het type valutakoers dat is opgegeven voor de grootboekrekening, voor de lokale en rapporteringsvaluta's afzonderlijk.

    Valutaverschilmutaties worden voor elke eigen valuta altijd afzonderlijk aangemaakt.

    De manier waarop valutaverschillen worden berekend, is afhankelijk van de instelling Vertaalmethode in de sessie Bedrijven (tcemm1170m000).

  • Tussenrekeningen

    Bij verschillende tussenrekeningen worden de oorspronkelijke boeking en de verrekeningsboeking niet in dezelfde valuta gemuteerd. Zo kunnen de inkoopontvangsten/magazijnontvangsten die worden geboekt via de rekening tussentijds transito 3, verschillende mutatievaluta's hebben. De inkoopontvangst is mogelijk in Amerikaanse dollars, terwijl de magazijnontvangst altijd wordt gemuteerd in de lokale valuta van het magazijn. In dit geval vindt een valutaomrekening plaats via de rekening die is gedefinieerd in de sessie Parameters financieel bedrijf (tfgld0503m000). LN spoort elk verschil in mutatievaluta's op binnen een koppel van debet/credit-boekingen (waarbij een van deze boekingen in de lokale valuta van het betreffende bedrijf is opgesteld), en maakt automatisch de aanvullende omrekeningsmutaties aan.

  • Rekening-courantmutaties

    Rekening-courantmutaties worden afgestemd in de mutatievaluta. Voor het berekenen van de bedragen in de lokale en rapporteringsvaluta in rekening-courantmutaties wordt alleen het mutatiebedrag gebruikt.

    Indien vereist kunnen in het standaard valutasysteem rekening-courantrekeningen worden gedefinieerd per mutatievaluta, wat betekent dat de mutatievaluta bepaalt op welke rekening-courantrekening de mutatie wordt geboekt.

  • Rekeningschema

    Voor elk financieel bedrijf kunnen de kenmerken voor het type rapporteringskoers worden gedefinieerd op grootboekrekeningniveau in de sessie Grootboekrekening-instellingen per afzonderlijke rekening (tfgld0128m000). Hier kunt u het type rapporteringskoers instellen op:

    • Type valutakoers mutatie overnemen
    • Eigen type valutakoers
    • Default voor bedrijf

    Als het koerstype is ingesteld op Eigen type valutakoers, moet een koerstype voor de specifieke rapporteringsvaluta worden ingevoerd. Als geen kenmerken zijn opgegeven voor een specifieke grootboekrekening, gebruikt LN de default van het bedrijf die is gedefinieerd in de sessie Bedrijven (tcemm1170m000).

    Belastingrekeningen van hetzelfde financiële bedrijf en dezelfde belastingherkomst (inkoop/verkoop), en verzamelrekeningen van hetzelfde financiële bedrijf en dezelfde herkomst (leverancier/klant), moeten hetzelfde type rapporteringskoers hebben. Er kunnen op die niveaus dus ook kenmerken voor het type rapporteringskoers worden gedefinieerd.

  • Gebruik van typen valutakoersen

    Voor het omrekenen van het mutatiebedrag naar de lokale valuta, gebruikt LN de koers die hoort bij het valutakoerstype dat voor de mutatie is opgegeven. Welke valutakoers wordt gebruikt voor de omrekening in de rapporteringsvaluta, is afhankelijk van het type valutakoers dat is opgegeven voor de grootboekrekening waarop de boeking plaatsvindt.

    Kasmutaties worden gewoonlijk omgerekend volgens de contante koers. Voor voorraad en onderhanden werk kunnen maandelijkse koersen worden gebruikt. Veelvoorkomende typen valutakoersen zijn dagelijkse koersen, gemiddelde koersen en maandelijkse koersen.

    Bij het berekenen van valutaverschillen kan een koers worden opgehaald op basis van het valutakoerstype van de grootboekrekening.

  • Meerdere rapporteringsvaluta's in Crediteurenadministratie en Debiteurenadministratie

    De openstaande posten in de modules Crediteurenadministratie en Debiteurenadministratie worden vastgelegd in de lokale valuta en rapporteringsvaluta's van het bedrijf.

