Voorraadwaardering

Voorraad kan worden gewaardeerd met behulp van verschillende waarderingsmethoden:

De waarderingsmethoden resulteren in een bepaalde voorraadwaarde in het grootboek. Het is echter mogelijk dat de marktwaarde van de voorraad lager is dan de voorraadwaarde in het grootboek, bijvoorbeeld wanneer de prijzen van artikelen dalen of wanneer de artikelen bijna aan het eind van de levenscyclus zijn. De waarde in het grootboek is dus niet altijd gelijk aan de werkelijke waarde van de voorraad.

Volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS) is het in sommige gevallen vereist dat de marktwaarde van de voorraad wordt gerapporteerd, in plaats van de voorraadwaarde die is bepaald op grond van de oorspronkelijke inkoopprijzen. De marktwaarde kan u een beter inzicht geven in de werkelijke waarde van de voorraad. Het rapporteren van de voorraadwaarde op basis van de marktprijzen in plaats van de (hogere) inkoopprijzen wordt ook de waarderingsmethode lagere kosten of marktwaarde genoemd.

U kunt zelf beslissen of u de voorraadwaarde wilt herwaarderen op basis van de marktwaarde. De volgende opties zijn daarom beschikbaar:

  • De voorraadwaarde rapporteren zonder herwaardering
    De voorraadwaarde wordt bepaald aan de hand van marktprijzen. Deze waardering van de voorraad op basis van marktprijzen is echter slechts tijdelijk. Bij het begin van de volgende boekingsperiode wordt weer de oorspronkelijke voorraadwaarde (op basis van inkoopprijzen) gebruikt.
  • De voorraadwaarde rapporteren met herwaardering
    De voorraadwaarde wordt bepaald aan de hand van marktprijzen. Daarna wordt de voorraad geherwaardeerd op basis van de marktwaarde. Bij het begin van de volgende boekingsperiode wordt in dit geval de marktwaarde gebruikt als de nieuwe voorraadwaarde.
Marktprijzen in Magazijnbeheer

In LN kunt u marktprijzen gebruiken om de voorraad te waarderen voor zowel inkoopartikelen als maakartikelen. De marktprijzen kunnen worden ingevoerd in de sessie Marktprijzen (whina1118m000).

Marktprijzen zijn hetzij goedgekeurde inkoopprijzen, hetzij handmatig ingevoerde prijzen en worden gebruikt in de volgende sessies:

  • Voorraadwaardering uitvoeren (whina1210m000)
    Als op het tabblad Verschil onder Voorraadwaarde vergelijken met een van de volgende opties is geselecteerd:
    • Marktprijs (incl. toeslagen)
    • Marktprijs (excl. toeslagen)
  • Waarderingsmethode wijzigen (whina1232m000)
    Als na het wijzigen van de waarderingsmethode de voorraadwaarde gelijk moet zijn aan de marktprijs.
  • Nagecalculeerde kosten corrigeren (whina1230m000)
    Als de waarderingsmethode FIFO, LIFO, Partijprijs (partij), Prijs seriedragend artikel of Moving Average Unit Cost (MAUC) is en de voorraadwaarde gelijk moet zijn aan de laagste van de huidige voorraadwaarde en de marktprijs.
  • Kost- en waarderingsprijzen berekenen (ticpr2210m000)
    Als de waarderingsmethode Vaste verrekenprijs (VVP) is en de nieuwe VVP (en voorraadwaarde) gelijk moet zijn aan de laagste van de huidige VVP en de marktprijs.

Als de marktprijs van een artikel die is ingevoerd in de sessie Marktprijzen (whina1118m000), lager is dan de oorspronkelijke inkoopprijs van het artikel, wordt de marktprijs gebruikt om de waarderingsprijs te berekenen.

Voorbeeld waarderingsmethode VVP

De waarde van de voorraad wordt bepaald door de voorraad te vermenigvuldigen met de kostprijs van de artikelen. De voorraad wordt elke werkdag gewijzigd door mutaties. De kostprijs is voor een specifieke periode geldig. Als u de waarde van de voorraad vanaf een bepaalde datum in het verleden wilt berekenen, vermenigvuldigt u de voorraad en de kostprijs van die datum met elkaar.

NB

Met de sessie Voorraadwaardering uitvoeren (whina1210m000) kunt u de berekeningen in één run uitvoeren. De berekeningen worden uitgevoerd op basis van de gebruikte waarderingsmethoden.

Gerelateerde onderwerpen