Door de gebruiker gedefinieerde getalnotatie

Als u de getalnotatie wilt definiëren, selecteert u Door gebruiker gedefinieerd in de lijst Categorie en definieert u de notatie in het veld Door gebruiker gedefinieerde notatie.

De notatie wordt gedefinieerd aan de hand van opmaakcodes. Als u een door de gebruiker gedefinieerde notatie wilt verwijderen, selecteert u de notatie in de lijst Getalnotaties en klikt u op Verwijderen.

De door de gebruiker gedefinieerde notaties kunnen worden gebruikt in celafbeeldingen.

U kunt [afbeelding] in een cel opgeven als een getalnotatie. Als de cel wordt gevuld met de naam van een bestaande afbeelding, wordt deze afbeelding weergegeven. Hierdoor wordt het dynamisch wijzigen van de weergegeven afbeelding ondersteund.

Opmaakcodes

Een door de gebruiker gedefinieerde notatie kan uit maximaal vier delen bestaan, gescheiden door een puntkomma. Deze delen definiëren de notatie voor positieve getallen, negatieve getallen, nullen en tekst.

Onderstaande notatie geeft bijvoorbeeld positieve waarden in blauw weer en negatieve waarden in rood:

[blue]#,#;[red]#,#

U kunt ook voorwaarden opgeven. Bij deze notatie bijvoorbeeld, worden waarden kleiner dan 5 rood en waarden kleiner dan 100 blauw weergegeven:

[<5][red]0;[<100][blue]0

Als u slechts twee delen specificeert, wordt de eerste waarde gebruikt voor positieve getallen en nullen en de tweede voor negatieve getallen. Als u slechts één deel specificeert, krijgen alle getallen dezelfde notatie. Als u een deel overslaat, gebruik dan wel de afsluitende puntkomma.

Decimalen en cijfers

Voor de notatie van breuken en decimalen gebruikt u jokertekens. Getallen krijgen het aantal decimalen dat overeenkomt met het aantal jokertekens. Als er meer cijfers vóór de komma staan dan er jokertekens zijn, worden deze ook weergegeven. Als de notatie alleen het cijferteken (#) bevat na een decimaal, beginnen getallen kleiner dan 1 met een decimaal.
Opmaakcode Functie
# Alleen cijfers worden weergegeven. Nullen worden niet weergegeven.
0 (Null) Er worden nullen weergegeven als een getal minder cijfers heeft dan er nullen zijn in de notatie.
? Er wordt aan beide zijden van de komma een spatie ingevoegd voor nullen om decimale getallen af te stemmen op de decimale komma, als er een monospace-lettertype (bijvoorbeeld Courier New) voor de notatie wordt gebruikt. Het teken ? kan ook worden gebruikt voor breuken met een afwijkend aantal cijfers.

Voorbeelden:

Weergegeven notatie Opmaakcodes
1234.59 als 1234.6 ####.#
8.9 als 8.900 #.000
631 als 0.6 0.#,
12 als 12.0 en 1234.568 als 1234.57 #.0#
44.398, 102.65 en 2.8 met een afgestemd aantal decimalen ???.???
5.25 als 5 1/4 and 5.3 als 5 3/10 met een uitgelijnd deelteken #.???/??
NB

Op computers waarop de landinstellingen op een andere taal zijn ingesteld dan Engels, gebruikt u een komma in plaats van een punt als decimaalteken.

Het scheidingsteken voor duizendtallen

Voor de weergave van veelvouden van duizend gebruikt u deze getalnotaties:
Weergegeven notatie Opmaakcodes
12000 als 12.000 #.###
12000 als 12.000 #\.###
12000 als 12 #.
12200000 als 12.2 0.0,,

Kleuren

Als u een kleur wilt opgeven voor een bepaald deel van de notatie, typt u de gewenste kleur tussen vierkante haken. De kleuren die u kunt gebruiken zijn Zwart, Blauw, Cyaan, Groen, Magenta, Rood, Wit en Geel. De kleurcode moet het eerste element van de opmaakdefinitie zijn.