Toning och andra alternativ

Dialogrutorna Formatera dataserie, Formatera rityta och Formatera diagramyta innehåller alternativ för formatering av dataserier och bakgrunder i diagram. Ett alternativ är Toning och andra alternativ. Välj det här alternativet och klicka på Redigera om du vill öppna dialogrutan Toning och andra alternativ. Du kan skapa flera lager av formatering och kombinera dem. Du kan använda de tillgängliga alternativen enskilt eller i kombinationer och därigenom skapa en rad olika visuella effekter för bakgrunder i diagram eller dataserier.

Alternativen Automatisk, Hel fyllning och Ingen fyllning finns för alla lager. Detta är samma alternativ som beskrivs i fyllningsalternativen på fliken Mönster.

Du kan exempelvis skapa två helfyllda lager men göra det ena lagret transparent. Effekten blir då att de två färgerna blandas samman. Du har dock även följande alternativ:

  • Toning
  • Mönster
  • Bild

Lager

Som förval skapas ett enda lager med toning. Vid behov kan du ändra detta till en annan typ av lager, som en hel fyllning. Du kan också lägga till lager och omorganisera dem. Genom att ge det översta lagret en grad av transparens syns de undre lagren under det.

Som förval upptar ett lager hela området där det är definierat (dvs. den valda dataserien eller diagrambakgrunden). Du kan också klippa lager till former och flytta på former inom lagret så att endast en del av formen syns.

Om du vill lägga till ett lager klickar du på ikonen Plus (+). Om du vill ta bort ett lager markerar du det och klickar på ikonen X. Du omorganiserar lagren med uppåt- och nedåtpilarna.

Obs!

Om det översta lagret är ett helfyllt lager syns inte de undre lagren.

Om du vill aktivera eller inaktivera ett lager klickar du på dess kryssruta.

Använd alternativet Duplicera i verktygsfältet om du vill duplicera ett lager. Om du vill kopiera ett lager till ett annat diagram använder du alternativen Kopiera och Klistra in.

Urklipp

Du kan klippa ett lager så att bara en del av det fylls med färgen eller toningen du väljer. Exempelvis kan du använda en diagonal klippning om du vill att staplarnas toppar i ett stående stapeldiagram ska vara spetsiga istället för platta.

Markera lagret och klicka på Klipp ut. Dialogrutan Redigera urklipp visas. Du kan klippa ett lager till en vinkel (ett linjärt urklipp) eller en båge (ett radiellt urklipp).

Välj Linjär eller Radiell.

Två eller tre markörer visas på lagret beroende på vilken typ av urklipp du väljer. Ange vinkel eller form för urklippet genom att dra i markörerna. Du kan också ange markörernas exakta positioner i fälten Y-axel och X-axel.

Du kan invertera linjära urklipp. Det innebär att du kan klippa ur exempelvis det nedre högra hörnet på ett lager. Om du sedan klickar på Invertera vänds urklippet så att det övre vänstra hörnet tas bort.

Som förval är urklipp horisontella. De tillämpas alltså på lagrets bredd. Du kan dock ändra orienteringen för ett urklipp till Vertikal. Du kanske vill göra det om du hade gjort urklipp i staplarna i ett stående stapeldiagram och sedan beslutar dig för att ändra diagrammet till ett liggande stapeldiagram. Om du vill behålla orienteringen för ett urklipp oavsett diagrammets orientering markerar du Automatisk i listan Orientering.

Ett radiellt urklipp har alternativet Fast. Om du markerar Fast kan du dra urklippets form till en annan position utan att ändra dess profil genom att dra i den orange markören.

Om du vill ångra ett urklipp markerar du Ingen i dialogrutan Redigera urklipp.

Toning

Toning visar en gradvis övergång från en färg till en annan. Förvalslagret visar en linjär toning. Linjär är en av sju fyllningsinställningar eller format för toningar. Alla format renderar övergången på olika sätt. Följande fyllningsinställningar finns:

  • Linjär
  • Triangulär
  • Radiell
  • Rektangulär
  • Sökväg
  • Radiell fast
  • Rektangulär fast

Välj vilket format som ska användas i listan Fyllningsinställningar.

Som förval visar en toning en gradvis, jämn övergång från en färg till en annan. Du kan dock ange stopp om du vill betona en eller flera nyanser i toningen.

Alla toningar har start- och slutstopp. I en svart till vit toning är svart startstoppet och vitt slutstoppet. Du kan dra ett stopp till en annan position. Exempel: Om du drar startstoppet till mittpunkten i en svartvit toning börjar övergången från svart till vitt först vid mittpunkten.

Du kan också lägga till stopp och dra dem till olika punkter. Därmed kan du exempelvis ange att den första tredjedelen av toningen övergår från svart till mörkgrått, den andra tredjedelen från mörkgrått till ljusgrått och den sista tredjedelen från ljusgrått till vitt.

