Consignatievoorraad (geen eigendom)

Ontvangsten

Gewoonlijk ontvangt u consignatievoorraad op basis van een inkooporder van de soort Consignatieaanvulling. In de sessie Inkoopordersoorten (tdpur0194m000) kunt u de inkoopordersoort opgeven. Als de ontvangen voorraad betrekking heeft op consignatievoorraad, wordt een consignatievoorraadregel met de status Ontvangen aangemaakt in de sessie Ontvangsten in consignatie (whwmd2550m000).

NB

Bij wijze van uitzondering kunt u artikelen ook als consignatievoorraad in een magazijn ontvangen door een magazijnorder aan te maken met de orderherkomst Inkoop (handmatig) terwijl het selectievakje Consignatie in de detailsessie Magazijnorders (whinh2100m000) is ingeschakeld.

Consignatievoorraad wordt vrijwel altijd opgeslagen in een magazijn van de soort Consignatie (geen eigendom). Consignatievoorraad kan ook worden opgeslagen in een magazijn van de soort Normaal.

Afgiften

De instelling van het selectievakje Prioriteit afgifte bepaalt welke soort voorraad eerst wordt afgegeven. Bij de afgifte van consignatievoorraad maakt LN het volgende aan:

  • Een inkooporder van de soort Consignatiebetaling in de sessie Inkooporders (tdpur4100m000). Daarna wordt de inkooporder verwerkt in de sessie Geleverde inkooporders verwerken (tdpur4223m000). Hierdoor krijgt Fin. administratie de opdracht om voor de gebruikte goederen te betalen. In Crediteurenadministratie moet handmatig een factuur worden aangemaakt en afgestemd op de inkooporder van de soort Consignatiebetaling.
  • Een consignatievoorraadregel met de status Verwerkt in de sessie Ontvangsten in consignatie (whwmd2550m000).

Als aan de magazijnordersoort een zendingsprocedure is gekoppeld, bepaalt LN bij het bevestigen van de zendingsregel of en hoe consignatievoorraad wordt betrokken bij de afgifte. Indien de bevestigde zendingsregel niet-verzonden hoeveelheid bevat en het selectievakje Automatisch corrigeren niet-verzonden hoeveelheid in de sessie Zendingregels (whinh4131m000) is uitgeschakeld, bepaalt LN niet of en hoeveel van de niet-verzonden hoeveelheid betrekking heeft op consignatievoorraad. Indien de bevestigde zendingsregel niet-verzonden hoeveelheid bevat en het selectievakje Automatisch corrigeren niet-verzonden hoeveelheid in de sessie Zendingregels (whinh4131m000) is ingeschakeld, wordt door LN een correctieorder gegenereerd en bepaald of en hoeveel van de niet-verzonden artikelen op de correctieorder betrekking hebben op consignatievoorraad.

Als aan de magazijnordersoort geen zendingsprocedure is gekoppeld en de laatst opgegeven activiteit in de uitslagadviesprocedure van de magazijnordersoort het volgende is:

  • De sessie Magazijnbon (whinh4525m100), bepaalt LN of en hoeveel van de gepickte artikelen betrekking hebben op consignatievoorraad als u aangeeft dat picken voor een magazijnbon mag plaatsvinden.
  • De sessie Magazijninspecties (whinh3122m000), bepaalt LN of en hoeveel van de goedgekeurde artikelen betrekking hebben op consignatievoorraad als u de geïnspecteerde artikelen goedkeurt tijdens de uitslaginspectie. Als u geïnspecteerde artikelen tijdens de uitslaginspectie afkeurt, genereert LN een correctieorder en bepaalt of en hoeveel van de afgekeurde artikelen op de correctieorder betrekking hebben op consignatievoorraad.
Consignatievoorraad (geen eigendom) retourneren

Als u consignatievoorraad die geen eigendom is, wilt retourneren, moet u een inkooporder aanmaken van de soort Consignatieaanvulling met een negatieve hoeveelheid. Als de inkooporder wordt vrijgegeven voor Magazijnbeheer en u een uitslagadvies voor deze order genereert, maakt LN een consignatievoorraadregel aan met de status Gereserveerd in de sessie Ontvangsten in consignatie (whwmd2550m000).

Als u consignatievoorraad retourneert en de artikelen worden afgegeven, voert LN de volgende stappen uit:

  • De status van de consignatievoorraadregel wordt gewijzigd van Gereserveerd in Verwerkt.
  • Er wordt geen inkooporder aangemaakt van de soort Consignatiebetaling.

Als de laatste activiteit die moet worden uitgevoerd voor de soort magazijnorder echter het volgende is:

  • Magazijninspecties (whinh3122m000) en u keurt artikelen af, verlaagt LN de hoeveelheid op de gereserveerde consignatievoorraadregel. Als de gehele hoeveelheid van de gereserveerde consignatievoorraadregel wordt afgekeurd, verwijdert LN deze regel. LN maakt ook een correctieorder voor de afgekeurde artikelen aan.
  • Zendingen/ladingen bevriezen/bevestigen (whinh4275m000) en de bevestigde zendingsregel bevat niet-verzonden hoeveelheid, verlaagt LN de hoeveelheid op de gereserveerde consignatievoorraadregel. Als de gehele hoeveelheid van de gereserveerde consignatievoorraadregel niet wordt verzonden, verwijdert LN deze regel. Indien het selectievakje Automatisch corrigeren niet-verzonden hoeveelheid in de sessie Zendingregels (whinh4131m000) is ingeschakeld, maakt LN ook een correctieorder aan voor de niet-verzonden artikelen.

Omdat de afgekeurde of niet-verzonden artikelen niet aan de leverancier worden geretourneerd, moet u voor deze artikelen betalen. Daarom maakt LN voor de afgekeurde of niet-verzonden artikelen het volgende aan:

  • Een inkooporder van de soort Consignatiebetaling in de sessie Inkooporders (tdpur4100m000).
  • Een consignatievoorraadregel met de status Verwerkt in de sessie Historie magazijnorders (whinh2550m000).