Verzendmateriaalrekeningen

Dit onderwerp beschrijft de functionaliteit voor de registratie van emballageartikelen.

Verzendmateriaalrekeningen

Verzendmateriaalrekeningen worden gebruikt om met een relatie te communiceren over hoeveelheden van emballageartikelen en betalingen voor emballageartikelen. De verzendmateriaalrekening wordt gebruikt om emballageartikelen te groeperen voor de rapportage aan relaties. De sessie Voor meer informatie, raadpleeg de online help voor Verzendmateriaalrekeningen (whwmd4170m000).

NB

LN legt de mutaties voor emballageartikelen alleen vast als:

  • Het selectievakje Uitgebreide registratie emballageartikelen is ingeschakeld in de sessie Parameters basisgegevens (whwmd0100s000).

  • Het selectievakje Bijhouden is ingeschakeld in de sessie Emballageartikelen (whwmd4505m000).

Belangrijk!

U kunt alle artikelen kopiëren van de ene relatie naar een andere relatie binnen dezelfde verzendmateriaalrekening.

Zoeken naar een verzendmateriaalrekening

Wanneer LN een mutatie voor verzendmateriaal vastlegt, gebruikt LN de volgende hiërarchie bij het zoeken naar een verzendmateriaalrekening die aan de mutatie kan worden gekoppeld:

  1. LN zoekt naar een verzendmateriaalrekening met een combinatie van de relatie, het emballageartikel en de mutatiedatum van de mutatie.

    Stap 1 kan ook leiden tot een lege verzendmateriaalrekening. Dat betekent dat het artikel niet kan worden opgenomen in de boekhouding voor de specifieke relatie. Als met stap 1 een verzendmateriaalrekening wordt gevonden, stopt de zoekactie. Is dat niet het geval, dan wordt stap 2 uitgevoerd.

  2. LN zoekt naar een verzendmateriaalrekening met een combinatie van de relatie en de mutatiedatum van de mutatie.

In de bovenstaande stappen zoekt LN naar de post op de verzendmateriaalrekening die de ingangsdatum heeft die het dichtst bij de mutatiedatum ligt. Voor de verzendmateriaalrekening worden geen vervaldatums gedefinieerd. De vervaldatum van een bestaande post op een verzendmateriaalrekening wordt bepaald door de ingangsdatum van een nieuwe post in het rekeningschema.

Registratie van emballageartikelen

LN registreert de ontvangen en afgegeven hoeveelheden van emballageartikelen per datum. LN werkt de sessie bij tijdens het ontvangst- en verzendproces voor mutaties die een emballageartikel hebben. Emballageartikelen kunnen worden gekoppeld aan een logistieke eenheid, ontvangstregel, zending of verpakking. De sessie Emballageartikel-mutaties (whinr1115m000) wordt ook bijgewerkt als er geen verzendmateriaalrekening wordt gebruikt voor emballageartikelen.

U kunt de mutaties voor emballageartikelen ook handmatig invoeren.

Belangrijk!
  • Overboekingsorders en correctieorders worden niet gelogd in de mutaties voor emballageartikelen, omdat er geen relatie is gekoppeld aan deze processen.

  • Met verpakkingen samenhangende zendingen voor verkoopoverboekingsorders worden niet gelogd, omdat geen unieke koppeling kan worden vastgesteld tussen een verpakking en de verkooporder.

Voor verkooporders van de soort Overboeking wordt een uitzondering gemaakt om een VMI-scenario te ondersteunen waarin goederen door een VMI-magazijn bewegen. De verkoopoverboekingsorders worden gebruikt voor VMI-scenario's waarin goederen vanuit het eigen magazijn worden geleverd aan een VMI-magazijn en daarna de afgifte aan de klant wordt uitgevoerd. De relatie wordt bepaald in de oorspronkelijke verkooporder. U kunt het stadium in het leveringsproces selecteren waarin de mutaties met betrekking tot emballageartikelen worden bijgewerkt door LN in het veld Verzendmateriaalrek. bijwerken tijdens van de sessie Magazijnen (whwmd2500m000) (in het geval van een LDV-scenario). Dit veld is alleen ingeschakeld voor VMI-magazijnen waarin het magazijnbeheer niet wordt uitgevoerd door het eigen bedrijf. De mutaties met betrekking tot de emballageartikelen kunnen door LN worden bijgewerkt op de volgende punten in het leveringsproces:

  • Zending naar VMI-magazijn: De verzendmateriaalrekening moet worden bijgewerkt wanneer de (emballage)artikelen worden verzonden vanuit het gewone magazijn naar het VMI-magazijn.

