Transformatie-terminologie

Wanneer u het gebied Transformatie gebruikt, moet u bekend zijn met de volgende termen:

Termen Definities
berichtstandaard Hiermee wordt de indeling of de structuur van het bericht gedefinieerd. Voorbeelden zijn ASC X12, UN-EDIFACT, XML en BOD.
berichttype Hiermee wordt de inhoud van het bericht en het bedrijfsproces gedefinieerd. Voorbeelden zijn VDA 4905, VDA 4915, ASC X12 830-planningsschema met vrijgavemogelijkheid en ASC X12 862-verzendschema.
opmaakmodel Hiermee worden de regels gedefinieerd voor de transformatie van een XML-invoerbestand in een XML-uitvoerbestand.
format file description (FFD) Beschrijft de structuur van het invoerbestand of het gestructureerde uitvoerbestand. Een bron-FFD wordt gebruikt om een gestructureerd berichtbestand zoals ASC X12 of UN-EDIFACT te converteren naar XML. Een doel-FFD wordt gebruikt om een XML-uitvoerbestand te converteren naar een gestructureerd berichtbestand zoals ASC X12 of UN-EDIFACT.
partner Wordt gebruikt om handels- en systeempartners mee te classificeren die gestandaardiseerde berichten met u uitwisselen:
  • Een handelspartner is een classificatie voor een groep klanten of leveranciers. Een handelspartner kan geen individuele klant of individueel leveranciersnummer zijn. Een handelspartner is bijvoorbeeld BMW of GM. Bepaalde handelspartners moeten worden gesplitst in verschillende afdelingen. Bijvoorbeeld: reserveonderdelen, serviceonderdelen of MGO en AMK voor Opel.
  • Een systeempartner is bijvoorbeeld een extern systeem zoals Boekhouding of CAD.
partnerhiërarchie Vertegenwoordigt een lijst van handels- of systeempartners die zijn georganiseerd en gegroepeerd in een hiërarchische boomstructuur. De boomstructuur van de partnerhiërarchie bestaat uit een of meer partner-ID's.
partner-ID Staat voor een element van de partnerhiërarchie. Elke partner-ID kan weer bestaan uit child-knooppunten. GM is bijvoorbeeld een partner-ID van de hiërarchie "partners". Opel, Vauxhall en Bertone zijn vanuit dit perspectief gezien child-knooppunten van GM.