Skalering-fanen

Skalering-fanen er en fane i Format akse-dialogen.

Skalering-fanen har forskjellige alternativer for verdi- og kategoriaksene. I et søylediagram, for eksempel, er verdiaksen Y-aksen. I et stolpediagram er verdiaksen X-aksen.

Verdiakse

I Skalering-fanen for verdiaksen kan du angi disse alternativene:

  • Skaleringstypen
  • Verdien til de store og små merkene
  • Punktet hvor verdiaksen krysser kategoriaksen
  • Om verdiene på aksen vises i stigende eller synkende rekkefølge
Skaleringstype
Skalering kan være lineær, logaritmisk eller tid.
Lineær skalering viser faktiske verdier på verdiaksen. Logaritmisk skalering viser logaritmene til verdiene. Logaritmisk skalering kan være nyttig hvis diagrammet inneholder et stort område med verdier. For eksempel ville verdiaksene til et søylediagram med verdiene 10, 20, 300 og 40 000 vise 0 til 40 000 i trinn på 5000 med lineær skalering. I dette tilfellet ville søylene for de lave verdiene bli for små til å vises. Men, med bruk av logaritmisk skalering i dette eksemplet, ville verdiaksen vise 10, 100, 10 000 og 100 000, og søyler for alle verdier kan vises.
Milepældiagrammer, for eksempel, bruker tidsskalering. Verdiaksen til et milepældiagram kan for eksempel vise måneder som enhetene til de store merkene og 'påbegynt uke'-tall som enhet for de små merkene, eller kvartaler som de store enhetene og måneder for de små.
Verdier
For hver skaleringstype tilordnes verdiene som vises på aksen automatisk. Men du kan spesifisere andre verdier for disse parametere:
  • Minimum: Den laveste verdien som skal vises på aksen.
  • Maksimum: Den høyeste verdien som skal vises på aksen.
  • Stor enhet: Enheten som de store merkene står for
  • Liten enhet: Enheten som de små merkene står for
I et diagram som, for eksempel, inkluderer verdier mellom 0 og 500, kan verdiaksen være merket med trinn på 50. Disse trinnene er de store merkene. I dette tilfellet ville de små merkene, underdelingene, vanligvis stå for trinn på 10. For å gi en mer detaljert visning kan du vise de små merkene som trinn på 5, eller til og med 1.
For å endre en verdi, fjern merket i avkryssingsboksen i Auto-kolonnen og spesifiser den ønskede verdien i det tilstøtende feltet.
Du kan endre verdien som kategoriaksen krysser verdiaksen. I et søylediagram som inneholder bare positive verdier, for eksempel, står kategoriaksen i en rett vinkel til den laveste verdien til verdiaksen. Men for å understreke de lave verdiene kan du plassere kategoriaksen i rett vinkel til en høyere verdi. I dette tilfellet vises de lave verdiene, selv om de er positive, under kategoriaksen og de høyere verdiene over den.
DU kan vise kategoriaksen i rett vinkel til den laveste verdien på verdiaksen, den høyeste verdien, eller en verdi du selv spesifiserer.

Om ønsket kan du vise verdiene til en akse i motsatt rekkefølge. Det vil si, for eksempel, i et søylediagram som viser positive verdier vises dataseriene under kategoriaksen i stedet for over den.

Hvis tid er skaleringstypen, fins disse alternativene:

  • Det fins lister for de store og små enhetene som du kan velge forskjellige tidsenheter fra.
  • For både de store og små enhetene kan du spesifisere formatet som de vises i.
  • Hvis verdiaksen inkluderer den gjeldende datoen kan du velge å vise en linje på den gjeldende datoen.
  • Hvis de store eller små enhetene er dager kan du fremheve lørdager og søndager. Velg Farge fridager.
  • Du kan spesifisere bredden som blir opptatt av individuelle dager. Å øke bredden fører til at diagrammet blir forstørret. Om nødvendig kan du spesifisere et nytt startpunkt for diagrammet. Det vil si, du kan utelukke områder av diagrammet som ikke inneholder data.
  • Du kan spesifisere tomrommet mellom aksene og diagramdataen.

Kategoriakse

Skalering-fanen har disse alternativene for kategoriaksen:
Kategoriakse krysser ved
På samme måte som for verdiaksen kan du spesifisere hvor på kategoriaksen kategori- og verdiaksene krysses. Du kan vise verdiaksen i rett vinkel til den laveste verdien på kategoriaksen, den høyeste verdien, eller en verdi du spesifiserer.
Antall kategorier mellom merkeetiketter
Som standard har hver kategori på kategoriaksen en etikett. Du kan spesifisere at bare noen av kategoriene har etiketter. For eksempel, hvis kategoriene er årene 2006 til 2010, kan du spesifisere at bare 2006, 2008 og 2010 vises på aksen.
Antall kategorier mellom merker
Som standard er det et merke på aksen til venstre og til høyre for hver kategori. Om ønskelig kan du spesifisere at to eller flere kategorier vises mellom merkene.
Verdiakse krysser mellom kategorier
Som standard krysser verdiaksen kategoriaksen på et merke langs kategoriaksen. Om ønskelig kan du spesifisere at verdiaksen krysser halvveis mellom merkene som støter til en kategori. Velg Verdiakse krysser mellom kategorier-avkryssingsboksen.
Kategorier i omvendt rekkefølge
Om ønskelig kan du spesifisere at kategoriene vises i omvendt rekkefølge. Det vil si, for eksempel, fra 2010 til 2006 i stedet for fra 2006 til 2010.
Automatisk
Som standard vises alle kategorier på kategoriaksen. Om ønskelig kan du begrense kategoriene som vises. Det fins to alternativer. Hvis, for eksempel, det fins seks kategorier og du bare ønsker å vise de fire første, fjern merket i Automatisk-avkryssingsboksen og spesifiser 4 i feltet Antall synlige kategorier.
Men om det, for eksempel, fins seks kategorier og du bare vil vise de siste fire, fjern merket i Automatisk-avkryssingsboksen og spesifiser 4 i feltet Antall synlige kategorier. Spesifiser 3 i Start ved kategori nummer-feltet. Bare kategori 3, 4, 5 og 6 vises.
Merk

I visningsmodus viser kategoriaksene alle kategorier som er angitt i diagramdataene som standard. Men antall vist automatisk i Antall synlige kategorier-feltet er avhengig av eksempeldataen spesifisert i diagramveiviseren. Som standard vises tre eksempelkategorier. Du kan ikke øke verdien i Antall synlige kategorier-feltet over tallet for eksempelkategorier som er spesifisert i diagramveiviseren. Men du kan opprette diagrammet på nytt og spesifisere det nødvendige antallet kategorier i Datakilde-trinnet til diagramveiviseren.

For diagrammer som kakediagrammer, som ikke har akser, kan du spesifisere antall kategorier i Alternativer-fanen til Diagramalternativer-dialogen.