Fliken Alternativ

Dialogrutan Formatera dataserie har fliken Alternativ för alla diagramtyper utom funktions- och kvadrantdiagram.

Alternativen på fliken Alternativ varierar beroende på diagramtyp och, i vissa fall, undertyp. I vissa fall gäller ett alternativ endast en diagramtyp.

Vinkel på den första sektorn
I exempelvis cirkel-, ring- och polärdiagram kan du rotera diagrammet enligt en angiven vinkel.
Diagramdjup
I diagram med tredimensionell effekt kan du ange diagrammets uppfattade djup. Dataseriernas djup justeras till diagrammets djup. I exempelvis cylinderdiagram kan detta ändra dataseriens form.
Anslutningslinjer
Alternativet Anslutningslinjer är tillgängligt i tvådimensionella staplade diagram samt i diagramtyperna Stapel av cirkel och Cirkel av cirkel. I staplade diagram är samma datakategorier i olika staplar anslutna genom linjer.
I diagramtyperna Stapel av cirkel och Cirkel av cirkel visas ett sekundärdiagram bredvid huvudcirkeldiagrammet. Sekundärdiagrammet baseras på en deluppsättning av primärdiagrammets data. I primärdiagrammet slås dataserierna som utgör deluppsättningen samman. Anslutningslinjer ansluter sekundärdiagrammet till den sammanslagna dataserien i huvuddiagrammet.
Du kan ange linjeformat och färg för anslutningslinjerna. Dubbelklicka på en anslutningslinje i designläge om du vill visa dialogrutan Formatera serielinjer.
Klipp serie efter
I diagramtyperna Stapel av cirkel och Cirkel av cirkel baseras sekundärdiagrammet på en deluppsättning av primärdiagrammets data. I primärdiagrammet slås dataserierna som utgör deluppsättningen samman till en sektor.
Som förinställning är alternativet Position markerat i "Klipp serie efter lista" och sekundärdiagrammet baseras på dataseriens två sista värden. Du kan ange att ett annat antal värden ska användas.
Om du markerar Värde i listan "Klipp serie efter" kan du ange att sekundärdiagrammet ska baseras på värden som är mindre än ett värde som du anger.
Om du markerar Procent i listan "Klipp serie efter" kan du ange att sekundärdiagrammet ska baseras på de värden som utgör mindre än en angiven procentsats av det totala värdet.
Om dataområdet inte innehåller värdet du anger visas sekundärdiagrammet inte för alternativen Värde och Procent.
Avstånd
I exempelvis ett stående stapeldiagram kan varje kategori omfatta flera dataserier. Du kan ange avståndet mellan kategorierna. Om du vill ange avståndet mellan dataserierna inom en kategori anger du ett positivt värde i fältet Överlappning.
I diagramtyperna Cirkel av cirkel och Stapel av cirkel anges avståndet mellan primär- och sekundärdiagrammet.
Lodlinjer
Lodlinjer är ett visuellt hjälpmedel i exempelvis linje-, profil- och börskursdiagram. I dessa diagram ligger datapunkterna i alla dataserier i samma plan och kan därmed sammankopplas med räta linjer. En lodlinje går genom datapunkterna och korsar kategoriaxeln. Om det bara finns en dataserie kopplar linjen samman alla datapunkter med kategoriaxeln.
Du kan ange linjeformat och färg för lodlinjerna. Dubbelklicka på en anslutningslinje i designläge om du vill visa dialogrutan Formatera lodlinjer.
Anpassa bubbelstorlek till
Bubblorna i ett portfolio-diagram har förinställd storlek. Du kan öka eller minska deras storlek med en procentsats av förvalsvärdet. Bubblornas relativa storlek förblir densamma.
Storlek på mellanrum
I diagram med en tredimensionell effekt kan du ange det uppfattade mellanrummet mellan dataserierna samt ritytans bakre vägg och framkant.
Högsta-lägstalinjer och upp-nedstaplar
Högsta-lägstalinjer är vertikala linjer som representerar skillnaden mellan de högsta och de lägsta värdena i en kategori. De visas som förval i börskursdiagram. I två av diagramundertyperna (volym, öppning, lägsta, stängning och öppning, högsta, lägsta, stängning) läggs upp-nedstaplar till högsta-lägstalinjerna. Detta gör att varje dataserie ser ut som ett ljus med veke, vilket har gett börskursdiagram deras andra namn: candlestick- eller stearinljusstapeldiagram. Olika fyllnadsfärger i staplarna anger om aktiens stängningskurs var högre eller lägre än öppningskursen.
