Fliken Skalning

Fliken Skalning är en flik i dialogrutan Formatera axel.

Fliken Skalning har olika alternativ för värde- och kategoriaxlarna. I exempelvis ett stående stapeldiagram utgör Y-axeln värdeaxel. I ett liggande stapeldiagram utgör X-axeln värdeaxel.

Värdeaxel

På fliken Skalning för värdeaxeln kan du ange följande alternativ:

  • Typen av skalning
  • Värden för huvud- och hjälpmarkörer
  • Punkten där värdeaxeln skär kategoriaxeln
  • Om värden och axlar ska visas i stigande eller fallande ordning
Typ av skalning
Skalningen kan vara linjär, logaritmisk eller tid.
Linjär skalning visar faktiska värden på värdeaxeln. Logaritmisk skalning visar värdenas logaritmer. Logaritmisk skalning kan vara bra om diagrammet innehåller ett stort omfång av värden. Exempelvis skulle värdeaxeln för ett stående stapeldiagram med linjär skalning med värdena 10, 20, 300 och 40 000 visa 0 till 40 000 i steg på 5 000. I detta fall är de lägre värdenas staplar för små för att visas. Med logaritmisk skalning i detta exempel skulle värdeaxeln däremot visa 10, 100, 10 000 och 100 000 och staplar för alla värden kan därmed visas.
Exempelvis milstolpsdiagram använder tidsskalning. Värdeaxeln för ett milstolpsdiagram kan exempelvis visa månader som enheter för huvudmarkörerna och "veckostart" som enheter för hjälpmarkörerna, eller kvartal som huvudenheter och månader som hjälpenheter.
Värden
De värden som visas på axeln tilldelas automatiskt vid alla typer av skalning. Du kan dock ange olika värden för följande parametrar:
  • Minst: Det lägsta värdet som visas på axeln
  • Högst: Det högsta värdet som visas på axeln
  • Huvudenhet: De enheter som representeras av huvudmarkörerna
  • Hjälpenhet: De enheter som representeras av hjälpmarkörerna
I ett diagram som exempelvis omfattar värden mellan 0 och 500 kan värdeaxeln ha markeringar i steg om 50. Dessa steg utgör huvudmarkörer. I detta fall representerar hjälpmarkörerna, dvs. underavdelningarna, vanligen steg om 10. Om du vill visa mer detaljerade uppgifter kan du visa hjälpmarkörerna i steg om 5 eller till och med 1.
Om du vill ändra ett värde avmarkerar du kryssrutan i kolumnen Automatisk och anger önskat värde i det intilliggande fältet.
Du kan också ändra värdet där kategoriaxeln skär värdeaxeln. Exempelvis placeras kategoriaxeln i ett stående stapeldiagram som endast innehåller positiva värden i rät vinkel mot det lägsta värdet på värdeaxeln. Om du vill framhäva de lägre värdena kanske du istället vill placera kategoriaxeln i rät vinkel mot ett högre värde. I detta fall visas de lägre värdena, även om de är positiva, under kategoriaxeln och de högre värdena ovanför den.
Du kan visa kategoriaxeln i rät vinkel mot det lägsta värdet, det högsta värdet eller ett värde du själv anger på värdeaxeln.

Vid behov kan du visa axelns värden i omvänd ordning. Det innebär exempelvis att dataserierna som visar positiva värden i ett stående stapeldiagram visas under kategoriaxeln istället för ovanför den.

Om skalningstypen är Tid finns det följande ytterligare alternativ.

  • Det finns listor för huvud- och hjälpenheter där du kan välja olika tidsenheter.
  • Du kan ange visningsformat för både huvud- och hjälpenheter.
  • Om värdeaxeln omfattar den aktuella dagens datum kan du välja att visa en linje vid det aktuella datumet.
  • Om huvud- eller hjälpenheterna är dagar kan du markera lördagar och söndagar. Välj Färga helgdagar.
  • Du kan ange bredden som enskilda dagar upptar. Om du ökar bredden förstoras diagrammet. Vid behov kan du ange en ny startpunkt för diagrammet. Det innebär att du kan undanta områden av diagrammet som inte innehåller data.
  • Du kan ange ett mellanrum mellan axeln och diagramdata.

Kategoriaxel

Fliken Skalning innehåller följande alternativ för kategoriaxeln:
Kategoriaxel korsas vid
Likadant som för värdeaxeln kan du ange vid vilken punkt på kategoriaxeln kategori- och värdeaxlarna ska korsa varandra. Du kan visa värdeaxeln i rät vinkel mot det lägsta värdet, det högsta värdet eller ett värde du själv anger på kategoriaxeln.
Antal kategorier mellan skalstrecksetiketter
Som förval har alla kategorier på kategoriaxeln etiketter. Du kan ange att endast vissa kategorier ska ha etiketter. Exempelvis kan du, om kategorierna är åren 2006 till 2010, ange att endast 2006, 2008 och 2010 visas på axeln.
Antal kategorier mellan skalstreck
Som förval finns det en markering på axeln till vänster och till höger om varje kategori. Vid behov kan du ange att två eller flera kategorier ska visas mellan markeringarna.
Värdeaxel korsas mellan kategorier
Som förval korsar värdeaxeln kategoriaxeln vid ett skalstreck på kategoriaxeln. Vid behov kan du ange att värdeaxeln ska korsa kategoriaxeln halvvägs mellan skalstrecken för en kategori. Markera kryssrutan Värdeaxel korsas mellan kategorier
Kategorier i omvänd ordning
Vid behov kan du ange att kategorierna ska visas i omvänd ordning. Det innebär att de visas exempelvis från 2010 till 2006 istället för från 2006 till 2010.
Automatiskt
Som förval visas alla kategorier på kategoriaxeln. Vid behov kan du begränsa vilka kategorier som ska visas. Det finns två alternativ. Om det finns sex kategorier och du exempelvis endast vill visa de fyra första avmarkerar du kryssrutan Automatisk och anger 4 i fältet Antal synliga kategorier.
Om det däremot finns sex kategorier och du endast vill visa de fyra sista avmarkerar du kryssrutan Automatisk och anger 4 i fältet Antal synliga kategorier. Ange 3 i fältet Börja vid kategori nummer. Endast kategori 3, 4, 5 och 6 visas.
Obs!

Som förval visar kategoriaxeln i visningsläget alla kategorier som anges i diagramdata. Antalet som visas automatiskt i fältet Antal synliga kategorier beror dock på vilka exempeldata som angetts i diagramguiden. Som förval visas tre exempelkategorier. Du kan inte öka värdet i fältet Antal synliga kategorier så att det blir större än antalet exempelkategorier som angetts i diagramguiden. Du kan däremot skapa diagrammet på nytt och ange önskat antal kategorier i steget Datakälla i diagramguiden.

För diagram som cirkeldiagram, som saknar axlar, kan du ange antalet kategorier på fliken Alternativ i dialogrutan Diagramalternativ.