  • Verbruik per klant: De verzendmateriaalrekening moet worden bijgewerkt wanneer de (emballage)artikelen worden verzonden vanuit het VMI-magazijn (LDV-magazijn) naar de klant/OEM (Original Equipment Manufacturer).

  • Niet van toepassing: LN wijst deze waarde toe aan magazijnen waarin het eigen bedrijf het voorraadbeheer voor zijn rekening neemt. Om de mutaties voor emballageartikelen vast te leggen, moet u het selectievakje Uitgebreide registratie emballageartikelen in de sessie Parameters basisgegevens (whwmd0100s000) inschakelen.

Beperkingen

  • In de sessie worden alleen logistieke gegevens opgeslagen. Er worden geen financiële gegevens opgeslagen. De facturering moet dus handmatig worden uitgevoerd.

  • Alleen de ontvangsten en zendingen die verband houden met een relatie, worden bijgewerkt in de sessie voor mutaties met betrekking tot emballageartikelen. De sessies waarin de saldi voor emballageartikelen worden vastgelegd, worden alleen bijgewerkt voor mutaties die verband houden met relaties. Dat betekent dat geen rekening wordt gehouden met magazijnoverboekingsorders en voorraadcorrecties. Voor verkooporders van de soort Overboeking wordt een uitzondering gemaakt om een VMI-scenario te ondersteunen waarin goederen door een VMI-magazijn bewegen. ( Voor meer informatie, zie Logistic Service Providers (LSP) - Registratie emballageartikelen).

  • Het loggen van mutaties voor emballageartikelen op het moment van het verbruik door de klant is niet gebaseerd op gegevens over de verbruikte voorraad van het VMI-/LDV-magazijn. Mutaties voor emballageartikelen moeten afzonderlijk van het normale artikelverbruik worden gelogd en worden verwerkt tijdens het verwerken van het verbruik (van de verkopen).

Rekeningschema verzendmateriaal

LN koppelt combinaties van relaties en emballageartikelen aan een verzendmateriaalrekening. De combinatie van relatie en artikel identificeert de verzendmateriaalrekening voor een mutatie voor een emballageartikel. U kunt de sessie Rekeningschema verzendmateriaal (whwmd4171m000) gebruiken om de juiste verzendmateriaalrekening te vinden voor mutaties voor emballageartikelen.

De koppeling van relatie en artikel aan een verzendmateriaalrekening is gebaseerd op ingangsdatums. U kunt een toekomstige ingangsdatum opgeven om een nieuwe set ven verzendmateriaalrekeningen in de toekomst beschikbaar te stellen. Als u geen artikel opgeeft, is een verzendmateriaalrekening voor alle artikelen gekoppeld aan de relatie. Als u geen verzendmateriaalrekening opgeeft, wordt een artikel niet bijgehouden.

De volgende kenmerken zijn van belang voor het rekeningschema voor verzendmateriaal:

  • Relatie/artikel

    Dit is het meest gedetailleerde niveau voor de tracering van mutaties voor emballageartikelen. De rekeningen worden gedefinieerd voor een relatie en een specifiek artikel.

  • Relatie

    Dit is een meer globaal niveau dat kan worden gedefinieerd door het veld voor het artikel leeg te laten. Dit niveau kan worden gebruikt als u alle artikelen voor een relatie of een groep van relaties wilt combineren in één rekening.

Wanneer rekeningen worden gekoppeld aan mutaties, probeert LN eerst om een rekening op te halen op het niveau van de combinatie van relatie en artikel. Als geen rekening voor de combinatie van relatie en artikel wordt gevonden, gaat LN terug naar het meer algemene relatieniveau en wordt daar geprobeerd een rekening te vinden die kan worden gekoppeld aan de mutatie.

