Waarden terugschrijven

Rapportcellen kunnen schrijfbaar worden gemaakt zodat gebruikers databasewaarden kunnen invoeren of wijzigen.

Om cellen schrijfbaar te maken, kunnen twee functieparen worden gebruikt: RWC/WBC om waarden terug te schrijven en RWA/WBA om kenmerken terug te schrijven.

Gebruik RWC-formules (Read Write Cell, lees-/schrijfcel) om een waarde uit de database op te halen die door gebruikers kan worden bijgewerkt en opgeslagen.

Een WBC-formule (Write Back Cell, terugschrijfcel) wordt gebruikt als er geen waarde in de database aanwezig is en gebruikers waarden moeten kunnen invoeren. Deze formule retourneert een lege cel waarin gegevens kunnen worden ingevoerd. U kunt het beste WBC- en WBA-formules gebruiken in acties waarin de actiemodus Bewerkte cel wordt gebruikt.

RWC-formules kunnen in het dialoogvenster OLAP-formule bewerken worden ingevoerd. Selecteer Celwaarden als formuletype en schakel de selectievakjes Vaste modus en Terugschrijven toestaan in.

Als u handmatig RWC- of WBC-formules invoert, moet u de schrijfbeveiliging van de cel ook handmatig opheffen. Klik met de rechtermuisknop op de cel en selecteer Cellen opmaken. Verwijder op het tabblad Beveiliging het vinkje bij Cellen.

Rechtstreeks terugschrijven is mogelijk naar basiselementen maar niet naar geconsolideerde elementen. U kunt bijvoorbeeld de waarde van een afzonderlijk product wijzigen, maar niet de waarde van het element Alle producten.

Als u een waarde terugschrijft naar een basiselement, worden de waarden van de geconsolideerde elementen die naar dit element verwijzen, opnieuw berekend. Januari, februari en maart kunnen bijvoorbeeld als basiselementen worden gedefinieerd voor het geconsolideerde element Eerste kwartaal. Als u een waarde terugschrijft naar januari, wordt de waarde voor het geconsolideerde element Eerste kwartaal bijgewerkt.

NB

Bij het terugschrijven van een reeks (bijvoorbeeld kenmerken) moet u wellicht een verwijzingsnummer in de tekenreeks opnemen. Gebruik een apostrof als u wilt dat de getallen die u invoert als tekenreeks en niet als getal worden geïnterpreteerd. Als u bijvoorbeeld 007 invoert, wordt 7 teruggeschreven, maar als u ’007 invoert, wordt 007 teruggeschreven.