Klicka på knapparna + och - om du vill lägga till eller ta bort stopp.

Du kan dra stoppen till önskad position eller markera dem och ange deras exakta positioner i fältet Position.

Som förval har en toning två stopp, från svart till vitt. Du kan flytta på stoppen, byta färg på dem eller lägga till flera stopp. Välj färg för det första stoppet från färglistan. Det finns fem förinställda färger som övergår från en mörk nyans till en ljus. Du kan välja en förinställd färg som den är eller ändra den genom att välja en startfärg från färglistan. På så sätt kan du ange en toning som inte övergår till vitt.

Alla toningsformat utom Linjär ger illusionen av ett tredimensionellt objekt som lyses upp uppifrån. Effekten varierar med olika toningstyper och färgscheman.

Som förval fyller en toning upp området den har angetts för (dvs. den valda dataserien eller diagrambakgrunden). Du kan ändra den horisontella och vertikala positionen för en icke-linjär toning inom dess område och ändra ljuskällans uppfattade riktning.

För cirkel- och ringdiagram tillämpas den angivna toningen separat på varje sektor. Om du vill ange en enskild toning för hela cirkeln eller för varje cirkeldiagram sida vid sida: Välj Gemensamt center.

För icke-linjära toningar anger du toningens position inom lagret i fälten Horisontellt och Vertikalt i sektionen Skala i dialogrutan. Du kan flytta fokuspunkten bort från mitten med de horisontella och vertikala skjutreglagen. Effekten varierar med olika toningstyper och färgscheman. I exempelvis en svartvit rektangulär toning ändras däremot ljuskällans uppfattade riktning när du flyttar fokuspunkten.

Du kan ändra vinkeln för linjära, radiella fasta och rektangulära fasta toningar. Förvalsvärdet i fältet Vinkel är 0 och en linjär toning övergår från mörkt till ljust från vänster till höger. Du kan ange en vinkel mellan 0 och 360. Om du exempelvis anger 180 som vinkel övergår toningen från höger till vänster. Vinkeln 90 övergår från mörkt upptill till ljust nedtill.

Till skillnad från de andra toningsformaten har toningarna Radiell fast och Rektangulär fast kantlinjer inom lagret. Effekten blir exempelvis att en radiell fast toning ger illusionen av en sfär. Använd alternativen i Växa och fylla om du vill anpassa toningen till lagrets höjd eller bredd. Du kan ange en förskjutning på 0 till 1 eller -1 om du vill ange hur mycket av toningen som ska visas. Exempelvis anger förskjutningen -1 att endast den vänstra halvan av toningen visas. På liknande sätt anger förskjutningen 1 att endast den högra halvan av toningen visas.

Du kan ange att en toning ska vara transparent samt graden av transparens. Exempelvis kan du kombinera ett toningslager med 50 % transparens och ett lager med hel fyllning. Den hela fyllningens färg syns genom toningen och ändrar dess färg.

Mönster

Du kan använda olika format och färger för mönster i ett markerat område av diagrammet.

Välj Mönster i dialogrutan Toning och andra alternativ och välj ett format från listan Skrafferingsformat.

Ange förgrunds- och bakgrundsfärger. Förgrundsfärgen anger färgen för exempelvis rutnätslinjer i formatet Storrutigt eller för prickarna i skrafferingsformatet Procent.

Du kan ange graden av transparens för både förgrunds- och bakgrundsfärgen. Exempelvis syns bakgrundsfärgen genom en transparent förgrund. Detta ändra förgrundsfärgen. Om rutnätets bakgrundsfärg också är transparent skulle det ändras av färgen på eventuella lager under det.

Bild

Du kan använda en bild i ett markerat område av diagrammet.

Välj Bild i dialogrutan Toning och andra alternativ.

Du kan bläddra till en bildfil eller välja en delad fil från datakatalogen.

Positionslistan har följande alternativ för bildplacering:

  • Behåll: Bildens dimensioner ändras inte. Bildens mittpunkt centreras i det markerade området. Om bilden är för stor för det markerade området visas inte bildens ytterdelar.
  • Utdragsanpassa till: Bilden dras ut horisontellt och vertikalt så att den passar det markerade området. Detta alternativ kan förvränga bilden.
  • Sida vid sida: Bilden upprepas längs det markerade området. Detta lämpar sig för små bilder. Om bilden är stor nog för att fylla ut det markerade området har alternativet ingen effekt.
  • Bästa: Hela bilden visas och anpassas till det markerade området utan att förvrängas.
  • Beskär till: Bildens kanter klipps bort efter behov så att den anpassas till det markerade området.

Du kan ange en grad av transparens för bilden.