    In het standaard valutasysteem worden lokale valutabedragen omgerekend met het valutakoerstype zoals aangegeven voor de mutatie. Rapporteringsvalutabedragen worden berekend met het valutakoerstype zoals aangegeven voor de verzamelgrootboekrekening. Binnen een financieel bedrijf moet voor alle verzamelgrootboekrekeningen in een groep relaties hetzelfde valutakoerstype zijn ingesteld voor de rapporteringsvaluta's.

  • Meerdere rapporteringsvaluta's in belastinganalyse en belastingrapportage

    Aangezien dezelfde valuta meermaals als eigen valuta kan worden gebruikt, kunt u kiezen welke eigen valuta moet worden gebruikt voor belastinganalyses en welke voor belastingaangiften. Dit vergemakkelijkt de wettelijk verplichte verslaglegging met specifieke belastingpercentages. In de belastingaangiftekop kunt u de eigen valuta selecteren die in de belastingaangifte moet worden gebruikt.

    LN berekent bedragen in de rapporteringsvaluta met het valutakoerstype dat is opgegeven voor de belastinggrootboekrekening. Binnen een financieel bedrijf moet voor alle belastinggrootboekrekeningen voor inkoop hetzelfde valutakoerstype zijn ingesteld voor de rapporteringsvaluta's. Hetzelfde geldt voor de grootboekrekeningen voor de omzetbelasting.

  • Valutaverschillen afboeken van de verzamelrekeningen voor debiteuren/crediteuren

    LN berekent verschillen veroorzaakt door de omrekening naar de rapporteringsvaluta met het valutakoerstype dat is opgegeven voor de verzamelgrootboekrekening voor elke eigen valuta. Voor elk van de eigen valuta's (lokale valuta en rapporteringsvaluta), wordt het valutaverschil geboekt met een afzonderlijke financiële mutatie.

  • Referentievaluta

    In het standaard valutasysteem kan de referentievaluta:

    • Onafhankelijk van de lokale en rapporteringsvaluta's worden gedefinieerd.
    • Dit kan een van eigen valuta's zijn, maar is dat niet per se.
    • Kan worden gebruikt om bedragen uit te drukken voor meerdere bedrijven, bijvoorbeeld prijzen van partijen in Magazijnbeheer.
  • Verslagen

    In verschillende afdruksessies kunnen gegevens voor meerdere bedrijven worden geselecteerd. In het standaard valutasysteem kunnen financiële verslagen alleen worden afgedrukt voor financiële bedrijven met ten minste één gemeenschappelijke valuta. Als er meerdere gemeenschappelijke valuta's zijn, geeft u aan in welke gemeenschappelijke valuta het verslag moet worden afgedrukt met behulp van de gewenste rapporteringsvalutagroep.

    Als er geen gemeenschappelijke valuta is, is het niet mogelijk om verslagen af te drukken voor meerdere bedrijven.

  • Logistieke verslagen met valuta's

    Het type koers dat moet worden gebruikt voor omrekeningen naar de rapporteringsvaluta, is ook beschikbaar in rapportsessies.

  • Koersbepaling

    In het standaard valutasysteem wordt de koersbepaling alleen gebruikt om over te schakelen op handmatig ingevoerde koersen. Alle overige functies van de koersbepaling zijn verplaatst naar het koerstype. In mutatie-invoersessies wordt op het veld Koersbepaling default Documentdatum weergegeven. Als u de default koers wilt overschrijven, stelt u de koersbepaling in op Handmatig ingegeven.

  • Journaliseringsrapporten

    Journaliseringsrapporten moeten altijd worden afgedrukt in de lokale valuta van het bedrijf van de desbetreffende mutaties. Dus als een batch voor Bedrijf 100 mutaties bevat voor Bedrijf 200, worden mutaties van Bedrijf 200 afgedrukt op een afzonderlijke verslagpagina in de lokale valuta van Bedrijf 200.

  • Gedeelde saldi

    In LN worden verschillende saldi bijgehouden op het niveau van een complete groep bedrijven, bijvoorbeeld relatiesaldi en kredietlimieten. In het standaard valutasysteem worden saldi ook bijgehouden op bedrijfsniveau in de lokale valuta van het bedrijf. De groepsbedrijfssaldi worden bijgehouden in de referentievaluta of in een door de gebruiker te definiëren valuta. Wanneer deze saldi opnieuw worden berekend, worden ze bijgewerkt in de lokale valuta. Wanneer de lokale valuta wordt bijgewerkt, worden de groepssaldi ook opnieuw berekend.