Berekening van eerste vervaldatum

De berekening van de eerste vervaldatum is afhankelijk van verschillende, door de gebruiker gedefinieerde variabelen:

  • Het aantal dagen tussen de factuur en de eerste verplichting wordt gebruikt om de datum van de eerste verplichting te berekenen.
  • Als de dagen voor aanpassing zijn opgegeven, worden deze ook gebruikt om de datum van de eerste verplichting te berekenen. Dagen voor aanpassing worden gebruikt als een berekende vervaldatum tussen twee vaste dagen van de maand valt.
  • Meerdere verplichtingen worden gecorrigeerd met het aantal dagen tussen betalingen, zodat deze ten minste overeenkomen met het aantal dagen tussen verplichtingen. Als het getal groter is dan het aantal dagen tussen de vaste betaaldagen, kan een vaste betaaldag worden overgeslagen. Dit is afhankelijk van de omvang van het bereik van correctiedagen.

Voorbeeld

In dit voorbeeld ziet u de verplichtingsstructuur van een code condities voor vaste dagen. Op onze voorbeeldfactuur is het volgende van toepassing:

Variabele Waarde
Aantal betalingen 7
Dagen tussen factuurdatum en eerste vervaldatum 10
Aantal dagen tussen betalingen 8
Vaste betaaldagen van de maand 5 15 25
Vaste betaaldagen voor correctie 3

Als er zeven verplichtingen zijn en de dagen van de maand zijn 5, 15 en 25, worden zeven verplichtingen gemaakt. De vervaldatums zijn de 5e, de 15e en de 25e, die worden afgewisseld totdat alle zeven verplichtingen zijn gemaakt.

Als het aantal dagen tussen de factuur en de eerste verplichting op de 27e valt en het aantal correctiedagen 3 is, kan de eerste verplichting worden gecorrigeerd met drie dagen. Er moet een eerdere datum voor de eerste verplichting worden gebruikt.

In dit geval komt de factuurdatum plus het aantal dagen tussen de factuurdatum en de eerste vervaldatum uit op 27. De 25e valt binnen het correctiebereik van drie dagen. Van deze reeks variabelen is de dag van de eerste verplichting de 25e.