Rapportboeken

Met rapportboeken kunt u meerdere rapporten batchgewijs afdrukken of exporteren. De rapporten kunnen uit meerdere mappen afkomstig zijn. Een rapportboek heeft vier tabbladen die u kunt gebruiken om aan te geven welke rapporten u wilt afdrukken. Voorts kunt u de beschikbaarheid en de opmaak opgeven. Algemeen, Rapporten, Pagina-indeling en Kop- en voettekst.

Een rapportboekdefinitie wordt weergegeven in het deelvenster Rapport in de ontwerpweergave. Klik in de werkbalk Standaard op Opslaan om de wijzigingen in het rapportboek op te slaan.

NB

U kunt rapportboeken naar andere mappen slepen.

Tabblad Algemeen

Op het tabblad Algemeen voert u een naam in voor het rapportboek en geeft u op of u de lay-out van de afzonderlijke rapporten wilt behouden of een algemene rapportlay-out wilt gebruiken.

Het tabblad Rapporten

Het tabblad Rapporten bestaat uit twee secties, de lijst met rapporten en de sectie met de rapportparameters. In de sectie met de lijst met de rapporten geeft u op welke rapporten u wilt opnemen in het rapportboek en in welke volgorde u de rapporten wilt afdrukken.

In een rapport met lijstobjecten, bijvoorbeeld keuzelijsten met invoervakken, zijn verschillende weergaven mogelijk door verschillende elementen uit de lijst te selecteren. Alle weergaven kunnen worden afgedrukt. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen alleen de huidige weergave af te drukken. In de sectie Rapportparameters geeft u aan welke elementen uit de rapporten moeten worden geselecteerd. Standaard is de optie Automatisch geselecteerd. Bij deze optie wordt er een rapport afgedrukt op basis van het momenteel geselecteerde element.
NB

Denk goed na over welke weergaven u wilt afdrukken. U kunt ervoor kiezen om een grote hoeveelheid rapporten af te drukken. Zelfs bij een rapport met slechts twee keuzelijsten met respectievelijk vier jaren en vier verschillende producten, zijn er al zestien elementcombinaties mogelijk, dat wil zeggen zestien weergaven van hetzelfde rapport die u kunt afdrukken.

De werkbalk op het tabblad Rapporten bevat de knoppen Omhoog en Omlaag waarmee u de afdrukvolgorde van de rapporten kunt opgeven. Met de knoppen Links en Rechts kunt u de rapporten onder elkaar laten inspringen. U kunt deze knoppen gebruiken om een ouder/kind-relatie tussen rapporten te realiseren. Een rapportboek kan bijvoorbeeld meerdere weergaven bevatten van een overzichtsrapport en meerdere weergaven van een detailrapport. Standaard worden alle weergaven van een rapport afgedrukt of geƫxporteerd, gevolgd door alle weergaven van het volgende rapport. Het is vaak echter prettig als iedere overzichtsweergave wordt gevolgd door de bijbehorende detailweergave. Daarvoor klik u op de pijl naar rechts om het detailrapport in de rapportlijst te laten inspringen.
NB

Kindrapporten die op deze manier worden aangemaakt, nemen de parameterinstellingen van de ouder niet over. Als ouder- en kindrapporten bijvoorbeeld een lijstobject met dezelfde naam bevatten en u de elementenselectie voor het ouderrapport wijzigt, wordt de elementenselectie van het kindrapport niet aangepast. U kunt parameters van ouder naar kind doorgeven met behulp van invoer- en uitvoervariabelen.

Tabblad Pagina-instellingen

Het tabblad Pagina-instellingen bevat opties om de afmetingen, de afdrukstand en de marges van de rapporten op te geven.

Het tabblad Kop- en voettekst

Met de opties op het tabblad Kop- en voettekst kunt u kop- en voetteksten opgeven die in ieder rapport worden afgedrukt en die de bestaande kop- en voetteksten overschrijven. Ook kunt u paginanummering voor alle rapporten instellen.