Till skillnad från lodlinjer korsar högsta-lägstalinjer inte kategoriaxeln.
Du kan ange linjeformat och färg för högsta-lägstalinjer och upp-nedstaplar. I designläget dubbelklickar du på en linje eller stapel om du vill visa någon av dialogrutorna Formatera högsta-lägstalinjer, Formatera uppstaplar eller Formatera nedstaplar.
Högsta-lägstalinjer och upp-nedstaplar kan även användas i exempelvis linje- och profildiagram.
Histogramklasser
Du kan ange i vilket antal klasser eller "bingar" som data ska delas upp. I ett histogram räknas antalet datapunkter som hör till varje klass. I ett Y-värdeshistogram beräknas klasserna automatiskt, men du kan använda det här alternativet om du vill justera antalet klasser.
Etikett för polärdiagramaxel
Du kan ange om axlarna ska ha etiketter i polärdiagram. Förinställningen är att etiketter visas.
Du kan ange teckensnitt och justering för polärdiagrametiketter. Dubbelklicka på en etikett i designläget om du vill öppna dialogrutan Formatera etikett för polärdiagram.
Flytta linje upp först
Detta alternativ gäller stegdiagram. De förinställda stegen är halvvägs mellan kategorierna på kategoriaxeln. Om exempelvis en ränta under första kvartalet i ett räkenskapsår är 1 % och under andra kvartalet 1,5 % ligger steget mellan markörerna för 1 % och 1,5 % på kategoriaxeln. Om du avmarkerar kryssrutan Flytta linje upp först är steget vid markören för 1,5 %.
Överlappa
Förinställda dataserier i exempelvis ett liggande stapeldiagram ligger bredvid varandra. I fältet Överlappa kan du ange ett positivt eller negativt tal. Ett negativt tal får dataserierna att överlappa varandra. Ett positivt tal skapar ett mellanrum mellan dataserierna. De värden du anger påverkar alla dataserier i ett diagram.
Alternativet Överlappa finns inte i exempelvis linjediagram.
Positiva och negativa avvikelseområden
Du måste ange detta alternativ enskilt för de två dataserier som hör till dataområdena. Förinställda exempeldata som visas i designläget har tre dataserier. Försäkra dig om att du anger detta alternativ för de två dataserier som ska visas.
Du kan formatera de positiva och negativa avvikelseområdena. Dubbelklicka på området du vill formatera i designläget. Dialogrutan Formatera ytor för positiv avvikelse eller Formatera ytor för negativ avvikelse visas.
Visa negativa bubblor
Om ett värde som anger radien för en bubbla är negativ är förinställningen att bubblan visas med en kantlinje och vit fyllning. Avmarkera kryssrutan Visa negativa bubblor om du vill förhindra att bubblor med negativ radie visas.
Ringens hålstorlek
Ett förinställt hål i ett ringdiagram är 50 % av ringens storlek. Du kan ange en annan procentsats mellan 10 och 90 %.
Storlek på den andra ritytan
I diagramtyperna Cirkel av cirkel och Stapel av cirkel visas ett sekundärdiagram bredvid primärdiagrammet. Du kan ändra primär- och sekundärdiagrammens relativa storlek genom att ange storlek för den andra ritytan.
Storlek representerar
Bubblornas storlek kan representera bubblornas yta eller deras diameter.
Diametern för en cirkel är proportionell till dess radie, medan dess areal är proportionell till kvadraten av dess radie. Detta kan påverka hur användarna tolkar bubblornas storlek. Det kan vara bra att informera användarna om vilket skalningsalternativ som har använts.
Värdeintervall
Du kan använda värdeintervall i exempelvis takometerdiagram och flerfärgade liggande stapeldiagram om du vill ange vilken färg som varje dataserie ska peka till samt vilka värdeintervall de olika färgerna representerar.
Om du väljer alternativet Automatiskt för värdeintervall visar diagrammet röda, gröna och gula områden av samma storlek.
Variera färger efter punkt
I exempelvis liggande stapeldiagram med en dataserie visas alla staplar i samma färg. Välj Variera färger efter punkt om du vill använda olika färger för alla staplar.
Webb
Du kan aktivera interaktivitet och animering för enskilda dataserier eller för ett helt diagram.
Om du vill aktivera interaktivitets- och animeringsalternativ för ett diagram väljer du alternativen Interaktiv och Animerad på fliken Övriga alternativ i dialogrutan Diagramalternativ.