Fliken Mönster

Fliken Mönster är en flik i dialogrutan Formatera dataserie.

Fliken Mönster innehåller många alternativ för diagramformatering. Huruvida fliken Mönster är tillgänglig beror på följande faktorer:

  • typen av diagram
  • vilken yta i diagrammet du väljer att formatera

I ett linjediagram är till exempel fliken Mönster tillgänglig för formatering av diagramytan och ritytan, men inte för formatering av dataserier. I ett liggande stapeldiagram är den däremot även tillgänglig för formatering av dataserier.

Fliken Mönster innehåller fyra fyllningsalternativ:

  • Automatiskt
  • Hel fyllning
  • Ingen fyllning
  • Toning och andra alternativ

Fyllningsalternativ

Automatiskt
Markera Automatisk om du vill använda förvalsfärgen för dataserien.
Hel fyllning
Markera Helfylld om du vill ange en färg för dataserien. Välj en färg i listan Färg. En förhandsgranskning visas i fältet Förhandsgranska.
Om du har angett en bakgrundsfärg i dialogrutan Formatera rityta kan du ange i fältet Transparens i hur hög grad färgen ska synas genom dataserierna. Exempel: Om diagrammets bakgrund är röd och du anger hel fyllning i vitt visas dataserien som vit på röd bakgrund. Om du däremot anger 50 % transparens visas dataseriens färg som en nyans av rosa.
Om ingen bakgrundsfärg har angetts i dialogrutan Formatera rityta lättar alternativet Transparens upp färgen du har valt som Hel fyllning.
Ingen fyllning
Om du markerar Ingen fyllning får dataserien samma färg som diagrammets bakgrund. Som förval är den vit, men du kan ange en annan färg i dialogrutan Formatera rityta.
Toning och andra alternativ
Markera Toning och andra alternativ så aktiveras knappen Redigera.

Kantlinjealternativ

Du kan ange kantlinjer vid alla fyllningsalternativ.

Vid alla fyllningsalternativ kan du använda det förvalda kantlinjeformatet. Du kan också ange en användardefinierad kantlinje eller en tonad kantlinje.

Du kan lägga till en skuggeffekt på alla kantlinjealternativ.

Du kan ange följande alternativ för en användardefinierad kantlinje:

  • Ett format: Exempelvis heldragen eller streckad.
  • Färg
  • Bredd
  • Transparens: Ange kantlinjens grad av transparens. Om du exempelvis anger en transparent kantlinje för en dataserie och har angett en bakgrundsfärg för diagrammet, syns bakgrundsfärgen genom kantlinjefärgen.
  • Rundhet: Välj ett värde mellan 0 och 100 i fältet Rundhet om du vill ange kantlinjens rundhet. Om du exempelvis anger en rund kantlinje för dataserien i ett liggande stapeldiagram, visas dataserien som ovaler istället för rektanglar.
  • Typ av slut: Ange om streckens slut i en streckad kantlinje ska vara runda, fyrkantiga eller platta.
  • Länkningstyp: Ange om de yttre vinklarna där horisontella och vertikala linjer i en kantlinje möts ska vara fogade, rundade eller fasade.

Om du markerar alternativet Toningskantlinje aktiveras knappen Redigera. Klicka på Redigera om du vill visa dialogrutan Redigera kantlinje.

Alternativen för toningskantlinjer är samma som när du anger toning som bakgrund för ett diagram, en rityta eller en dataserie.

Du kan dessutom ange toningskantlinjens bredd och rundhet.

Du kan ange en skugga under en kantlinje. På så vis kan du exempelvis skapa illusionen av att dataserien i ett diagram är upphöjd ovanför diagrammets bakgrund.

Om du markerar alternativet Skugga aktiveras knappen Redigera. Klicka på Redigera om du vill visa dialogrutan Redigera skugga.

Du kan ange skuggans färg, transparens och oskärpa. Om du exempelvis anger en transparent kantlinje för en dataserie och har angett en bakgrundsfärg för diagrammet, syns bakgrundsfärgen genom kantlinjefärgen. Alternativet Oskärpa anger hur väldefinierad skuggans kantlinje ska vara. Ett lågt värde anger en skarp kantlinje. Ett högre värde ger en oskarp kantlinje.

Du kan också ändra ljuskällans uppfattade avstånd och vinkel. Vinkeln 0 motsvarar ingen skugga.

Exportera och importera

Du kan exportera definitionen av ett diagramformat till filformatet .cid och importera den till en annan instans av Application Studio.

Så här exporterar du en definition:

  1. Klicka på Exportera definition
  2. Ange ett filnamn och en plats där den ska sparas
  3. Klicka på Spara.

Så här importerar du en definition:

  1. Klicka på Importera definition
  2. Bläddra till .cid-filen du vill importera
  3. Klicka på Öppna.
  4. Tillämpa definitionen på den valda diagramytan genom att klicka på Verkställ.

Invertera om negativ

Detta alternativ inverterar fyllningseffekten som tillämpas på en dataserie om dataserien representerar ett negativt värde.

Exempel: Du skapar ett stående stapeldiagram som visar vinsten från försäljning av olika produkter under tre år.

Du anger att dataserien för produkt X ska visa en bild av en pil som pekar uppåt.

År 1 för produkt X en förlust. Dess dataserie visas under X-axeln, men pilen pekar fortfarande uppåt. Om du markerar Invertera om negativ pekar pilen nedåt för år 1.

Om effekten från alternativet Invertera om negativ är synlig beror på vilket fyllningsformat du väljer. Effekten är synlig exempelvis om bilder eller vertikala toningar används, men inte om en färg används helfylld.