Facturen voor betaling selecteren
De eerste stap in de kasbetalingscyclus is om de facturen te selecteren die betaald moeten worden. U definieert de datums die worden gebruikt om facturen te selecteren en om te bepalen of kortingen worden verrekend. U kunt de parameters wijzigen en het programma voor het plannen van factuurbetalingen net zo vaak uitvoeren als u nodig acht. Voer het programma net zo vaak uit totdat de lijst alleen de facturen bevat die u wilt.
- Selecteer Processen uitvoeren > Betalingen verwerken > Liquiditeitsbehoeften uitvoeren.
-
Geef in de sectie Hoofdgegevens de volgende gegevens op:
- Leveranciersgroep
- Geef de leveranciersgroep op voor de factuur.
- Betalingsgroep
- Selecteer een betalingsgroep.
- Verwerkingsgroep
- Als u facturen voor een volledige betalingsgroep wilt selecteren, moet u dit veld leeg laten. Als u gebruikmaakt van verwerkingsgroepen, selecteert u een verwerkingsgroep en voert u het programma eenmaal voor elke verwerkingsgroep uit.
- Limieten toevoegingsrecords afdwingen
- Selecteer Ja om limieten van 9999 factuurrecords en 99.999.999,99 bedragrecords voor alle betalingscodes of te dwingen met een uitvoertype T. De standaardwaarde is Nee.
- Datum laatste betaling
- Alle vrijgegeven facturen met een vervaldatum vóór of op de datum laatste betaling, worden voor betaling gepland. Zorg bij het selecteren van een datum ervoor dat er geen hiaten zijn in het betalingsschema. Als u bijvoorbeeld elke dinsdag cheques verwerkt, moet u facturen betalen met een vervaldatum op de maandag van de daaropvolgende week. Facturen die voor onmiddellijke betaling zijn gemarkeerd, zijn voor betaling gepland ongeacht de vervaldatums ervan.
- Alle kortingen nemen
- Selecteer Ja om de beschikbare kortingen te nemen op alle facturen die voor betaling zijn gepland ongeacht hun kortingsdatums. Als u Nee selecteert, worden kortingen alleen genomen als de kortingsdatums tussen de betalingsdatum en de datum laatste betaling valt.
- Betalingsdatum
- De betalingsdatum wordt gebruikt om te bepalen of kortingen op facturen worden genomen of dat facturen in andere valuta dan de basisvaluta, worden geherwaardeerd. De betalingsdatum moet vóór of op de datum laatste betaling vallen.
- Rapportoptie
- Geef aan of u binnen elk verwerkingsniveau dat u hebt geselecteerd, facturen wilt sorteren op leveranciersnummer of zoeknaam.
- Betalingen verwerken
- Geef aan of CA-betalingen, KB-betalingen of Beide moet worden verwerkt. Alleen betalingen met de status Vrijgegeven worden verwerkt.
- Betalingscode bewerken
- Selecteer een geldige betalingscode die u wilt bewerken voor de limieten toevoegingsrecords. Als er gegevens zijn ingevuld bij Betalingscode bewerken, moet het veld Limieten toevoegingsrecords afdwingen op Ja worden ingesteld. De betalingscode moet worden gedefinieerd met Uitvoeroptie = T in Wisselrekeningen.
- Opmerkingen
- Voer een opmerking in voor de factuur.
- Boekstuknummer opnemen
- Selecteer Ja om het boekstuknummer op te nemen op de factuur.
-
Geef in de sectie Opties kascode de opties op die betrekking hebben op de kascodes. U kunt maar één optie selecteren, kascode of kascodegroep.
- Kascode
- Selecteer een specifieke kascode om facturen te plannen waaraan die kascode is toegewezen.
- Kascodegroep
- Selecteer een kascodegroep om Liquiditeitsbehoeften uit te voeren voor de kascodes waarnaar wordt verwezen.
- Kascode overschrijven
- Selecteer een kascode als u geselecteerde facturen met een alternatieve kascode wilt betalen.
