Redigera miniatyrdiagram

Om du vill redigera ett miniatyrdiagram visar du rapporten i designläge och dubbelklickar på cellen som innehåller miniatyrdiagrammet.

Dialogrutan Egenskaper för miniatyrdiagram innehåller dessa knappar och alternativ:

Data för miniatyrdiagram

Fältet Data för miniatyrdiagram visar grunderna till miniatyrdiagrammet. Det innebär att det visar underordnade element, underordnade element eller, för kalkylbladsbaserade miniatyrdiagram, referenser till de celler som innehåller källdata.

Knappen Miniatyrdiagram

Knappen Redigera visas för miniatyrdiagram med underordnade element och underordnade element. Klicka på den om du vill öppna miniatyrdiagramguiden. Du kan ändra parametrarna som miniatyrdiagrammet baseras på, men du kan inte ändra basen för miniatyrdiagrammet från underordnade element till underordnade element eller från underordnade element till underordnade element.

Typ

Du kan välja bland följande typer av miniatyrdiagram:

  • Linje
  • Kolumn
  • Referensvärde
  • Resultat
  • Stapel

Klicka på den aktuella typen av miniatyrdiagram och välj en typ i menyn.

Färger

För alla typer av miniatyrdiagram kan du ange färgen på linjerna eller staplarna samt om några av eller samtliga dessa värden ska markeras:

  • Första värde
  • Sista värde
  • Högsta värde
  • Lägsta värde
  • Negativt

Du kan ange vilken färg som ska användas för markering av respektive värde.

Du kan ange färgen som används för markering av negativa värden för miniatyrdiagram med linjer, stående staplar och liggande staplar.

För miniatyrdiagram med Referensvärde och Resultat kan du ange färgen som används för visning av förlustvärden.

Om du vill ange en färg väljer du lämplig kryssruta av värdetyp och en färg i färgblandaren.

Alternativ

För miniatyrdiagram med linjer och referensvärden är knappen Alternativ aktiverad.

För linjeminiatyrdiagram kan du ange om markörer ska visas för varje datapunkt som inte utgör det första, sista, högsta eller lägsta värdet.

Om markörer visas kan du ange deras färg.

Om du vill ange miniatyrdiagrammets bredd väljer du ett värde i listan Linjebredd.

För miniatyrdiagram med referensvärden kan du ange referensvärdets höjd samt färgen på den linje som separerar värden ovanför referensvärdet från dem under. Referensvärdets höjd kan vara ett numeriskt värde eller härledas från exempelvis en variabel.

Om du vill ange höjden på ett referensvärde anger du ett numeriskt värde i fältet Referensvärde. Du kan också klicka på bläddringsknappen och ange en formel som specificerar referensvärdets höjd. Exempel: Om referensvärdets höjd anges i en rapportvariabel anger du ="ReportVariables.[variable_name].Text" i fältet Referensvärde.

Tomma celler

Du kan ange hur tomma värden ska representeras i ett miniatyrdiagram. Följande alternativ finns:

  • Mellanrum: Lämna ett mellanrum i miniatyrdiagrammet
  • Intervall: Interpolera värdet från föregående och efterföljande värden (endast linjeminiatyrdiagram)
  • Noll: Visa det tomma värdet som nollvärde

Grupperings- och axelalternativ

Om du definierar ett miniatyrdiagram i en värdecell i ett hyperblock genereras miniatyrdiagrammet en gång för varje element i listan och visas i visningsläge.

Om du exempelvis skapar ett miniatyrdiagram i en värdecell som delas av överlappande horisontella och vertikala hyperblock visas miniatyrdiagram i cellerna för varje kolumn och rad i rapporten i visningsläge.

Som förval är miniatyrdiagrammen i kolumner och rader grupperade och har alla samma skalning. Däremot, om exempelvis skillnaden mellan höga och låga datavärden är stor, visar kanske miniatyrdiagrammen i gruppen inte tillräckligt detaljerade uppgifter. Beroende på värdeintervallet och på vilka dataegenskaper det är viktigt att markera kan det vara praktiskt att skala varje miniatyrdiagram för sig. Du kan också undanta ovanligt höga eller låga värden genom att ange högsta och lägsta värden.

Om du vill ange skalning för miniatyrdiagram klickar du på Axel och väljer alternativ i fälten Minimum för y-axel och Maximum för y-axel. Följande alternativ finns:

  • För hela gruppen: Alla miniatyrdiagram i gruppen får samma skalning
  • För varje miniatyrdiagram: Varje miniatyrdiagram har en egen skala
  • Användardefinierad: Miniatyrdiagrammen representerar endast värden mellan de lägsta och högsta värden du anger.

Du kanske också vill dela upp miniatyrdiagrammen eller ange att endast miniatyrdiagrammen i rapportens rader eller kolumner ska ha samma skalning.

Så här anger du hur miniatyrdiagram ska grupperas:

  1. Klicka på ikonen högst uppe till höger i dialogrutan Egenskaper för miniatyrdiagram. Ikonen anger det aktuella grupperingsalternativet.
  2. Klicka på ett grupperingsalternativ.

Följande grupperingsalternativ finns:

  • Gruppera alla
  • Gruppera horisontellt
  • Gruppera vertikalt
  • Dela upp grupp

Om du har angett färger som markerar de högsta och de lägsta värdena kan du ange om markeringen ska gälla gruppen eller de enskilda miniatyrdiagrammen. Som förval markeras det högsta och det lägsta värdet i varje miniatyrdiagram. Om du endast vill markera det högsta och det lägsta värdet i gruppen klickar du på Axel > Högsta och lägsta värden för hela gruppen.

Ange om miniatyrdiagrammet ska representera faktiska värden eller skillnaden mellan dem i alternativet Normalisera Y-axel. Som förval är Y-axeln normaliserad. Det innebär att skillnaden mellan värdena visas.

Om du exempelvis skapar ett miniatyrdiagram med stående staplar från kalkylbladsvärdena 10 000, 10 001 och 10 002, ser miniatyrdiagrammets staplar ut som tre steg. Om du däremot avmarkerar kryssrutan Normalisera Y-axel får de tre staplarna samma höjd. Skillnaden i de faktiska värdena är för liten för att visas. Det är först när värdena skiljer sig åt med ungefär 500 som skillnader blir tydliga i ett icke-normaliserat miniatyrstapeldiagram.

Vid behov kan du visa X-axeln i miniatyrdiagram och ange dess färg. Klicka på Axel > Visa x-axel. och välj en färg.