Valutaperiodekoersen

U moet een valutaverhouding tussen twee valuta's definiëren voordat u er periodekoersen voor kunt definiëren. U definieert een periodekoers voor een omrekeningscode. Periodekoersen kunnen afzonderlijk worden gemaakt, maar u kunt ze ook koppelen in batches.

Valutaperiodekoersen worden gebruikt in Grootboek. Op basis hiervan worden bedragen in functionele valuta's omgerekend voor de financiële entiteiten in een rapportagebasis. Vervolgens worden de bedragen omgerekend naar de alternatieve valuta's of ondernemingsvaluta's die voor de financiële ondernemingsgroep zijn gedefinieerd. Daarna kunt u financiële rapporten genereren in al deze valuta's. De koersen gelden specifiek voor de financiële ondernemingsgroep.

Een periodekoers wordt gekoppeld aan een omrekeningscode. Koersen kunnen door het systeem of door de gebruiker zelf worden gedefinieerd. Omrekeningscodes worden gekoppeld aan door het systeem gedefinieerde omrekeningstypen, waarmee wordt aangegeven hoe de periodekoersen worden berekend en gebruikt.

Periodekoersen worden gedefinieerd voor een periode. U kunt één periodekoers per omrekeningscode en per periode opgeven voor elke valutaverhouding die u definieert.

Omrekening van bedrijfsvaluta wordt meestal aan het einde van de periode uitgevoerd. Alle omrekeningen worden in Grootboek uitgevoerd op periodesaldi. Bedragen worden bij elkaar opgeteld tussen perioden. Voor elke run wordt met Grootboek een winst of verlies tegengeboekt op een rekening winsten of verliezen van omrekeningen die voor de financiële ondernemingsgroep is gedefinieerd. Valutaomrekening wordt alleen gebruikt in Grootboek.

De valutaperiodekoersen kunnen worden gebruikt in plaats van de dagkoersen bij de herwaardering van transactievalutabedragen.

Zie de Infor-handleiding gegevenskoppeling voor informatie over het koppelen van periodekoersen.