-
Definieer aanvullende opties in de sectie Selectieopties om uw factuurselectie te verfijnen. Geef de volgende gegevens op:
- Factuurbedrijf
- Als u facturen voor een bepaald factuurbedrijf wilt selecteren, moet u een geldig crediteurenbedrijfsnummer selecteren.
- Verwerkingsniveau
- Als u facturen voor een bepaald verwerkingsniveau wilt selecteren, moet u een geldig verwerkingsniveau voor het factuurbedrijf selecteren.
- Betalingscode
- Als u facturen wilt selecteren die aan een bepaalde betalingscode zijn toegewezen, moet u een betalingscode selecteren. De betalingscode vertegenwoordigt een type kasbetaling en moet een geldige transactiecode kasbetaling in Kasbeheer zijn.
- Maximale kasuitgave
- Als u het totaalbedrag wilt beperken dat voor een betaling kan worden geselecteerd, geeft u een bedrag voor de maximale kasuitgave op. Als het gedefinieerde maximumbedrag is bereikt, wordt de blokkeringscode aan de geselecteerde facturen toegewezen. Er wordt een lijst met rekeningen afgedrukt. Deze factuurblokkeringscode is tijdelijk en wordt automatisch verwijderd als u Betalingsafsluiting uitvoert. Als dit veld leeg is, wordt geen maximale kasuitgave gebruikt.
- Factuurgroep
- Als u facturen wilt selecteren die aan een bepaalde door de gebruiker gedefinieerde factuurgroep zijn toegewezen, moet u de factuurgroep opgeven.
- Alleen direct betalen
- Selecteer Ja als u wilt dat alleen de facturen worden betaald die u voor direct betalen hebt gemarkeerd. U kunt deze functie gebruiken als u een klein aantal facturen wilt betalen zonder dat alle facturen worden betaald die de vervaldatum hebben bereikt.
- Factuurvaluta
- Als u facturen die aan een bepaalde factuurvaluta zijn toegewezen, wilt opnemen of uitsluiten, selecteert u een geldige valutacode. Selecteer Opnemen of Uitsluiten in het aangrenzende veld Valutaoptie.
- Leveranciersklassen
- Als u facturen wilt selecteren voor leveranciers die aan bepaalde leveranciersklassen zijn gekoppeld, kunt u maximaal negen geldige leveranciersklassen selecteren.
- Leveranciers
- Als u facturen voor specifieke leveranciers wilt selecteren, selecteert u maximaal negen geldige leveranciers voor de leveranciersgroep die aan de betalingsgroep is gekoppeld.
- Speciale creditverwerking
- Selecteer Ja als u zeker wilt zijn dat creditfacturen worden toegepast op debetfacturen binnen hetzelfde Crediteuren-bedrijf. Zo voorkomt u dat creditfacturen worden betaald voor een ander Crediteuren-bedrijf.
-
Selecteer in de sectie Sorteeropties de sorteeropties voor cheques, als u bijvoorbeeld wilt dat betalingen waarvoor bijlagen of een tweede handtekening zijn vereist, het eerst worden gesorteerd. Geef de volgende gegevens op:
- Sorteeroptie 1, sorteeroptie 2 en sorteeroptie 3
- Deze velden kunnen worden gebruikt om sorteeropties voor uw cheques te selecteren. Sorteeroptie 1 is de primaire sorteeroptie. Sorteeroptie 2 en sorteeroptie 3 vertegenwoordigen aanvullende sorteerniveaus. U kunt bijvoorbeeld eerst op postcode sorteren en vervolgens binnen elke postcode op leveranciersnaam sorteren.
Deze sorteeropties worden alleen gebruikt om uw betaling te sorteren. Ze hebben geen invloed op hoe gegevens worden weergegeven in het rapport Liquiditeitsbehoeften dat door dit programma wordt gegenereerd. Gebruik het veld Optie voor rapport in de sectie Hoofdgegevens om een volgorde voor het rapport Liquiditeitsbehoeften te selecteren.
- Bedraglimiet
- Als u betalingen sorteert op de noodzaak van een tweede handtekening of op het betalingsbedrag, moet u het maximale betalingsbedrag opgeven dat niet gesorteerd hoeft te worden.
- Klik op OK.