Wanneer rekeningschema's voor verzendmateriaal zijn gedefinieerd op relatieniveau, worden alle artikelen voor een relatie of groep van relaties gekoppeld aan één rekening. De volgende opties zijn beschikbaar om specifieke emballageartikelen uit te sluiten van het gedetailleerd loggen van mutaties:

  • U kunt het artikel markeren als een artikel dat niet wordt bijgehouden. Schakel daartoe het selectievakje Bijhouden in de sessie Emballageartikelen (whwmd4505m000) uit voor een artikel. Het gevolg daarvan is dat het artikel niet beschikbaar is voor verzendmateriaalrekeningen.

  • U kunt een post definiëren in het rekeningschema voor verzendmateriaal waarin u het veld Verzendmateriaalrekening leeg laat.

  • U kunt een dummy-verzendmateriaalrekening definiëren en posten voor deze dummy-rekening aanmaken in het rekeningschema voor verzendmateriaal.

Wanneer LN zoekt naar een verzendmateriaalrekening voor een mutatie, wordt gezocht naar de post in het rekeningschema voor verzendmateriaal die de ingangsdatum heeft die het dichtst bij de mutatiedatum ligt. Er worden geen vervaldatums gedefinieerd. De vervaldatum van een bestaande post in het rekeningschema voor verzendmateriaal wordt bepaald door de ingangsdatum van een nieuwe post in het rekeningschema.

Er kunnen meerdere relaties worden gekoppeld aan één rekeningschema voor verzendmateriaal. De volgende scenario's zijn mogelijk:

Scenario 1: Alle emballageartikelen zijn gekoppeld aan één verzendmateriaalrekening.

Dit scenario kan worden gerealiseerd door een post te definiëren in het rekeningschema waarvoor het volgende geldt:

  • U geeft de relatie op
  • U geeft het artikel niet op
RelatieArtikelIngangsdatumVMR
VW1VMR_VW_GLOBAL
VW2VMR_VW_GLOBAL

 

Scenario 2: Alle mogelijke emballageartikelen zijn gekoppeld aan één verzendmateriaalrekening, maar het is mogelijk om specifieke artikelen uit te sluiten.

U kunt dit scenario realiseren door een post in het rekeningschema te definiëren waarin u de relatie wel opgeeft, maar het artikel niet. Daarnaast moet u een post in het rekeningschema definiëren waarin zowel de relatie als het artikel is opgegeven, maar geen verzendmateriaalrekening is opgegeven.

RelatieArtikelIngangsdatumVMR
VW1VMR_VW_GLOBAL
VW1Folie
VW2VMR_VW_GLOBAL
VW2Folie

 

Scenario 3: Er is een specifieke subset van de emballageartikelen gekoppeld aan een verzendmateriaalrekening.

Alleen de geselecteerde artikelen worden aan de verzendmateriaalrekening gekoppeld. U kunt dit scenario realiseren door een set posten in het rekeningschema te definiëren waarin zowel de relatie als het artikel is opgegeven, met één post voor elk artikel.

RelatieArtikelIngangsdatumVMR
VW1KLT345VMR_VW_SPEC
VW1KLT521VMR_VW_SPEC
VW1KLT978VMR_VW_SPEC
VW2KLT345VMR_VW_SPEC
VW2KLT521VMR_VW_SPEC
VW2KLT978VMR_VW_SPEC

 

Scenario 4: Het grootste deel van de emballageartikelen moet worden gekoppeld aan één rekening en een kleine subset van de emballageartikelen moet worden gekoppeld aan een andere rekening.

U kunt dit scenario realiseren door twee rekeningen in te stellen. In het rekeningschema wordt één post aangemaakt waarin de relatie wel is opgegeven, maar het artikel niet. Er worden andere posten aangemaakt waarin zowel het artikel als de relatie is opgegeven.

RelatieArtikelIngangsdatumVMR
VW1VMR_VW_GLOBAL
VW1KLT345VMR_VW_SPEC
VW1KLT521VMR_VW_SPEC
VW1KLT978VMR_VW_SPEC
VW2VMR_VW_GLOBAL
VW2KLT345VMR_VW_SPEC
VW2KLT521VMR_VW_SPEC
VW2KLT978VMR_VW_SPEC